enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Yağmurlu
11°C
Adıyaman
11°C
Yağmurlu
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C
Salı Açık
9°C
Çarşamba Çok Bulutlu
10°C

Kahta’da bilinmeyen üçgen ve Yerel Seçim ittifakları

Kahta’da bilinmeyen üçgen ve Yerel Seçim ittifakları
REKLAM ALANI
30.07.2018
0
A+
A-

 

 

24 Hazirandaki erken seçimin ardından Kahta’nın gündeminde muhtemel erken yerel seçimlerden bahsedilmekte…

24 Kasım Genel Seçimleri gibi yerel seçimlerin de erkene alınabileceği hakkında Ankara kulislerinde konuşulmakta. Erken seçim iddialarına göre CHP’nin de bu karara olumlu bakacağı ifade ediliyor.

Başkanlık döneminde Meclisin sorumluluğu eskiye göre değişmiştir. Ülkemizde siyaset ilişkileri de bir nevi müşteriliğe dayalıdır. Adıyaman’ımızın 5 milletvekili var ama önceki döneme göre etkin bir kilit noktada olan bir vekilimiz bulunmamakta, örneğin Ahmet Aydın’ın Meclis başkan yardımcılığı gibi. Burada sorgulamamız gereken; Adıyaman’ımızın sonucunda Sn. Aydın’a neden bir etkin görev verilmediği? En azından Genel Başkan yardımcılığı verilmeliydi. Başkanlık dönemindeki icraat yapısının ne şekilde mahalli seçimlerde seçmenlere yansıyacağını tahmin etmek şu an için zor.

Şuan Kahta’mızda gözüken, seçmenlerde bir kırılganlığın olduğu öyle heyecanla beklentiler içerisinde ümitlenmenin olmadığı görülmekte. Kahta’da her kim belediye başkanı olursa da fazla bir şeyin değişmeyeceği izlenimi oluşmakta. Şunuda söylemek gerekirse değişim heyecandır.

Eski seçimlerde gördüğümüz kadarıyla, Kahta yerel seçimlere farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Son seçimlerde bunun açık bir örneği. Kahta, Belediye Başkanlığında partiden ziyade aday’a daha çok önem veriyor gerçeği. Ak Parti Genel Seçimlerde Kahta’da % 15 oy kaybı yaşadı. Dolayısıyla Ak Parti adayını seçerken bu önemli noktayı göz önünde bulunduracaktır.

Tabiî ki şuan tahmin etmekte zorlandığımız mahalli seçimlerde ne gibi ittifakların ve işbirliklerinin olabileceğidir. Son milletvekili seçimlerinin Kahta’daki sonuçlarına baktığımızda AK parti 40943, HDP 9707, MHP, 3328, HÜDAPAR 2301, CHP 1793, SP 1387, İYİ 1203 ve Vatan Partisi 123 oy almıştır. Bu tabloya göre nasıl bir denklem çıkabileceğini tahmin etmek zor olmakla birlikte en az dört güçlü aday olabilir.

Bu dört adayın üçgeninde Kahta halkı nasıl bir dağılım gösterir seçim zamanındaki konjonktüre bağlı olmakla birlikte ibreler yine Ak partiyi göstermekle birlikte eğer adı geçen parti kendi içerisinde belediye aday adayları arasında bir konsensüs oluşturursa önceki seçimdeki gibi kopmalar bir ittifak cephesi oluşturamazlar. Ak parti dışındakiler de ortak bir cephe oluşturama durumuda zor görünüyor.

Kesin olan şu ki önümüzdeki yerel seçimler çok çetin geçecektir. Her ne kadar sürpriz bir adayın çıkacağı tahmin ediliyorsa da bugünlerde adı öne çıkan mevcut adaylara bakacak olursak;

Eski dönemin önemli aşiretlerinin temsilcileri öne çıkmakta: Rişvan, Mirdasî ve Gevozî aşiretlerinin temsilcileri İbrahim yusuf Turanlı, Mehmet Yasin Erdem , İsmet Çetinkaya ve Ömer Yılancı.

Önceki dönemde başarıları konuşulan Rahmetli belediye başkanı Ali Turanlı’nın veliahtı ( Ali Bey) Kahta belediye başkanı Sayın İbrahim Yusuf Turanlı Saadet partisinden aday. Nitekim bundan birkaç ay önce Saadet Partisi Kahta belediye başkan adayı olduğunu açıkladı. Sayın Turanlı sadece kendisinin destek çevresinin ve SP’nin oylarıyla seçilmekte zorlanacaktır. Tahmin edilen mevcut belediye başkanına muhaliflerle birlikte İttifaklar yoluyla çok iddialı olacaktır.

Başka bir adayda Kahta eski belediye başkanlığı yapan ve mütevazı duruşuyla göz dolduran rahmetli Hacı Yusuf Erdemin veliahtı, ( Haci Yusuf’i Çük) 1994-1999 yıllarında Refah Partisinden Türkiyenin en genç belediye başkanı seçilen Mehmet Yasin Erdem. Ak Parti’de adaylık bekleyenlerden biri. Rahmetli babası sevilen şahsiyetiyle güçlü bir aileler ittifakı oluşturarak Kahta’da görkemli başarı sağlamıştı. Sayın Yasin Erdem böyle bir ittifakı gerçekleştirirse şansını zorlayabilir.

Diğer bir adayda siyasetçi aile geleneği olan sosyal medyada yaptığı çalışmalarla adı Ak Parti Kahta belediye başkan adaylığında öne çıkan Sayın Ömer Yılancı göze çarpıyor.

Bunları yanı sıra son günlerde medyada yer alan Akıncılar belediye başkanı önemli siyasetçi İsmet Çetinkaya’nın da adı geçiyor. Sayın Çetinkaya, yerel yönetimlerde çok uzun yıllar kariyer yapmış olup ustalık dönemini yaşamaktadır.

Tabii ki esas soru yukarıda kısaca bahsettiğimiz eski geleneğin temsilcileri mi yoksa tamamen yeni yapılanmaların temsilcileri mi aday olacak ya da yapılacak?

Temennimiz hem çok sayıda belediye meclis üyelikleri ve hem de belediye başkanlığı için mümkün mertebe eğitimli ve tecrübeli aday adaylarının çoğalması ve bunların içerisinde en ehil olanların seçilmesidir.
Temennim bu seçimlerde en az belediye başkan adayları kadar belediye meclis adayları hakkında konuşmamız ve yazmamız…

Selam ve dua ile…

Kemal KUTLU

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi