enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,3743
EURO
36,4897
ALTIN
2.999,93
BIST
10.075,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
9°C
Adıyaman
9°C
Açık
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
14°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C

40 bin Hristiyan Isparta’da hacı oldu – Birlik Haber Ajansı

40 bin Hristiyan Isparta’da hacı oldu – Birlik Haber Ajansı
REKLAM ALANI
03.01.2025
0
A+
A-

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde bulunan ve Hristiyan dünyası için önemli bir hac merkezi olan Pisidia Antiokheia Antik Kenti, bu yıl 40 bin Hristiyan hacıyı ağırladı. Antik kentte yer alan St. Paul Kilisesi, özellikle Hristiyanlık tarihindeki önemiyle dikkat çekiyor.

Tarihi ve Stratejik Önemi

Pisidia Antiokheia, Yalvaç’ın yaklaşık 1 kilometre kuzeydoğusunda, Göller Yöresi’nde yer alıyor. Kent, M.Ö. 285 yılında Seleukos Krallığı tarafından kuruldu ve adını Kral Antiokhos’tan aldı. Roma İmparatorluk Dönemi’nde de koloni başkenti olarak uzun süre stratejik önemini korudu.

M.S. 46 yılında Hristiyanlığın önemli isimlerinden Havari Barnabas ve Aziz Pavlus, kenti ziyaret ederek Hristiyanlığın ilk vaazlarından birini burada verdi. Bu olay, Pisidia Antiokheia’yı Hristiyan dünyasında kutsal bir yer haline getirdi. Kent, ‘Havarilerin Mektupları’ bölümünde de anılmaktadır.

Kazı Çalışmalarının Tarihçesi

1826’da Papaz Arundel tarafından ziyaret edilen kent, 1908’de Ramsay tarafından Osmanlı İmparatorluğu izniyle kazılmaya başlandı. 1924-1927 yılları arasında Michigan Üniversitesi adına Amerikalı araştırmacılar tarafından kazılar sürdürüldü. 1980’li yıllarda ise Yalvaç Müze Müdürlüğü tarafından kurtarma kazıları yapıldı.

2008 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi adına Prof. Dr. Mehmet Özhanlı başkanlığında başlatılan kazılar, 12 ay boyunca yoğun bir şekilde devam ediyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda ana giriş kapısı, Decumanus Maximus, Cardo Maximus, tiyatro, Augustus Tapınağı, hamam ve St. Paul Kilisesi gibi birçok yapılar ortaya çıkarıldı.

Men Tapınağı ve Kutsal Alan

Antik kentte bulunan Men Tapınağı, diğer antik kentlerden farklı özellikler taşıyor. 70 metre uzunluğunda ve 6 metre yüksekliğinde temenos duvarı, hilal betimlemeli adak stelleriyle süslü ve benzeri başka bir örnek bulunmuyor. 1600 metre yüksekliğindeki dağın zirvesinin tamamı kutsal alan olarak kabul ediliyor.

Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, tapınağın çevresindeki 750’ye yakın yapı tespit ettiklerini ve bu alanın Pagan hacıları için önemli olduğunu belirtti. Hekate’ye adanmış bir tapınağın da ortaya çıkarıldığı alanda kazılar devam ediyor.

Turizm Potansiyeli

Kazı çalışmaları sayesinde, daha önce çok az ziyaretçi çeken antik kente olan ilgi her geçen yıl artıyor. 2008 öncesi birkaç yüz kişiyi ağırlayan Pisidia Antiokheia, bugün yılda 30-40 bin ziyaretçi çekiyor. Geleceğe Miras Projesi kapsamında Men Tapınağı ve çevresindeki yapılar restore edilerek ziyarete açılacak. Bu sayede, bölge hem kültürel hem de ekonomik anlamda büyük bir kazanç sağlayacak.

Kaynak: ISPARTA-BHA

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi