enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5389
EURO
36,1694
ALTIN
2.965,51
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C

Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi, MEUS Devreye Girdi

Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi, MEUS Devreye Girdi
REKLAM ALANI
13.05.2024
0
A+
A-

Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi, MEUS Devreye Girdi

BHA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü orman yangını tehlikesine karşı önceden önlem alınmasını sağlayan ‘Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi’ni (MEUS) geliştirdi. Erken uyarı sistemi MEUS’un temelinde; sıcaklık, rüzgâr, yağış, nem ve sabit bakı haritalarını içeren bir algoritma bulunuyor. Bu algoritmanın işlemesiyle orman yangını çıkma riski bulunan bölgeler anlık olarak haritalandırılarak ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılarak gerekli tedbirlerin alınması sağlanıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, MEUS ile saatlik takip edilen veriler doğrultusunda olası yangın tehlikesine karşı önceden tedbir alınmasının sağlandığını belirtti. Bakan Özhaseki, “Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz, yerli ve milli bir yazılım olarak geliştirdiği MEUS ile sayısal hava tahmin modelinden alınan sıcaklık, nem ve rüzgar verileri ile bakı haritası kullanılarak, ülkemiz için gelecek 3 günü kapsayan orman yangını tehlike haritaları, saatlik olarak hazırlanıyor. Sistemde, rüzgârın hızı ve yönü, sıcaklık ve nem haritaları da yer alıyor. Tehlike oranları yüzde olarak sınıflandırılıp Türkiye haritası üzerinde renklendiriliyor. Her gün saatlik olarak hazırlanan verileri, Orman Genel Müdürlüğü ile de paylaşıyoruz.” dedi.

“YEŞİL VATANIMIZI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bakan Mehmet Özhaseki, çalışmaların merkezine, bilimsel bilgiyi ve teknolojik gelişmeleri de aldıklarını vurgulayarak, “Bu kapsamda, yeşil vatanımız olan ormanlarımızı korumak için erken uyarı sistemi MEUS’u geliştirerek devreye aldık. Bu sistemle; orman sahamızı 7/24 tarıyor, anlık olarak takip ederek risk analizi yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.  Bakan Özhaseki, her türlü imkânları kullanarak yeşil vatanı korumaya devam edeceklerini söyledi.

“YANGINLA İLGİLİ PLANLAMALARDA ÇOK BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanı Hakan Doğan ise yaz mevsimiyle birlikte yükselecek olan sıcaklıkların yangın riskine yol açabileceğini ifade etti. Orman yangınlarının çıkmasında meteorolojik faktörlerin yanı sıra beşeri faktörlerin de etkili olduğunu kaydeden Hakan Doğan, “Bir cam kırığının meydana getirdiği bir küçük kıvılcımla çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle ilerliyor ve geniş alanlara yayılıyor. Böylece MEUS, geniş alanlara yayılması muhtemel yangınlarla ilgili planlamalarda da çok büyük önem arz ediyor.” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü’nün, orman yangınlarıyla daha etkin mücadele için MEUS’u aktif olarak kullandığını belirten Doğan, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak MEUS ile elde ettiğimiz verileri, Orman Genel Müdürlüğü ile anlık, AFAD Başkanlığı ile de günlük olarak paylaşıyoruz.” diye konuştu.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi