enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1177
EURO
37,8913
ALTIN
2.800,83
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Hafif Yağmurlu
30°C
Adıyaman
30°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Pazar Az Bulutlu
26°C

Hayvancılıkta sorunlar bilimsel rakamlara dayalı bir planlamayla çözülebilir

Hayvancılıkta sorunlar bilimsel rakamlara dayalı bir planlamayla çözülebilir
REKLAM ALANI
28.05.2024
0
A+
A-

Alas, 10 maddede topladığı çözüm önerisini aktardığı yazılı açıklamasında, hükümetin ithal edeceğini söylediği etle piyasada eti ucuzlatamayacağının belli olduğuna, ülkedeki nüfus ve hayvan sayısı konusunda güvenilir rakamları ortaya koyup kısa, orta ve uzun vadede bir planlama yapmanın gerekliliğine dikkat çekti.

Bu sorunlara meşruiyeti tartışmalı bir hükümetle çözüm bulunamayacağını da iddia eden HP Genel Sekreteri Alas “Hayvan sayısını artırmak için belirli bir süre karkas et ithalinin rakamlara dayalı bir planlamayla ve belirli bir hedef doğrultusunda hayvancıyı destekleyerek yapılabileceğini” ifade etti.

Alas yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“1. En başta yapılması gereken şey nüfusu belirlemektir (Kimine göre söylenemeyen rakam, kimine göre 400 bin, kimine göre 800 bin olan nüfusu gerçekten bilmeden hiçbir adım başarılı olamaz).

2. Canlı hayvan varlığının nüfusa göre yeter olup olmadığının doğru verilerle kısa-orta-uzun vadede bilinmesi ve planlanması gerekir.

3. Kısa-Orta-Uzun vadede planlama yapılıp nüfus-hayvan sayısı dengesinin belirlenmesi gerekir.

4. Hayvan sayısı sıkıntısı varsa canlı hayvan ithalatı da dahil hayvan sayısını artıracak şekilde üreticiyi desteklemek gerekir.


Adıyaman Valiliği İl İdare Kurulu İsias davasında 4 kamu görevlisiyle ilgili soruşturma izni verdi

Adıyaman Valiliği İl İdare Kurulu İsias davasında 4 kamu görevlisiyle ilgili soruşturma izni verdi

5. Kısa vadede yine de yetersiz ise ve ihtiyaç varsa karkas et ithalatı bir süre yapılabilir (öyle ihtiyacın yüzde 3’ü kadar ithalat yapıp piyasayı ucuzlatacağız demek tüm ülkeyi senede bir gün pikniğe götürmekten farksızdır).

6. İthalat yapılırken vergi muafiyeti vermek yerine vergi konularak bir fon yaratılır ve bu fon sayesinde üreticinin girdi maliyetlerini düşürmek, hayvan sayısını artırmak vb. planlamalar desteklenir (üreticiden vergiyi peşin alıp ithalatçıya vergi muafiyeti getirmek günü kurtarıp geleceği yok etmekten farksızdır).

7. Hayvancılığın en önemli girdisi olan yem üretiminin artırılması ve bu sayede yem ithalatının azaltılması gerekir.

8. Mesarya’ya su gidiyorsa bu su meyve sebze yetiştiriciliği için değil esasen yem bitkisi üretimi için kurak dönemlerde kullanılarak yem bitkisi üretimi artırılır (böylece yem ithalatı azaltılarak paranın ülkede kalması ve başka sorunların çözülmesinde kullanılması sağlanır).

9. Tarım arazilerini imara açmak yerine daha çok üretim yapılacak şekilde kullanılmaları sağlanır.

10. Tüm bunları yapmak için ise gayrimeşru hükümetin bir an önce istifa etmesi, kendini ve koltuğunu düşünenlerin yerine iş, plan ve program yapabilecek, memleket gailesi olan, liyakatli insanların görev üstlenmesi gerekir.”

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi