enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5655
EURO
36,2275
ALTIN
2.995,18
BIST
9.386,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
6°C
Pazartesi Açık
7°C

KAMU BANKALARI İLE REEL SEKTÖR ‘FİNANSA ERİŞİM’ İÇİN TOBB’DA BİR ARAYA GELDİ

KAMU BANKALARI İLE REEL SEKTÖR ‘FİNANSA ERİŞİM’ İÇİN TOBB’DA BİR ARAYA GELDİ
REKLAM ALANI
11.08.2022
0
A+
A-

Kamu bankaları ile reel sektör ‘finansa erişim’ için TOBB’da bir araya geldiği “Finansmana Erişim İstişare Toplantısı” na Çanakkale Ticaret Borsasını temsilen Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen katıldı.

 

Finansmana Erişim İstişare Toplantısı’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Hepimizin ülkemiz için fedakarca çalışması ve buna göre hareket etmesi gereken bir dönemdeyiz. Bankalarımızdan da işin feda kısmını reel sektöre, kar kısmını kendilerine ayırmadan, bu bilinçle davranmalarını arzu ediyoruz.” dedi.

Finansmana Erişim İstişare Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih ile Oda ve Borsaların Yönetim Kurulu Başkanlarının katılımları ile TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda başladı.

 

Finansmana Erişim İstişare Toplantısına Çanakkale Ticaret Borsasını temsilen Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen katılım sağladı.

 

Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, ekonomiyi büyütmeyi devam ettirebilmek için firmaların uygun koşullarla finansmana erişimlerinin sağlanması gerektiğini belirterek, son dönemde bu durumun zorlaştığını, her il ve ilçeden bu yönde gelen şikâyetlerin arttığını ifade etti.

En büyük sıkıntıyı da finansa en çok duyarlı olan, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaşadığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra kredi limitlerinin yetersiz kaldığı ve kullanımda sıkıntılar yaşandığının iletildiğini söyledi.

 

-Kredi ihtiyacı geçmişe göre daha fazla

 

Hisarcıklıoğlu, firmaların bankalardan talep ettikleri kredileri alamadıklarını, alabilenlere ise çok yüksek faiz oranları uygulandığını belirtti.

 

Yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacının geçmiş dönemlere göre çok arttığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “İşletme sermayesi kredileri, özellikle KOBİ’lerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik hale gelmiştir. Dolayısıyla artan işletme sermayesi ihtiyacı da dikkate alınarak, krediye erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir. Bankalarımızın da fonlama maliyetlerini de dikkate alarak reel sektörümüze uygun koşullarla kredi sağlamaya devam etmeleri beklenmektedir. Böylelikle reel sektörümüz, her türlü olumsuz koşulları en az hasarla atlatarak, yatırıma, üretime, ihracata, istihdama azami katkıyı yapmaya devam edecektir.” diye konuştu.

 

Hisarcıklıoğlu, özellikle Kovid-19 salgını döneminde kamu bankalarının reel sektör açısından ne kadar önemli ve değerli olduklarını gördüklerini vurgulayarak, 3 kamu bankasının da en sıkıntılı süreçlerde firmaların yanında durduğunu, ayakta kalmaları için destek verdiğini ifade etti.

 

Bu kritik dönemde de bankaların hepsinden aynı yaklaşımı beklediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

 

“Hepimizin ülkemiz için fedakârca çalışması ve buna göre hareket etmesi gereken bir dönemdeyiz. Bankalarımızdan da işin feda kısmını reel sektöre, kar kısmını kendilerine ayırmadan, bu bilinçle davranmalarını arzu ediyoruz. Bugünkü toplantımızın birbirimizi karşılıklı olarak daha iyi anlamak açısından önemli bir fırsat olmasını, özellikle de kredilere erişimde yaşanan sıkıntıların azaltılmasına katkı sağlamasını diliyorum.”

 

– TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar

 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar ise konuşmasında, çevre ve iklimi dikkate alarak üreten, yatırım yapan, istihdam yaratan her bir müşterinin yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, “Bizim ülkemiz büyümek zorunda, biz de o büyümeyi finanse edebilecek güç, kabiliyet, ödenek ve kaynağa sahibiz.” ifadesini kullandı.

 

Çakar, TOBB Finansmana Erişim İstişare Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, bankacılık sektörünün bilançosu ve kredi kullandırımlarına ilişkin bilgi verdi.

 

Sektörün aktif büyüklüğünün 12 trilyon liraya ulaştığını dile getiren Çakar, fonlamaların temelinin mevduat öz kaynaklardan oluştuğunu ifade etti.

 

Çakar, bankaların toplam öz kaynağının 1,3 trilyon lira olduğunu, mevduat olarak gerçek ve tüzel kişilerden toplamda 7,5 trilyon lira toplandığını, mevduat dışı kaynakların da 2,8 trilyon lira olduğunu bildirdi.

 

– “Firmalara temmuz itibarıyla geçen yıl aynı döneme göre 12 katı kredi kullandırdık”

 

Geçen yıl 30 Temmuz itibarıyla bankacılık sektörünün kullandırdığı kredi toplamının 137 milyar lira olduğunu belirten Çakar, firmalara kullandırılan 70 milyar liralık kredinin 45 milyar lirasının büyük işletmeler ve 25 milyar lirasının KOBİ’lere kullandırıldığını anlattı.

 

Bu yıl aynı dönemde 1,1 trilyon lira kredi kullandırıldığını bildiren Çakar, “Firmalara kullandırılan kredi 901 milyar lira, geçen sene bu rakam 70 milyar liraydı. Geçen senenin 12 katı oranında kredi kullandırmış durumdayız.” dedi.

 

Çakar, enflasyonun bu rakamı büyüttüğünün farkında olduklarını ancak 901 milyar liralık kredinin reel sektöre kullandırılmasının da önemli olduğunu söyledi.

 

– “Üreten, yatırım yapan, istihdam yaratan her bir müşterimizin yanında olmaya devam edeceğiz”

 

Çakar, bireysel kullandırılan kredilerin geçen yılın sonunda yüzde 23, firmaların kullandığı kredilerin payının ise yüzde 77 olduğunu belirterek, şimdi kredilerin yüzde 19’unu bireylere, yüzde 81’ini firmalara verdiklerini ifade etti.

 

Çakar, borçlarını ödemekte zorlanan firmalar için yapılandırma mekanizmasının çok iyi işlediğini vurgulayarak, 343 milyar liralık bir kredinin yapılandırıldığını, bunun 313 milyar lirasının yakın izleme, 30 milyar liralık kısmının da takibe düşmüş kredi olduğunu kaydetti.

 

Yeniden yapılandırılan kredilerin toplam krediler içindeki payının da yüzde 6 olduğunu belirten Çakar, takipteki krediler için ayrılan karşılıkların oranının yüzde 79 civarında olduğunu söyledi. Çakar, şöyle dedi:

 

“Bizim bilanço yapılarımız sağlam ve size önümüzdeki süreç itibarıyla destek verebilecek durumdayız. Bütün bankacılık sektörü adına şunu rahatlıkla söyleyebilirim, ‘Sizin kaybettiğiniz benim kazandığım bir ortam yok. Siz kazandıkça ben kazanabilirim, sizin bilançolarınız iyi oldukça benim bilançom iyi olabilir.’ Reel sektör ve finans sektörü bunlar iş birliği içinde olmak ve beraber hareket etmek durumunda. Ekonomi yönetimi, reel sektör ve finans sektörü, biz birbirimizi tamamlamak durumundayız. Böyle hareket ediyoruz, önümüzdeki süreçte de böyle hareket etmeye devam edeceğiz. Esas olan ülke bilançosunun sağlıklı işlemesi, ülke bilançosu sağlıklı olduğu müddetçe hepimizin bilançosu doğru işlemeye devam eder. Çevre ve iklimi dikkate alarak üreten, yatırım yapan, istihdam yaratan her bir müşterimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bizim ülkemiz büyümek zorunda, biz de o büyümeyi finanse edebilecek güç, kabiliyet, ödenek ve kaynağa sahibiz. Bundan hiçbir tereddüdünüz olmasın.”

 

Toplantı açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti. (Birol Güngördü)

 

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi