enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5227
EURO
36,1720
ALTIN
2.962,76
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C

11 yıldır uygulanamayan İSG Kanunu yine ertelendi

11 yıldır uygulanamayan İSG Kanunu yine ertelendi
REKLAM ALANI
30.11.2023
0
A+
A-

11 yıldır uygulanamayan İSG Kanunu, yine ertelendi

Bu kapsamda, Kamuda İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) zorunluluğu ile ABC sınıflarının birbiri yerine bakma süresi bir yıl daha ertelendi. Yeni düzenleme, iş dünyasında ve kamu sektöründe etkiler yaratacak gibi görünüyor.

Yasa değişikliği, iş güvenliği ve sağlığı alanında bir dizi düzenlemeyi içeriyor ve bu değişikliklerin 31 Aralık 2024’e kadar yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Bakan Işıkhan’ın açıklaması akıllara geldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki standartların benimsenmesinin önemine vurgu yaparak, “İş sağlığı ve güvenliği konusunda nüfusumuzun tamamının duyarlılığına ve tüm paydaşlarımızın birlikte hareket etmelerine ihtiyacımız var. Bizler, iş sağlığı ve güvenliği alanında ortak akıl ve istişare odaklı bir çalışma prensibinden yanayız. Başarılı olmak için çalışanlar, işverenler, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, kamu kurumları gibi tüm unsurların katılımı, iş birliği ve koordinasyonu gerekiyor,” demişti.

Bakan Işıkhan, bakanlık olarak tüm paydaşlar ve diğer kurumlarla iş sağlığı ve güvenliği kültürünü yerleştirmeye yönelik kampanya ve projeler yürüttüklerini belirterek, “Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi’ni kurarak, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’yla uluslararası normlara uyumlu bir sistem oluşturduk,” açıklamasında bulunmuştu.

TİGEP Başkanı Tüten: “Söylenenler unutuldu”

TİGEP Başkanı Muhammed Fatih Tüten, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yaptığı açıklamalara istinaden, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ertelenmemesi gerektiğini savundu. Tüten, maliyetlerin insan ve işçi sağlığından daha az önemli olduğu görüşünü benimsediğini ifade ederek, alınan erteleme kararının maliyet odaklı olduğunu dile getirdi.

Sloganlar havada kaldı

TİGEP Başkanı Fatih Tüten, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın “Önlemek, ödemekten daha ucuzdur.” mottosunu hatırlattı. Tüten, Bakanlığın bu sloganının hiçbir şekilde işlevi olmadığını, söylenenlerin yalnızca havada kaldığını belirtti.

Tüten’in açıklamalarında, “6331 sayılı İSG Kanunu’nun, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki standartları yükseltmek adına alınmış önemli bir adım olduğunu ve bu adımın maliyet hesaplarına kurban edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Tüten açıklamalarına ek olarak önemli noktalara vurgu yaptı.

İSG konusunda Kamu kurumları özel sektöre öncü ve örnek olmalı

TİGEP Başkanı Tüten, “11 yıldır uygulanmayan ve defalarca ertelenen kanun oynatmalık oldu ciddiyeti kalmadı. Bunun başlıca sebebi masa başında sahadan ve hayatın gerçeklerinden uzak sözde bürokratların gelir geçer yaptığı uygulamalar yazdığı metinlerdir. Devlet ciddiyetine yakışmayacak sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Maalesef sorumlularından hesap sorulmadığı ve bunun müsesebibplerin bedelini ödemediği her şeyin vatandaşa faturası ağır oluyor. Bedelini hep millet ödüyor. Bu her alanda böyle olmaktadır. Bunun artık değişmesi gerekmektedir.” dedi.

İş kazaları ve meslek hastalıkları devam edecek

Başkan Tüten, bu düzen bu şekilde devam ettiği sürece iş kazaları ve meslek hastalıklarının durmayacağını, yaşanan iş kazaları ve sağlık problemlerinin ardı arkasının kesilmeyeceğini hatırlattı.

Sendikalardan hiçbir şekilde ses yok

Tüten ek olarak, Memur-Sen ve Kamu-Sen gibi sendikaların bu duruma ses çıkarmamasının yanlış olduğunu ve kendilerinin de aslında alınan bu karardan mağdur olduklarını dile getirdi. Başkan Tüten, alınan bu kararlar insan canınına mal oluyor. İnsanların bu kararlardan dolayı canlarından oluyor. Bu kararları alanların işçilere ve canından olan işçilerin ailelerinin vebalinin üzerlerinde olduğunu sözlerine ekledi.

Tüten son olarak, “İSG konularında yapılan düzenlemelerin öncelikle insan ve işçi sağlığını koruma amacını taşıması gerekiyor.” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Bu önemli gelişme, iş dünyasında faaliyet gösterenlerin ve kamu sektöründe çalışanların dikkatini çekecek gibi görünüyor. İş dünyasının bu değişikliklere nasıl tepki vereceği merak konusu olmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden konu ile ilgili açıklama bekleniyor.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi