ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: PTTAVM’DE ÖZEL EĞİTİM KURUMLARIN AÇTIĞI MAĞAZALARDAN 6 AY KOMİSYON VE KARGO ÜCRETİ ALINMAYACAK.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Mesleki ve Teknik Eğitim, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlükleri bünyesinde üretilen ürünlerin PTTAVM tarafından satışını yapmanın çok kıymetli olduğunu belirterek, “PTTAVM’de Özel Eğitim Kurumlarımızın açtığı mağazalardan protokol imza tarihinden itibaren 6 ay geçerli olmak üzere komisyon ücreti ve kargo ücreti talep etmeyeceğiz” dedi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile PTT AVM arasında imzalanacak olan MEB Pasaj Tanıtım Töreni’ne katıldı. Törende açıklama yapan Karaismailoğlu, e-ticaretin her yıl katlanarak artmaya devam ettiğini, hayatın bir vazgeçilmezi olduğunu kaydetti. E-ticaret ile tüketicilerin istediği ürünlere kolayca ulaşabildiğini belirten Karaismailoğlu, bu alt yapıyı daha hızlı daha konforlu ve her eve ulaştırmak için yatırımlar yaptıklarını söyledi.
Ulaştırmanın bütün sektörlerinde olduğu gibi haberleşmede de Türkiye’de önemli gelişmeler olduğunu aktaran Karaismailoğlu, şu anda mobil kullanıcı sayısının 90 milyonu aştığını söyledi. Fiber altyapı yatırımlarının devam ettiğini, fiber altyapısının 488 bin kilometreye ulaştığını, uzun vadede 1,5 milyon kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Karaismailoğlu, 5G ve 6G altyapısının da bakanlığın uhdesinde olduğuna işaret etti.
E-TİCARET HACMİ 2022’DE 600 MİLYAR LİRAYA ULAŞACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ
Küresel ticaretteki gelişmelere de değinen Karaismailoğlu, dünya genelinde küresel ticaretin 2021’de yüzde 14 artarak yaklaşık 5 trilyon dolara ulaştığını vurguladı. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “2022 yılında bunun 5,5 trilyon dolara ulaştığı tahmin edilmektedir. 2023’te bunun yaklaşık 6,5 trilyon dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor. Bugün toplam perakende satışlar içinde küresel e-ticaretin payı yüzde 21. Bu daha da gelişecek. Tahminler göre 2024’te yüzde 24’e ulaşacağı yönünde. Türkiye’nin 2021’de 380 milyar liraya ulaşan e-ticaret hacminin 2022 yıl sonu itibariyle 600 milyar liraya ulaşacağını öngörüyoruz.” diye konuştu.
YATIRIMLARLA TÜRKİYE’YE ÇAĞ ATLATTIK
Karaismailoğlu, Bakanlık olarak internet altyapısından, uydu sistemlerine, uluslararası taşımacılığın belkemiği olan tüm ulaşım modlarından, lojistik merkezlere kadar ister e-ticaret olsun isterse tamamen fiziki sistemde yürütülsün bu faaliyetlerin hız, konfor ve kolaylıkla yapılması için ekip olarak çalıştıklarını söyledi. Türkiye’mizin kalkınmasına, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmasına ve heyecanla beklediğimiz Türkiye Yüzyılı’na kendilerini taşıyacak altyapıyı milli sorumluluk bilinciyle inşa ettiklerini belirten Karaismailoğlu, dünyayı Türkiye’ye bağlamanın en büyük görevleri olduğunu bildirdi. Son 20 yılda ulaştırma sektöründe ciddi yatırımlar yapıldığını, bu yatırımlar sayesinde Türkiye’ye çağ atlattıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, bütün ulaştırma sektörlerinde 183 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını dile getirdi. Yatırımlarla sayesinde akaryakıttan, zamandan, kaza maliyetlerinin ortadan kaldırılmasından yıllık tam 28 milyar dolarlık tasarruf sağladıklarını belirtti. Kaliteli ve güvenli yollar sayesinde trafik kazalarının yüzde 82 azaldığını ve her yıl 13 bin 100 vatandaşın hayatını kurtardıklarını ifade eden Karaismailoğlu, bugünden 2053 planları doğrultusunda, milletimizin yaşam kalitesini yükseltmek ve Türkiye’nin, dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi arasında girmesi için yurdun her köşesine yayılmış 5 bin şantiye, havalimanları, otogarlar, istasyonlar ve demiryollarındaki 700 bin arkadaşlarıyla seferberlik halinde çalıştıklarını söyledi.
ESENBOĞA HAVALİMANI İHALESİNDE 140 MİLYON DOLAR PEŞİN ÖDENECEK
Yatırımların artarak devam ettiğine işaret eden Karaismailoğlu, Esenboğa Havalimanı’nda da 3. Pist, mevcut pistin yenilenmesi, ilave Terminal, kule hizmetleri ve teknik bazı işleri kapsayan 300 milyon avroluk yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Esenboğa Havalimanı ihalesinin dün gerçekleştiğini ifade eden Karaismailoğlu, “Devletten bir kuruş para çıkmadan 300 milyon avroluk yatırımı ve toplamda da 560 milyon avro devlete kira garantisiyle bir işi dün tamamlamış olduk. Bunun da 140 milyon avrosunu da devletimizin kasasına 90 gün içerisinde koyacağız. Fizibilitesi uygun olan projelerde kamu-özel iş birliğini yoğun olarak kullanıyoruz. Yarın Bitlis’te de önemli bir yolumuzun açılışını yapacağız. Bitlis-Siirt arasındaki lojistik koridorda önemli bir trafiğe hizmet veren yolumuzu da kaliteli, konforlu ve güvenli hale getirdik. Cumartesi günü de yine Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Erzurum’da olacağız. Orada da hizmetlerimiz var. Onların da açılışları yaparak ülkemizin ve dünyanın hizmetine sunacağız” ifade etti.
ÖZEL EĞİTİM KURUMLARININ AÇTIĞI MAĞAZALARDAN KOMİSYON VE KARGO ÜCRETİ ALINMAYACAK
E-ticaret protokolüyle Mesleki ve Teknik Eğitim, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlükleri bünyesinde üretilen ürünlerin PTT AVM tarafından satışını yapmanın çok kıymetli olduğunu belirten Karaismailoğlu, bunun aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyledi. PTT’nin 2 asırlık yaşı ve tecrübesiyle Türkiye’de kimsenin gitmediği yerlere gittiğini aktaran Karaismailoğlu, PTTAVM’nin de önemli bir işlev gördüğünü kaydetti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu;“PTTAVM, 30 binden fazla tedarikçisi, 45 milyondan fazla ürünü, 13 milyonu aşkın kayıtlı üyesi ve aylık yaklaşık 3 milyon işlemle Türkiye’nin en güvenilir ve en büyük e-ticaret sitelerinden birisidir. Ayrıca ürünleri yurt dışında 98’den fazla ülkeye ihraç ediyor. PTTAVM elde ettiği tecrübeleri ile Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü’ne bağlı Özel Eğitim Kurumlarının hizmet kalitesine ve satışlarına değerli katkılar sağlayacağına inanıyorum. PTTAVM internet sitesinde ‘mebpasaj.pttavm.com’ adresi üzerinden Milli Eğitim Bakanlığımızın ürünlerine özel bir bölüm açıldı. PTTAVM’de Özel Eğitim Kurumlarımızın açtığı mağazalardan protokol imza tarihinden itibaren 6 ay geçerli olmak üzere komisyon ücreti ve kargo ücreti talep etmeyeceğiz. İstihdamı güçlendireceğine inandığımız bu adımdan ötürü son derece memnunuz” şeklinde konuştu.
EĞİTİM, ÜRETİM, İSTİHDAM” ZİNCİRİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN BÜYÜK GAYRET SARF EDİYORUZ
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer; MEB Pasaj tanıtım töreninde Bakanlık olarak bir taraftan eğitim hizmeti verirken diğer yandan da beşeri sermayenin niteliğini artırmak için son yirmi yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde devasa yatırımlar yapıldığını belirterek, “eğitim, üretim, istihdam” zincirini güçlendirmek için büyük gayret sarf ettiklerini kaydetti.
Bu bağlamda mesleki eğitimin kendisine ayrı bir sayfa açılmasını hak ettiğini kaydeden Özer, mesleki eğitimde yapılan döner sermaye kapsamındaki üretimin yaparak, üreterek öğrenme becerilerinin kalıcı kalcı hâle gelmesi için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. Mezuniyet öncesinde elde edilen becerilerin istihdam edilebilirliği artırdığını, öğrenci ve öğretmenlerin döner sermaye kapsamındaki üretimlerden pay aldığını da aktaran Bakan Özer, Millî Eğitim Bakanlığının ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri kendi okullarında üretebildiğini vurguladı.