enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7454
EURO
36,6376
ALTIN
2.957,43
BIST
9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Hafif Yağmurlu
10°C
Adıyaman
10°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Çok Bulutlu
13°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C
Pazar Açık
16°C

Üretim ve ihracat için destek şart

Üretim ve ihracat için destek şart
REKLAM ALANI
01.12.2024
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, TÜİK’in açıkladığı 2024 yılı 3. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. 3. çeyrek büyümesinin yüzde 2.1 ile beklentilerin altında kaldığına dikkat çeken Ardıç, “Dezenflasyon süreci, sektörler arasında büyüme farklılaşmasına neden olurken, sanayi sektörü üzerinde baskı artmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

ASO Başkanı Ardıç, şu değerlendirmede bulundu:

“Sanayi sektöründe üst üste iki çeyrek daralma yaşadı. Üçüncü çeyrekteki yüzde 2.2’lik daralma, ekonominin istihdam ve katma değer yaratabilmesi açısından önemli bir risk oluşturuyor. Dezenflasyon süreci üretimi aşındırırken, mevcut öncü göstergeler dördüncü çeyrekte üretimde daralmanın biraz daha hızlanacağına işaret ediyor.

İnşaat yatırımları hızlanırken, enflasyonla mücadelede sıkılaştırıcı politikaların en önemli etkisi makine ve teçhizat yatırımlarında görülüyor. 2019’dan bu yana ilk kez iki çeyrek üst üste daralmaya işaret eden makine ve teçhizat yatırımları, üçüncü çeyrekte %8,6 azaldı. Bu düşüş, önümüzdeki dönemde büyümeyi zayıflatacak bir gelişmedir.

Büyümenin çeyreklik bazda üst üste yüzde 0.2 daralması teknik olarak resesyona girdiğimizi gösteriyor. Sıkılaştırıcı politika uygulamalarının etkisinin son çeyrekte daha da belirginleşmesi; iç talepteki zayıflama ve üretimdeki azalış ile büyüme rakamlarımız daha da aşağıya gelebilir. Önemli olan bu yavaşlamanın dezenflasyonist sürece destek verip vermeyeceğidir. Diğer önemli husus ise bu sürece maliye politikasının somut desteği ve harcama azaltıcı tasarruf politikalarının daha da belirginleşmesidir. Aksi halde, fiyatlama davranışları dezenflasyonist süreci sekteye uğratacaktır.

Üretim, istihdam ve ihracatın daralmaması için reel sektörün finansman açısından mutlaka desteklenmesi gerekmektedir. Bu süreçte, başta KOBİ’lerimiz olmak üzere sanayicilerimizin acil beklentisi, uygun faizli ticari kredi mekanizmalarının devreye alınmasıdır. Özellikle üretim ve ihracat odaklı sektörlere yatırım ve işletme sermayesi ihtiyacı için düşük faizli bir kredilendirme politikası, sıkılaştırıcı politikanın büyüme üzerindeki olumsuz geçişini yumuşatabilecektir.”

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi