NİSA NUR BACAK/ANKARA-BHA
Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz moderatörlüğünde gerçekleşen “AKS 101 Çalıştayı: Aksiyona Geç-Yerel Yönetimlerde Kültür Sanat” üçüncü ve son oturumunu Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan, Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin ve Beypazarı Belediye Başkanı Dr. Özer Kasap ile tamamladı.
AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Atatürk’ün sanata verdiği öneme dair hatırlatmalar yaparak “Yer Ankara konu kültür ve sanat olunca büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadan olmaz. Atatürk’ün sanat anlayışını en iyi özetleyen cümlesi ‘Efendiler! Hepiniz mebus olabilirsiniz, hepiniz vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız.’ Büyük lider olduğu dünya kabul edilen Atatürk, aynı zamanda en büyük sanatçı da olmuştur ve Atatürk’ün en büyük sanat eseri demokrasi çığlığının atıldığı bu kentte ilan edilen Cumhuriyet’tir. Dünyada savaş ortamında kuruluş emri verilen tek müzenin Etnografya müzesi olması Atatürk’ün sanata ne kadar değer verdiğinin göstergesidir.” dedi.
AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın “Ankaralıların ağabeyi, Fethi ağabeyim” diyerek anons ettiği Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ankara’yı bir bütün olarak görmenin öneminin altını çizdi. Yenimahalleyi TÜİK ve Sanayi Bakanlığı verilerinde 185. ilçe olmaktan çıkarıp 5. ilçe haline getirdiklerini belirten Fethi Yaşar şunları söyledi:
“Demokrasi ortak akıldır. Demokrasi çeşitli fikirlerin harmanlandığı adaletli bir rejimin adıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanet ettiği bu şehre daha iyi bir şekilde sahip çıkabiliriz. Hayatı sevecek alanlar yoksa o konutlar size zulümdür. Sadece tarım ve ticaret değil turizm de çok önemlidir. Başkentler ülkelerin simgesidir. Türkiye’ye gelen bütün turistlerin belki bir buçuk katı Paris’e gidiyor. Kültür, sanat ve turizm bir kentin olmazsa olmazıdır. Tabii ki yollar, altyapılar önemlidir burada belediye başkanları ve yerel yöneticiler üzerine düşeni yapacaktır ama sanatı, sanatçıyı ihya edecek alanları yapmak da bizim görevimizdir. Göreve geldiğimizde Nazım Hikmet Kültür Merkezini Ankaramıza kazandırdık. Biz sanatçılarımızı düşünceleri dolayısıyla değil yaptıklarıyla değerlendirebilmeliyiz. Bugün Nazım Hikmet Kültür Merkezi her gün on bine yakın kişinin hizmet aldığı bir yer oldu. Bir sanatın icra edilebileceği şekilden her sanatçının icraat yapabileceği bir ortamı yarattık. Eğitim akademisini Batıkente kurduk. Tiyatro ve sanatın her hali Yenimahalle’de uygulanabiliyor. Ankara’yı bir bütün olarak görmek lazım. Ankara tanıtımdan biraz kendini eksik etti. Daha çok turisti Ankara’ya yurt içinden getirmedikçe isteneni yapamayız.
Eskiden Ankara memur şehriydi şimdi sanayi şehri, ihracat şehri. Bugün Ankara’dan çok daha küçük vilayette bir fuar alanı varsa Ankara’da bir fuar alanı yoksa bu bizim ayıbımızdır. Fuar alanı deyip geçmeyin. Sadece sanayiciler için değil otelciler için ticaret alanları için Ankara’nın tanıtılması için en büyük yatırımlardan bir tanesidir. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki şehirler fuarla ayaktadır. Onun için Ankara’nın eksiklerini, siyasi münazaralardan uzak ortak aklı, düşünceleri Ankara’nın hayrına olan noktada birleştirmemiz gerekiyor. Hâlâ Ankara’yı bir başkent olarak görmeyen bir zihniyet var. Bu toplumumuzun içinde maalesef var ama Ankara durdukça Cumhuriyetimizin başkenti olarak ilelebet yaşacak. TÜİK ve Sanayi Bakanlığı verilerinde Türkiye’de 180. gelişmiş ilçeydi Yenimahalle; geçen sene aynı kurumlarca açıklanan verilerde ise 5. sıradaydı. Ankara toptan bir değer kazanacak. Bu değeri kazanmak için de belediye başkanları olarak, sizlerin verdiği vergilerin kuruşuna zarar gelmeden Ankara’yı dünya başkentlerine yaraşır bir başkent haline getirmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin ise Ankara’daki en büyük devlet tiyatrolarından birinin Pursaklar’a inşa edildiğini anlatırken “Hepimiz kültür merkezleri açıyoruz, yaşam alanları yapıyoruz. Orada birtakım sanatsal faaliyetler ve kurslar veriyoruz. Bunlar için emek harcıyoruz ve gerçekten sizin adınıza bir maliyet ödüyoruz. Belediyeler bu işin neresinde, ne kadar olmalı? Yetenek avcılığı noktasında ‘evet’, geliştirme dersleri ve öğrenme noktasında ‘evet’ ama sonra geliştidiğimiz insanlar nereye gidecek? Bu bizim en ciddi sorularımızdan biri. Bir örnekle açıklayalım, 679 koltuk kapasitesiyle Ankara’nın devlet tiyatroları sahnesiyle Pursaklar’ın en büyük sahnesini yaptık. Daha büyük salonlar elbette var. Net rakam veriyorum, 69 oyun 173 seanslı oynamış ve 120 bin 144 biletli izlenmiş. Cuma-Cumartesi günü için oynanacak oyun için şu an bilet bulamazsınız. Bir taraftan profesyonel sanatçılar ve oyunları insanlarla buluşturduk. Diğer taraftan da yetenekleri keşfedelim dedik. Bir tiyatro okulu açtık. Burada şu an itibariyle 200 kişi kurs alıyor. Şu ana kadar yedi farklı oyun çıkardılar. Bu çocuklar bu alanda ilerlemek istiyorlarsa konservatuarlar var, kendilerini gösterecekler. Ama benden de beklentileri var.” ifadelerini kullandı.
AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın Atatürk’ün ilk evi, ilk istirahatgahı Keçiören; Cumhuriyet’in de evi Keçiören vurgusu yaparak sözü bıraktığı Keçiören Belediye Başkanı Dr. Mesut Özarslan, “İlk önce hangi millete mensubiyet şuurunda olduğumuzu bilmemiz gerekiyor. Yol ve erkanın oluşturduğu en büyük gösterici olarak tanımlıyorum kültürü. Sanatı ise bu yoldaki ışık tutucu olarak yorumluyorum. Anadolu coğrafyasında kültür ve sanatın tam da ortasında yaşıyoruz. Hoca Ahmet Yesevi ve Anadolu Erenlerinin kültür kodlarından geliyoruz. Biz millet olarak öyle bir erkana sahibiz ki bu bizi besliyor. Türk kültür yapısı ile geçmişten günümüze gelen kültür kodlarımız asimile olmasın diyen sarı saçlı mavi gözlü Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletine kendi kodlarını hatırlattı. Ankara’da bakacağınız en büyük kültür kodu Hacı Bayram-ı Veli’dir. Kültür kodlarımızı unutmadan Cumhuriyet değerlerimizi yaşatmalıyız.” dedi.
Beypazarı Belediye Başkanı Dr. Özer Kasap ise turizm noktasındaki çalışmalara değindi. Dr Özer Kasap, “Mansur Yavaş’ın başkanlığı döneminde büyük bir ivme kazanan Beypazarı’nda turizm sadece orada Osmanlı kültüründen kalan yapıları restore etmek değil. Gastronomi ile birlikte tüm dünyaya tanıtmak için çalışmalar yaptık. Beypazarı’nda kadınlar tarafından yapılan üretimleri satarak ekonomiye kazandırmak için çabalandı. Uluslararası festivalimiz ne yazık ki hasat festivaliydi, eski günlerine geçtiğimiz eylül ayında döndürdük. Otel ve pansiyonlarımızda yatak kapasitemiz yeterli değildi. Önümüzdeki süreçte vizyonumuz, Beypazarı’nı günübirlik turizm halinden yatılı turizme döndürmeye çalışmak. Yatılı turizmi aktif hale çevirebilirsek bu gerçekten ülke ekonomisine de katkı sağlayacak. Beypazarı’na turizm anlamında ivme kazandırmak istiyoruz.
Bölgesel bir turizm planladıklarını da anlatan Dr. Özer Kasap, “Ayaş, Beypazarı, Güdül, Nallıhan arasında birlikte bir şeyler yapmak istedik. Turizmi bölgesel yapmayı istedik. Balon turizmi de söz konusu. Kapadokya’da bu işlerle uğraşan insanlarla görüştük. Olumlu cevaplar geldi. Koşullar uygun, hayata geçirebilirsek turizmi daha da hızlandıracağız.” diye konuştu.