ANKARA – BHA
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, çıkarılan vergi aflarının vergiye uyumlu mükellefi olumsuz etkilediğini belirterek, “Vergisini düzenli ödeyen mükellefe yönelik indirimde prosedür kolaylaştırılıp, teşvik edici uygulamalar artırılmalı” dedi. Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) 60 numaralı Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi organizasyonuyla gerçekleştirdiği “Vergi İndirimi ve 2024 Yılında Yapılacak Güncellemeler” konulu toplantı ATO Meclis Salonu’nda yapıldı.
Açılış konuşmalarını ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Denetleme Grup Müdürü Ali Aslankaya ile 60 numaralı Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi Aykut Altıntaş’ın yaptığı toplantıya, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, SGK Ankara İl Müdür Yardımcıları Birol Toprak ve Ahmet Remzi Şahin, ATO komite ve meclis üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı.
ATO Başkanı Gürsel Baran, vergi konusunun, hem vergiyi veren işletmeler hem de vergi toplayan kamu açısından önemli olduğunu belirterek, sık sık çıkarılan vergi aflarının vergiye uyumlu mükellefi olumsuz etkilediğini söyledi. Baran, “Sık sık çıkarılan aflar, ertelemeler, yapılandırmalar ne yazık ki vergi sistemini olumsuz etkiliyor. Çıkarılan vergi afları vergi gelirlerini olumsuz etkilediği gibi vergiye uyumlu mükellefin moral ve motivasyonunu da düşürüyor. Vergisini düzenli ödeyen mükellefe yönelik indirimde prosedür kolaylaştırılıp, teşvik edici uygulamalar artırılmalı. Vergi konusunda 85 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hakkı var” dedi.
ATO Başkanı Gürsel Baran,vergi gelirleri olmadan bir ülkenin ayakta kalmasının mümkün olamayacağı gibi ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimden de söz edilemeyeceğini belirterek, 100 yılını geride bırakarak ikinci yüz yılına giren Türkiye Cumhuriyeti devletinin gelişiminde vergi gelirlerinin önemine değindi. Konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan hemen önce toplanan İzmir İktisat Kongresi’ne atıfta bulunan ATO Başkanı Gürsel Baran, “O günlerde, yeni kurulacak ülkenin ekonomi politikalarını belirlemek üzere Cumhuriyet daha ilan edilmeden hemen önce İzmir İktisat Kongresi toplandı. Atatürk, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, savaş meydanlarında kazanılan zaferlerin ekonomik zaferlerle taçlanmadığı sürece kalıcı olamayacağının altını çizdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bir asırlık ömründe, devraldığı borçları ödediği gibi, dünyanın en büyük ekonomileri arasına da adını yazdırdı. Bu gelişimde vergi gelirlerinin payı büyük. O yüzden vergilerin ekonominin can damarı olduğunu, ödediğimiz vergilerle bu ülkenin ayakta kaldığını biliyoruz” dedi.
Ankara Vergi Dairesi Grup Müdürü Ali Aslankaya da yaptığı konuşmada, mükelleflere yönelik bu tür bilgilendirme toplantılarını önemsediklerini belirterek, “Şunu biliyoruz ki bu ülkenin kaldırım taşında bile sizin emeğiniz var. Gökte uçan uçakta da siz varsınız. Bundan dolayı ödediğiniz her kuruş vergi için ayrı ayrı çok teşekkür ediyoruz hepinize. Çok değerli bir misyon üstleniyorsunuz. Sanayici, ticaret erbabı, mükellef olmanın çok önemli olduğunun farkındayız. Mükelleflerimizle temas halindeyiz. Vergi mükellefimize kapımız 7/24 açık” dedi. ATO 60 numaralı Restoran, Lokanta, Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi Aykut Altıntaş da yaptığı konuşmada komite üyeleriyle birlikte sektörün gelişip, ilerlemesine yönelik çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından ATO 60 numaralı Restoran-Lokanta-Kafe Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi Aykut Altıntaş’ın moderatörlüğünde Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Denetleme Grup Müdürü Ali Aslankaya, Denetim Müdürü Ender Bilgen, Gelir ve Kurumlar Müdürü Özgür Özer ve Usul Müdürü Berrin Öney’in katılımıyla bir panel gerçekleştirilerek, katılımcıların vergi uygulamalarına ilişkin soruları cevaplandı.