enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Yağmurlu
11°C
Adıyaman
11°C
Yağmurlu
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C
Salı Açık
9°C
Çarşamba Çok Bulutlu
9°C

BAHARIN GELİŞİNİ MÜJDELER NEVRUZ

BAHARIN GELİŞİNİ MÜJDELER NEVRUZ
REKLAM ALANI
29.03.2014
0
A+
A-

Nevruz bayramı baharın gelişini müjdeler bizlere. Ağaçlarda açan çiçekler gibi, toprağa düşen cemre gibidir nevruz.  Sevgi ve hoşgörü kültürüdür alında nevruz bayramı. Birlik ve kardeşlik tohumlarını serper yüreklere. Güzel günlerin müjdecisi kabul edilir nevruz bayramı.  Toplumda birlik ve beraberliğin artırması temennisidir nevruz bayramı…

Nevruz baharın başlamasına işarettir, tabiatın uyanışı, harekete geçme başlangıcıdır.

Birçok Kürt şair ve yazarın da eserlerinde yer alan nevruz’u Kürtler 21, 22 ve 23 mart’ta kutlarlar. Bu bayram ile Kürtler çoğunlukla şehir dışındaki bölgelerde ve açık alanlarda bir araya gelir ve gelmekte olan ilkbaharı kutlarlar. Kadınlar rengarenk elbiseler giyerler ve başlarına pullarla süslenmiş ışıltılı örtüler örterler. Topluluk büyük bir ateş yakar ve bu ateşin etrafında dans ederek ya da üstünden atlayarak büyük bir coşkuyla bu bayramı kutlarlar.

Kürt yazar Musa anter’e göre nevruz aslında Kürtlerde ilk başlarda 31 ağustosta kutlanıyordu ancak daha sonra Arap takviminin kabul edilmesiyle bu kutlamalar mart ayına kaymıştır. Nevruz bayramı ya da kısaca nevruz; (Kürtçe: newroz, Özbekçe: nevruz, Türkmence: nowruz, kazakça: naurız, Kırgızca: nooruz, Azerice: novruz, kırım Tatarcısı: navrez)

Farslar, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Anadolu Türkleri, Afganlar, Arnavutlar, gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlar, Karakalpaklar, kazaklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı

Yazılı olarak ilk kez 2. Yüzyılda pers kaynaklarında adı geçen nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran’ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 mart’ta kutlarken, diğerleri kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 mart’ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde, nevruz bayramının Kürt mitolojisindeki demirci kawa Efsanesi’ne dayandığına inanılır. Anadolu ve orta asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.

2010′ da birleşmiş milletler genel kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan pers kökenli bu şenliği, dünya nevruz bayramı ilan etmiştir. 28 eylül – 2 ekim 2009 arasında abu dhabide hükümetler arası toplanan birleşmiş milletler manevi kültür mirası koruma kurulu, nevruzu dünya manevi kültür mirası listesi ‘ne dahil etmiştir. 2010′ dan başlayarak birleşmiş milletler genel kurulu 21 mart’ı “dünya nevruz bayramı” olarak kabul etmektedir…

Nevruz bayramının tüm ülkemizde halkların hep beraber kardeşçe, birbirlerinin değerlerine saygılı oldukları bir barış yılı olmasına ihtiyacımızın olduğu bu günlerde, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğinin bilince ve idrakinde olmamız dileğiyle…

Kemal Kutlu

Kahta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi