enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3826
EURO
36,8470
ALTIN
2.970,27
BIST
9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
20°C
Adıyaman
20°C
Çok Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
17°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
20°C

KOVİD sonrası Siber Suçlar çok arttı

KOVİD sonrası Siber Suçlar çok arttı
REKLAM ALANI
03.08.2024
0
A+
A-

KOVİD sonrası Siber Suçlar çok arttı

Polisten Sanal Alemde 7/24 Siber Devriye

Yapay Zeka ile Sahte Videolar:

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Erden Şahin, dolandırıcıların ünlü televizyon programcıları ve siyasetçilerin röportajlarını yapay zeka ile değiştirip sahte videolar hazırladığını belirtti. Bu sahte videolar, yatırım fırsatları ve kazanç vaatleri sunarak insanları dolandırmak amacıyla kullanılıyor.

Kovid-19 ile Artan Siber Suçlar:

Şahin, Kovid-19 salgını sırasında internet kullanımının yoğunlaşmasıyla siber suçların arttığını ifade etti. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin artması, dolandırıcıların dikkatini çekmiş ve farklı suç türleri ortaya çıkmıştır.

Siber Suçlarla Mücadele Çalışmaları:

Türkiye genelinde 81 ilde siber suçlarla mücadele şube müdürlükleri bulunduğunu ve bu müdürlüklerin 7/24 aktif çalıştığını belirten Şahin, ödeme ve bilişim suçları, yasa dışı bahis, çocuk istismarı ve suç gelirleriyle mücadele gibi dört ana başlık altında çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Dolandırıcılık Taktikleri:

Dolandırıcılar, ünlü kişilerin konuşmalarını yapay zeka ile manipüle ederek sahte videolar oluşturuyor. Bu videolar, güven veren kişiler gibi gösterilip vatandaşları para yatırmaya teşvik ediyor. Vatandaşların güvenini kazanmak için başlangıçta küçük miktarlar geri ödeniyor, ancak daha büyük meblağlar istendiğinde iletişim kesiliyor ve dolandırıcılık gerçekleşiyor.

Önlemler ve Uyarılar:

Şahin, vatandaşların kişisel bilgilerini internet ortamında gizlemeleri, tanımadıkları kişilerden gelen mesajlara dikkat etmemeleri ve cihazlarını lisanslı antivirüs yazılımları ile korumaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca iki faktörlü doğrulama kullanımı da önerildi.

Şahin, vatandaşların yeni suç türleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi almak için “Siberay” sosyal medya platformlarını takip etmelerini önerdi. İnternet ortamında mağduriyet yaşayan vatandaşların ise en yakın kolluk birimine, siber suçlar birimine veya Cumhuriyet başsavcılıklarına başvurmaları gerektiğini belirtti.
REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi