enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2271
EURO
37,2249
ALTIN
2.994,53
BIST
8.793,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
18°C
Adıyaman
18°C
Açık
Cumartesi Açık
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
18°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Açık
20°C

Dışişleri Bakanı Fidan ve İranlı Mevkidaşı Arakçi, İstanbul’da bölgesel krizleri ele aldı

Dışişleri Bakanı Fidan ve İranlı Mevkidaşı Arakçi, İstanbul’da bölgesel krizleri ele aldı
REKLAM ALANI
19.10.2024
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Fidan, toplantıda yaptığı açıklamalarda, İsrail’in mevcut politikalarının bölgedeki barışı tehdit ettiğini ve uluslararası hukukun açık bir şekilde ihlal edildiğini vurguladı. “İsrail, yalnızca Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırılarıyla değil, aynı zamanda İran’ı da çatışmanın içine çekmeye çalışarak gerilimi tırmandırıyor. Bu tutum, İran’ı meşru müdafaa adımları atmaya zorlayan bir tehdit oluşturuyor,” ifadelerini kullandı.

“Bölgesel Gerilimin Artma Riski Hafife Alınmamalıdır”

Fidan, Ortadoğu’da yaşanan çatışmaların tüm bölgeyi kapsayan bir savaşa dönüşme tehlikesine dikkat çekerek, “Böylesine hassas bir dönemde, bölge ülkeleri ve küresel aktörler, geri dönülemez adımlar atmaktan kaçınmalıdır. Savaşın tüm bölgeye yayılma riski asla göz ardı edilmemelidir,” dedi.

İran ile İşbirliği ve Ortak Mücadele Mesajı

Bakan Fidan, Türkiye’nin İran’ın yeni hükümetinin olumlu mesajlarını memnuniyetle karşıladığını belirterek, iki ülke arasındaki işbirliğinin derinleşmesi gerektiğini ifade etti. Fidan, “İran ile hem terörle mücadelede hem de bölgenin barış, refah ve istikrarı için ortak hedefler doğrultusunda çalışmayı sürdüreceğiz. Pjak ve PKK gibi terör örgütlerine karşı ortak mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz,” şeklinde konuştu.

“Yeni Sınır Kapıları Açılmalı, Ticaret Geliştirilmeli”

Bölgesel işbirliğinin genişletilmesi gerektiğini belirten Fidan, ticaretin artırılması amacıyla yeni sınır kapılarının açılması ve sınır illerinin ticaret havzasına dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Bu adımın, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendireceğini ifade etti.

Gazze ve Lübnan’da Ateşkes Çağrısı

Bakan Fidan, İsrail’in Gazze ve Lübnan’da devam eden askeri operasyonlarına da değinerek, “Bölgedeki krizin daha fazla tırmanmasını önlemek için acil bir ateşkes sağlanmalı ve saldırgan eylemler sona erdirilmelidir. Türkiye, bölgede barış ve istikrarı savunmaktadır ve mevcut gerilimi azaltmak için her türlü diplomatik çabayı destekleyecektir,” dedi.

“İsrail’in Saldırıları Uluslararası Hukukun İhlalidir”

İsrail’in saldırgan politikalarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten Fidan, “İsrail, savaşın kapsamını genişletecek eylem ve söylemlerinden vazgeçmelidir. Bölgedeki tüm taraflar sağduyu ile hareket ederek tansiyonu düşürmek için gerekli adımları atmalıdır,” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamalar, Türkiye’nin bölgesel barışa yönelik güçlü mesajlar verdiği ve mevcut gerilimi diplomatik yollarla çözme çabalarını sürdürdüğünü ortaya koydu.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi