CHP’nin 38. Kurultayında genel başkanlık seçimini kazanan isim Özgür Özel oldu. İkinci turda biten seçimde Özgür Özel 812, Kemal Kılıçdaroğlu 536 oy aldı.
Kurultay’ı yakından takip eden Gazeteci-Yazar Ömer Şan’ın bugün gerçekleştirilecek olan Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) ve Bilim Kurulu Üyelerinin seçimi öncesi görüşleri şöyle:
Genel başkanını yenileyen CHP kendini de yenileyebilecek mi?..
Kuruluşunun 100. Yılında 8. Genel Başkanını seçen Cumhuriyet Halk Partisinin devam eden 38. Olağan Kurultayı’nın 2. gününde Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) ve Bilim Kurulu Üyelerinin seçimi yapılacak.
PM ve YDK adaylıkları için dün tamamlanan başvurular sonrasında çekilen kura ile oluşturulacak Çarşaf Liste, T’den başlayacak sıralama ile bastırılacak.
Genel Başkanın tercihine bırakılan 8 kişilik Bilim Kurulu üyeleri, direkt PM üyesi seçilmiş olacak.
Kurultay Delegeleri, oluşturulacak çarşaf liste üzerinden, 52 kişilik PM ve YDK üyelikleri tercihlerini yaparken, 60 kişilik PM ile 15 kişilik de YDK üyelikleri belirlenmiş olacak.
Tamamlanan Genel Başkanlık seçimleri sonrasında, ‘Değişim’ vurgusuyla Genel Başkan seçilen Özgür Özel’in birlikte hareket ettiği ve listesinde olduğu ileri sürülen isimlerin, Genel Seçimler öncesinde Kılıçdaroğlu ile birlikte parti yönetiminde belirleyici konumda olmaları ise vurgulanan değişim iddialarını ne kadar gerçekleştireceği tartışılmaya başlandı.
Zira yaklaşık 13 yıldır parti politikalarına yön veren aynı isimlerin nasıl değişime ön ayak olacağı tartışılmaya başlanan Kurultay Salonunda, söz konusu isimlerin listeye girmemesi yönünde tercih çıkabileceği konuşuluyor.
Bu sabah yeniden toplanan CHP 38. Olağan Kurultayında oldukça sakin bir gün yaşanıyor.
CHP’nin yeni Genel Başkanı olan Özgür Özel, CHP Genel Merkezinde mevcut İl Başkanları ile toplantı yapıyor.
PM ve YDK adaylıkları için dün akşam saatlerinde tamamlandığı bildirilen aday başvurularının bugün saat: 16.00’a kadar uzatıldığı duyuruldu.
Aday başvurularının tamamlanmasından sonra oluşturulacak çarşaf liste, baskıya gönderilecek ve saat 17.00-17.30 arasında da Parti’nin yönetimini oluşturacak PM ile YDK üyelikleri için seçimin başlatılacağı planlanıyor.
PM için Genel Başkan Özel’in de anahtar liste çıkarması bekleniyor.
HABER Devamı:
17.55: CHP’de Kurultay’ın ikinci günü oldukça sakin ve PM adaylarının tanıtım çabalarıyla devam ederken; PM ve YDK adaylıkları için saat:17.00’a kadar tanınan süre 4.’cü kez uzatıldı ve adaylara 17.00’a kadar süre tanındı.
İlginç olarak değerlendirilen gelişme sonrasında edinilen bilgilere göre, önceki Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile anlaşarak ortak bir PM anahtar listesi çıkarılması yönünde görüşmeler yapıldığı kaydedildi.
Bu nedenle, belirlenecek isimlerin PM adaylığı için başvuru yapmasının beklendiği ileri sürüldü.
Genel Başkan seçilen Özgür Özel, il başkanlarıyla yaptığı toplantıda, il başkanlarından önümüzdeki süreçte uyumlu çalışılabilecek isimler önerilmesini ve buna göre bir anahtar liste oluşturulmasını istedi.
İl başkanları buluşmasından sonra bir açıklama yapan Özel, ‘Anahtar listenin anlamı var ancak dayatması yok’ diye konuştu.
Daha sonra 81 il başkanıyla birlikte, ölüm yıldönümü nedeniyle eski Genel Başkanlardan Bülent Ecevit’in mezarını ziyaret etti ve ‘Ona layık olmaya çalışacağız’ dedi.
Nitekim saat 18.10 itibariyle salonda hala PM adaylığı için başvuru yapılması bekleniyor.
Kurultay Salonunda, PM ve YDK adaylıkları için başvurular devam ederken, salonun orta alanında ise Delegelerin oy kullanacağı masa ve kabinler hazırlandı.
20.45: PM ve YDK adaylık başvuruları için tanınan süre tamamlanmasına karşın henüz oylama başlamadı.
Süre tamamlanması üzerinden bir saate yakın zaman geçmesine karşın adaylara çekilmek isteyen adaylara süre tanındı, listeler kesinleşmediği için sıralama yapılmadı ve henüz baskıya gidilmedi.
Salonda hala önceki yönetimle uzlaşma içinde ortak bir anahtar liste görüşmeleri konuşuluyor. Kurultay Delegeleri ile PM ve YDK adayı olanlar dışında salonda neredeyse kimse kalmadı.
Parti yönetiminin belirleneceği seçimlerin ise bu gidişle 21.30’dan önce başlatılamayacağı ifade ediliyor.
Her delegenin oy kullanacağı birleşik pusulada toplamda 60 isim işaretlemesi gerekiyor. Pusula üzerinde 52’den az, 60’dan fazla işaretleme yapılırsa, kullanılan oy geçersiz sayılacak.