enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1472
EURO
38,2690
ALTIN
2.934,18
BIST
9.737,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
33°C
Adıyaman
33°C
Açık
Cumartesi Açık
31°C
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Salı Az Bulutlu
25°C

Her üç çocuktan biri miyop!

Her üç çocuktan biri miyop!
REKLAM ALANI
27.09.2024
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Geniş çaplı bir analiz, her üç çocuktan birinin miyop olduğunu ve uzak nesneleri net bir şekilde göremediğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, COVID-19 salgını döneminde çocukların ekran başında daha fazla zaman geçirmelerinin bu durumu kötüleştirdiğini vurguluyor.

Koronavirüs salgınıyla görme sorunları arttı 

BBC Türkçe’nin British Journal of Ophthalmology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, COVID-19 karantinalarının çocukların görme yetisi üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir. 50 ülkeden beş milyondan fazla çocuk üzerinde gerçekleştirilen bu çalışma, 1990’dan bu yana miyop vakalarının üç kat artarak yüzde 36 seviyesine ulaştığını gösteriyor. Araştırmacılar, salgın sonrası görülen artışın “dikkat çekici” olduğunu ifade ediyor.

Japonya’da çocukların yüzde 85’i miyop

Asya’da miyopluk sorunu giderek artış gösteriyor. Japonya’da çocukların yüzde 85’i, Güney Kore’de yüzde 73’ü, Çin ve Rusya’da ise yüzde 40’tan fazlası bu görme bozukluğundan muzdarip. Öte yandan, Paraguay ve Uganda gibi ülkelerde miyop oranları yalnızca yüzde 1 civarında kalmaktadır. Gelişmiş ülkeler arasında İngiltere ve ABD’de çocukların yüzde 15’inde miyop tespit edilmektedir. Uzmanlar, genetik faktörlerin yanı sıra eğitim sistemlerinin de miyopluğun yayılmasında önemli bir rol oynadığını belirtmektedir.

Miyop, küresel bir sorun haline gelmeye başladı

Araştırmalar, miyopluğun artmasında çocukların açık havada daha az zaman geçirmesi ve ekranlara daha fazla odaklanmasının etkili olduğunu göstermektedir. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda başlayan miyopluk, gözün büyümesiyle 20 yaşına kadar devam eden bir kötüleşmeye yol açmaktadır. 2050 yılına kadar bu sorunun, küresel bir sağlık krizi haline gelmesi ve dünya genelindeki gençlerin yarısından fazlasını etkileyebilmesi öngörülmektedir.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi