enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Hafif Yağmurlu
5°C
Adıyaman
5°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
6°C
Salı Hafif Yağmurlu
7°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
9°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
10°C

Yenilenebilir Enerji tesislerimiz, Avrupa’ya örnek teşkil edecek nitelikte

Yenilenebilir Enerji tesislerimiz, Avrupa’ya örnek teşkil edecek nitelikte
REKLAM ALANI
06.05.2024
0
A+
A-

Yenilenebilir Enerji tesislerimiz, Avrupa’ya örnek teşkil edecek nitelikte

BHA

Silivri ve Tuz Gölü’ndeki doğal gaz depolama tesisleri, Türkiye’nin doğal gazda arz güvenliğini sağlama noktasında kilit rol üstleniyor. 2028’de 12 milyar metreküplük depolama kapasitesine sahip olması planlanan iki tesis, çevreci özellikleriyle dikkat çekiyor. Silivri kendi enerjisini rüzgardan, Tuz Gölü de güneşten karşılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Enerjisini yenilenebilir kaynaklardan sağlayan bu tesislerimiz, Avrupa’ya örnek teşkil edecek nitelikte.” dedi.

Stratejik Tesisler

BOTAŞ’a ait Silivri ve Tuz Gölü’ndeki doğal gaz depolama tesisleri, stratejik önemiyle dikkat çekiyor. Silivri’nin 4,6 milyar metreküp, Tuz Gölü’nün de 1,2 milyar metreküp doğal gaz depolama kapasitesi bulunuyor. BOTAŞ, 2028 yılında bu iki tesisin toplamında 12 milyar metreküplük bir depolama kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

Silivri’de Rüzgar Enerjisi

Tesislerin önemli bir diğer özelliği de çevreci olması. Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde 4.2 MWe gücünde Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) bulunuyor. Mevcut yapıda üretilen elektrik, tesisin ihtiyaçlarının tamamını karşılıyor. Ayrıca ilave 4,2 MWe’lik yeni bir RES için de çalışmalar sürüyor. Yeni RES’in bu yıl sonunda inşaatının tamamlanması planlanıyor. Devreye alınmasıyla Silivri’de rüzgar enerjisi kurulu gücü 8,4 MWe’ye çıkmış olacak.

Tuz Gölü’nde Güneş Enerjisi

Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi ise gücünü güneş enerjisinden alıyor. 3 MW’lık Güneş Enerjisi Santrali (GES) bulunan tesis, tüm ihtiyacını bu santralden karşılıyor. Bunun yanı sıra ilave 30 MWe’lik yeni bir GES’in de çalışmalarına başlanmış durumda. İlave yatırımın hayata geçmesiyle birlikte tesisin GES kapasitesi 33 MWe’ye çıkacak.

Çevreci Tesisler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, her iki tesisin Türkiye’nin doğal gaz arz güvenliği noktasında önemli bir görev üstlendiğini belirterek, “Silivri ve Tuz Gölü doğal gaz depolama tesislerimiz, hem çevreci uygulamalarıyla hem de enerjisini karbonsuz, yenilenebilir enerjiden karşılamasıyla Avrupa’da örnek tesislerden. Bu yıl yapacağımız ilave yatırımlarla RES ve GES kapasitelerini de artırmayı hedefliyoruz.” dedi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi