Altyapı hakkında denilmekte ki beton ve asfalt çoğalmakta fakat Kahta halkı istihdam yoluyla refaha ulaşamamakta, açlık sınırının altında kalanların oranı artmakta.
Yollar yapılmakta, var olanlar yenilenmekte, asma köprü yapılarak ulaşım kolaylaştırılmakta. Vergi paralarıyla yapılan yollar başta gerektiği gibi yapılmadığından birkaç kez yenilenerek nihai maliyet olarak 2-3 katına mal olmakta. Keşke en başta uzun vadeli vizyonlarla düzgün yapılsa…
Geçenlerde Kahta’da STK’larla yapılan değerlendirme toplantısında, Kahta-Adıyaman-Gölbaşı arasındaki yollara sıcak asfalt yapılacağı, şu anda dökülen mucurların geçici olduğu ve bakım onarım amaçlı yapıldığını, kışı daha rahat atlatmak adına yapılan geçici bir çalışma olduğu söylendi.
Halbuki Kahta Adıyaman arasındaki yol yapılalı yıllar oldu. Yapım aşamasındaki o sıkıntılı günleri dün gibi hatırlıyoruz. Ama deniliyordu ki sıcak asfalt yapacağız. Üzerinden yıllar geçti hala yapılmadı.
Şu anda dökülen mucurlar geçicidir demekten anladığımız Kahta altyapısının denemelerle ilerlediğidir. Bence doğrusu vergi paralarının etkili kullanılmasıdır. Yap-boz planları sadece maliyeti ikiye katlamakta.
Esas şudur ki ne zaman altyapı aşamasından istihdamın geliştiği, işsizler ordusunun çalışarak çocuklarının karnını doyuracağı aşamaya geçilecektir?
Son on beş yılda çok büyük gelişmeler oldu. Fakat Kahta istihdamda çok az ilerledi.
Haydaran içme suyu ve arıtma tesisi, sulama projeleri, Kahta-Adıyaman – Gölbaşı hızlı tren hattı projesi, eğitim, sağlık, Ebu Sadık parkı mesire alanı, sahil yolu projesi, kadın gelişim merkezi projesi, şire pazarı, SYDV binası gibi projeler, sulama projeleri; Koçali, Gömükan ve Büyük Çay projeleri bütün bunlar
altyapı çerçevesinde olan eserlerdir.
Kahta halkı istihdam istemekte, parti farkı gözetmeksizin herkesin söylediği; işsizliğe çare bulunması ve istihdamın sağlanması.
Seçilmişlerden istirhamımız altyapı sonrası istihdamın bir an önce başlatılması ve bu konudaki planlarını Kahta’lılarla paylaşmalarıdır. Görüşüme göre çok çeşitli ihraç ürünlerinin Kahta’da üretilmesidir. Kahta ihraç edemez ise istihdam gelişmez.
Kemal KUTLU