enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4929
EURO
36,2690
ALTIN
2.960,78
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C

Burdur’da 5 bin yıllık insan iskeleti bulundu

Burdur’da 5 bin yıllık insan iskeleti bulundu
REKLAM ALANI
07.10.2024
0
A+
A-

BURDUR-BHA

Burdur’da Hacılar Büyük Höyük’te gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarında, yaklaşık 5 bin yıllık bir insan iskeleti bulundu.

Burdur’da Hacılar Büyük Höyük’te gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarında, yaklaşık 5 bin yıllık bir insan iskeleti bulundu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülsün Umurtak liderliğinde yürütülen kazıların bu yılki bölümü sona ererken, keşfedilen iskelet, İlk Tunç Çağı’na ait ölü gömme ritüellerine ışık tutuyor.

Kazı alanı, Burdur merkeze bağlı Hacılar köyünde yer alıyor ve kazıların batı kesiminde bulunan iskeletin, bir küp mezar içerisinde korunmuş olduğu tespit edildi. Küp içinde bulunan iskelet, İstanbul Üniversitesi’nde incelenmek üzere koruma altına alındı. Prof. Dr. Umurtak, iskeletin “hoker/hocker” olarak adlandırılan, anne karnındaki bebek pozisyonuna benzer şekilde fetüs pozisyonunda yer aldığını belirtti.

Burdur 5 Bin Yıllık Insan Iskeleti (2)

5 Bin Yıllık İskelet ve Gömülme Gelenekleri

Prof. Dr. Gülsün Umurtak, iskeletin Milattan Önce 3. bin yıla ait olduğunu ve bölgedeki ölü gömme gelenekleri açısından son derece önemli bir keşif olduğunu vurguladı. “Bu iskelet, hiç beklemediğimiz bir anda karşımıza çıktı. Küp mezar içinde tahrip olmuş halde bulmamıza rağmen kemikleri dikkatlice topladık ve pozisyonunu tespit ettik. Daha önce de güneyde benzer küp mezarlar bulmuştuk” dedi. Umurtak, bu geleneğin yalnızca bu bölgeye özgü olmadığını, farklı coğrafyalarda ve dönemlerde de ölülerin küplere gömülmesinin yaygın bir uygulama olduğunu dile getirdi.

Burdur 5 Bin Yıllık Insan Iskeleti (3)

Mezar Hediyeleri ve Bronz Bız Buluntusu

Bulunan iskeletin yanına mezar hediyeleri de bırakılmış. Bu tür hediyelerin, ölen kişinin yaşarken kullandığı eşyalar olabileceği düşünülüyor. İskeletin yakınında bir bronz delici alet, yani “bız” bulundu. Umurtak, bu aletin de ölü hediyesi olarak mezara konmuş olabileceğini belirtti ve antropologların incelemeleriyle iskeletin daha fazla sırrının çözüleceğini ekledi.

Bu keşif, Hacılar Büyük Höyük’ün tarihsel önemi ve İlk Tunç Çağı’na ait gömülme ritüelleri hakkında daha fazla bilgi edinilmesine yardımcı olacak.

Burdur 5 Bin Yıllık Insan Iskeleti (5)Burdur 5 Bin Yıllık Insan Iskeleti (1)Burdur 5 Bin Yıllık Insan Iskeleti (4)

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi