enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9816
EURO
38,0004
ALTIN
2.834,08
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
28°C
Adıyaman
28°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
26°C
Cumartesi Çok Bulutlu
23°C
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
27°C

ABD-Rusya gerginliği! Füze yasağı kalkabilir!

ABD-Rusya gerginliği! Füze yasağı kalkabilir!
REKLAM ALANI
11.09.2024
0
A+
A-

İran’ın Rusya’ya balistik füzeler gönderdiği iddiaları üzerine ABD, Rusya’ya karşı İngiliz Storm Shadow füzelerinin kullanılmasına ilişkin yasağı kaldırmayı planladığı iddia edildi. İran ve Rusya bu iddiaları reddederken, ABD ve Ukrayna’nın bu konuda ortak bir görüşe sahip olduğu bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Londra’da düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya’nın İran ve Kuzey Kore desteğine başvurduğunu belirterek, “Rus askeri personeli Fetih-360 balistik füze sistemini kullanma konusunda İran’da eğitim aldı” dedi.

İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın Rusya’ya İngiliz Storm Shadow füzeleri fırlatmasına yönelik yasağı kaldırmayı değerlendiriyor. Biden’ın bu kararını birkaç hafta içinde alabileceği öne sürülüyor.

Blinken, bugün Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy ile Ukrayna’ya giderek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir görüşme gerçekleştirecek. Görüşmede, füzelerin kullanımına ilişkin detaylar ele alınacak.

ABD ve İngiltere’nin üst düzey yetkilileri, Cuma günü Beyaz Saray’da yapılacak bir zirvede bu konuda politika değişikliği ihtimalini masaya yatıracaklar. Blinken, Biden’ın “bu ihtimali dışlamadığını” belirtti.

Telegraph’a göre, İran’ın Rusya’ya silah gönderimi, silah dengelerini değiştirerek ABD ve Ukrayna’nın füzeleri Ukrayna’da kullanma planlarını destekler hale getirdi. Storm Shadow füzeleri, Kırım dahil işgal altındaki Ukrayna’da Rus ilerleyişini durdurmada etkili olmuştu ve Ukraynalı yetkililer, bu füzelerin Rus ikmal hatlarını kesmek için kullanılabileceğini savunuyor.

İngiltere, Storm Shadow gibi uzun menzilli füzelerin kullanımı için ABD’yi baskı altında tutuyor. Ancak ABD, kendi teknolojisinin Rusya topraklarında kullanılmasına izin vermedi ve Pentagon, Batılı füzelerin Rusya içinde kullanılmasının çatışmayı tırmandırabileceğinden endişe ediyor.

Storm Shadow, 1994 yılından bu yana Matra ve British Aerospace tarafından geliştirilmiş ve şu anda MBDA tarafından üretilmektedir. Bu füzeler yaklaşık 1,300 kilogram ağırlığında olup, 450 kilogramlık bir savaş başlığı taşıyor. Hızı 0.8 Mach olan ve yaklaşık 560 kilometre menzil sunan bu füzeler, yüksek hassasiyetiyle biliniyor.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi