enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2076
EURO
37,1652
ALTIN
2.989,22
BIST
8.793,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
18°C
Adıyaman
18°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
18°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Açık
21°C

‘Sudan’dan domuz eti ithalatı’ iddialarına DMM’den yalanlama

‘Sudan’dan domuz eti ithalatı’ iddialarına DMM’den yalanlama
REKLAM ALANI
10.10.2024
0
A+
A-

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medya ve bazı basın organlarında yayılan “Sudan’dan domuz eti ithalatı yapıldığı” yönündeki iddiaları kesin bir şekilde yalanladı. Açıklamada, uluslararası ticaretin temelinde yer alan “Armonize Sistem” (GTP) adlı sınıflandırma sisteminin, çeşitli hayvansal ürünleri belirli kodlarla tanımladığını ifade etti. Bu kapsamda, sığır, koyun ve keçi sakatatları gibi ürünlerin 02.06 GTP kodu altında toplandığı belirtildi. Ancak, bu kodun her bir ürünün mutlaka ticarete konu olduğu anlamına gelmediği vurgulandı.

Ayrıca, 2017 yılında imzalanan ancak henüz yürürlüğe girmemiş olan Sudan ile Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nda birçok farklı GTP kodunun bulunduğu, bu kodların varlığının tüm ürünlerin ithalatını zorunlu kılmadığı ifade edildi. Türkiye’nin geçmiş ithalat verileri incelendiğinde, Sudan’dan 02.06 GTP kodu altındaki sakatatların ithal edilmediği açıkça görülmektedir.

Bunun yanı sıra, Sudan’ın dünya genelinde hiçbir ülkeye domuz eti veya sakatatı ihraç ettiğine dair bir kanıt bulunmamaktadır. Sudan, yüzölçümü açısından Afrika’nın üçüncü ve dünyanın 15’inci büyük ülkesi olarak, Arap ve Afrika pazarlarına erişim sağlayan önemli bir ticaret merkezi konumundadır. Türkiye’nin COMESA ve Arap Ligi üyelikleri sayesinde Sudan ile yapılan anlaşmalar, Türk firmalarına 47 milyonluk Sudan pazarında daha avantajlı koşullarda ticaret yapma fırsatları sunmaktadır.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi