enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4317
EURO
36,1497
ALTIN
2.959,80
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C

Yusuf Tekin, üniversitelerin eğitim fakültesi dekanlarıyla bir araya geldi – Birlik Haber Ajansı- Türkiye’nin Haber Ağı

Yusuf Tekin, üniversitelerin eğitim fakültesi dekanlarıyla bir araya geldi – Birlik Haber Ajansı- Türkiye’nin Haber Ağı
REKLAM ALANI
01.05.2024
0
A+
A-

Yusuf Tekin, üniversitelerin eğitim fakültesi dekanlarıyla bir araya geldi

Bakan Tekin, Mogan MTAL Uygulama Oteli’nde düzenlenen Eğitim Fakültesi Dekanları İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada akademik, bilimsel bilgi üreten üniversitelerle kamu politikalarını yapanlar ve uygulayıcılar arasında bir kopukluk olduğunu, daha önceki bürokratik görevi ve rektörlük sürecinde tespit ettiği bu kopukluğun giderilmesi gerektiğini söyledi.

Tekin, sadece Millî Eğitim Bakanlığı ile değil, ilgili tüm üniversitelerle bakanlıklar arasında böyle bir koordinasyon mekanizmasının kurulmasının önemine değindi.

MEB’de son yirmi iki yıldır yapılan çalışmalara değinen Tekin, derslik sayısının 2002’ye göre ikiye katlandığını, depreme yönelik çalışmalar da dikkate alındığında mevcut yapı stoğunun üç katına çıktığını anlattı.

Tekin, yeni projelerin akıllı bina konseptine uygun şekilde planlandığını, okulların hemen hemen tamamının geniş bant internet altyapısıyla donatıldığını, sınıflara da akıllı tahtalar kurulduğunu anlattı.

Bakanlıkta görev yapan yaklaşık 1 milyon 100 bin öğretmenin 800 bininin atamasının 2003’ten sonra yapıldığına dikkati çeken Tekin, “Tüm bu göstergeler, eğitim öğretimindeki temel istatistikler anlamında Türkiye’de dünyada örneği çok az görülecek şekilde bir altyapı devrimi yapıldığını gösteriyor. Derslik başına düşen öğrenci sayıları, öğretmen başına düşen öğrenci sayıları itibarıyla OECD ortalamalarıyla hemen hemen aynı durumdayız.” diye konuştu.

Dekanlara, üç konu başlığında sunum yapılacak

Bakan Tekin, eğitim fakültesi dekanlarına bakan yardımcılarının eğitim gündemi konusunda 3 konuda sunum yapacağını belirterek, bunlardan birinin Anayasa Mahkemesinin kararının ardından bütün paydaşların görüşleri doğrultusunda revize ettikleri Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin taslak çalışma olduğunu bildirdi.

Tekin, taslakla farklı yasal düzenlemelerin tek kanunla bir araya getirilmesini hedeflediklerine işaret etti. “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda bizim beklentimiz çok üst düzeyde.” diyen Tekin, dekanların fikirlerinin yol haritası çizerken önemli ipuçları vereceğini dile getirdi.

Dekanlara, yeni müfredat taslağına ilişkin bir bilgilendirmenin de yapılacağını dile getiren Tekin, bu konuda dekanların görüş ve önerilerinin önemini vurguladı.

Bakan Tekin, önümüzdeki yıl düzenlemeyi planladıkları Millî Eğitim Şûrası’nın taslak konu başlıkları konusunda da dekanları bilgilendireceklerini kaydetti.

“İyi niyetli olmayan eleştirilerle ilgili de yapacak bir şeyimiz yok”

Bakan Yusuf Tekin, çalıştığı hiçbir kurumda sorunları halının altına süpürmeyi tercih etmediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz şu konuda kararlıyız. Birikmiş her ne tür problem varsa, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde atılması gereken her ne adım varsa, çağın gereklerine uygun bir biçimde eksik kaldığımız, geri kaldığımız konular her neyse onların hepsini masaya yatırmayı tercih ediyoruz. O yüzden bu toplantının hem gelenekselleşmesini hem de rutin dışında toplantılar haricinde bize katkı verecek arkadaşlar varsa, bizim göremediğimiz bir sorun alanı varsa bizimle de paylaşmanızdan gerçekten mutluluk duyacağız.”

Bu tür çalışmaları yaparken karşılarında farklı tepkilerin bulunduğunu ifade eden Tekin, “Demokratik kültürü içselleştirmemiş yapıların, aktörlerin, kişilerin bizim önümüze koydukları argümanlar var.” dedi.

Bunlardan birinin “Yaptırmayız!” söylemleri olduğunu aktaran Tekin, “Böyle bir demokratik kültür yok. Bir siyasi yapı, ‘Yaptırmayız!’ diliyle hareket edemez. Sorun alanından şikâyet edeceksiniz, sonra da ürettiğiniz çözüme böyle diyeceksiniz. Bu demokratik siyaset açısından doğru değil.” diye konuştu.

Bu konuda “Evet bu bir problemdir, çözümü için ürettiğiniz formül eksik, şunu yapmanız lazım.” dilini kullanmanın doğru olduğunu belirten Tekin, şunları kaydetti:

“Demokratik olgunluk, demokratik siyaset bunu gerektirir. Farklı muhalif gruplardan, anayasal demokrasilerin beklediği şey de budur zaten. Demokratik literatürdeki siyasi parti gruplarının demokratik siyasal yaşamın vazgeçilmez unsuru olarak kabul edilmelerinin sebebi de budur.

Biz bu anlamda farklı her türlü öneriye açık olduğumuzu, çözüm önerileriyle ilgili bize sunulacak rapor, analiz, değerlendirme, teklif… Hepsine açık olduğumuzu defalarca söyledik. Bugün ‘Yaptırmayız, müsaade etmeyiz!’ diyen kişilerin bize ulaştırdığı hiçbir alternatif öneri yok. Haziran ayından beri söylüyorum, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili Anayasa Mahkemesinin kararını bekliyoruz. Bu konuda sözü olan herkes raporlarını, analizlerini hazırlasın, bize sunsun, biz de bunu kamuoyunun beklentilerini karşılayabilecek bir Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dönüştürelim.”

Tekliflerini kamuoyuna açıkladıklarını dile getiren Tekin, “Hiçbir teklifte bulunmayıp sonra da ‘Bunu yaptırtmayız, buna müsaade etmeyiz.’ Dili hukuki anlamda bir kaos üretmekten başka bir şey değildir.” ifadesini kullandı.

Tekin, öğretmen atamaları konusunda norm fazlası, norm ihtiyacı bilinmeden yapılan isteklerin doğru olmadığını dile getirdi.

Meslek liselerinde işbaşı eğitimlerini sağlıklı bir düzene oturtmaya çalıştıklarını ancak bu konuda da tutarsız eleştiriler aldıklarını ifade eden Tekin, “Tutarlı dille gelirseniz, politika önerisini destekleyecek veyahut da geliştirecek bir öneriyle gelirseniz gayet doğal bunu yaparız.” dedi.

Eğitimin popülist ve tutarsız dili kaldıracak bir alan olmadığını söyleyen Tekin, “Kamuoyunda bizi zenginleştirecek, bize katkı verecek her türlü öneriye açığız ama iyi niyetten yoksun eleştirilerle ilgili de yapacak bir şeyimiz yok.” dedi.

Müfredat taslağı için bir çalışma grubu oluşturulduğunu bildiren Tekin, sadece son dönemdeki çalışmalara 1000’e yakın akademisyen ve eğitim uzmanının katkı verdiğini belirterek, “Gerçekten iyi niyetle katkı vermek isteyen her türlü öneriye açık olduğumuzu bir kez daha söylemek istiyorum.” dedi.

Bakan Tekin, eğitim fakültesi dekanlarına şu çağrıda bulundu: “Millî Eğitim Bakanlığı olarak Türkiye’deki üniversitelere, yükseköğretim sistemine ve bu sistemle kamu bürokrasisi, kamu siyasetini uygulayanlar arasında bir köprü kurarak bir örnek teşkil edebiliriz. Ben bu örnekliği oluşturacak ilişkinin kurulmasına açığım, bunu gelin kuralım. Millî Eğitim Bakanlığı, sizin bakanlığınız. Aklınıza gelebilecek her türlü konu, çalıştığınız her türlü konu bizim açımızdan bir politika önermesine dönüşüyorsa bizim açımızdan değerlidir ve uygulanmaya açıktır.”

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi