enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
13°C
Adıyaman
13°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
11°C
Pazartesi Açık
10°C
Salı Çok Bulutlu
9°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
9°C

Düzce’de İSKİ sorunları masaya yatırıldı – Birlik Haber Ajansı

Düzce’de İSKİ sorunları masaya yatırıldı – Birlik Haber Ajansı
REKLAM ALANI
17.01.2025
0
A+
A-

EROL TAYHAN/DÜZCEBHA

Düzce Belediyesi, İstanbul’un su kaynağı olan Melen Havzası’ndaki sorunları ele almak amacıyla bir toplantı düzenledi. İSKİ’nin yatırımlarının yetersiz olduğunu vurgulayan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, İstanbul’a su sağlayan Düzce’ye yapılan yatırımın orantısız olduğunu belirterek “çözüm için adım atılması gerektiğini” dile getirdi.

Düzce Belediyesi tarafından İstanbul’un su havzası olan Düzce’de, İSKİ’nin “Melen Havzası Özel Hükümleri” ile ilgili yaşanan sorunlar ve kurumlara yüklediği yükümlülüklerin ele alındığı bir toplantı düzenlendi. Kurumlar arası istişarelerde bulunmak adına Düzce Belediyesi ev sahipliğinde ve Başkan Dr. Faruk Özlü başkanlığında yapılan toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yakup Karaaslan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurhan Kartal, Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun, İSKİ Melen Havza Koruma Şube Müdürü Berat Murat Konuşlu, İSKİ Havza Koruma Şefi Ayhan Erdoğan, İSKİ Atıksu Kontrol Ruhsat Şefi Sadık Bilgin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nuri Çelik ile Düzce ilçe ve belde belediye başkanları ile Düzce Belediyesi Başkan Yardımcıları katıldı.

Özlü: İSKİ’nin elini cebine atması lazım

Başkan Faruk Özlü yaptığı konuşmada, İSKİ konusunda kurumların hep beraber çalışmaları gerektiğine vurgu yaptı. Her ay gerçekleştirilen belediye başkanları toplantısında İSKİ’nin kuralları ve yaptırımlarının sık sık gündeme geldiğine işaret eden Özlü, “Düzce’de en çok konuşulan konulardan biri İSKİ konusudur. Ben kendim de bu konuya özel çalışacağım ve bunu siyaset platformuna da taşıyacağım. Çünkü siyasi platforma taşımadan bu konu çözülmeyecek ve işler hızlanmayacak. İSKİ Genel Müdürümüz çok beyefendi bir arkadaşımız, yardımcısı da çok değerli bir arkadaşımız. Çok güzel konuşuyoruz ama maalesef ilerleme olmuyor. Bakın Konuralp’in kanalizasyon suları şu anda hala arıtmaya bağlanmadı. Ben 5 yıldır burada belediye başkanıyım. Konuralp’in lağım suları dereye, dere Melen’e, Melen de İstanbul’a akıyor. Gerçek vaka bu. İSKİ’nin burada biraz elini cebine atması lazım” dedi.

”Yatırımları bu yıl tamamlamasını çok istiyoruz”

İstanbul’un yıllık su tüketiminin 1 milyar 795 milyon metreküp olduğunu, bunun 650 milyon metreküpünün Düzce Melen suyundan karşılandığını dile getiren Başkan Özlü, “Bu İSKİ’nin web sitesinden aldığımız bilgiler. Bu verilere göre İstanbul su ihtiyacının yüzde 36’sını Düzce’den karşılıyor. İSKİ’nin 2025 yatırım bütçesi 45 milyar TL’nin üzerinde. Düzce’ye ayırdığı kaynak 364 milyon TL. Yani su ihtiyacının yüzde 36’sını Düzce’den karşılıyor, ama Düzce’ye yapmayı düşündüğü yatırım binde 8. Böyle planlama olmaz. Planlamanın orantılı olması lazım. Biz İSKİ’den ne kadar yapması gereken yatırım varsa bu sene tamamlamasını istiyoruz. Bunu çok istiyoruz. Bunu siyasi arenaya taşıyacağız ve bunları yaptıracağız” dedi.

Konuşlu: Kanunen yapamayacağımız işlere başlamadık

İSKİ Melen Havza Koruma Şube Müdürü Berat Murat Konuşlu ise, 2019 yılından itibaren Düzce il sınırları içerisinde 1 milyar 120 milyon TL tutarında yatırım yapıldığını ifade ederek, Melen Havzası’nın ihtiyaçları doğrultusunda yatırımların artarak devam ettiğini söyledi. ‘Melen Barajı Havzası Özel Hükümleri ve Koruma Planı’nın bazı maddeleri ile ilgili mahkemeye başvurduklarını kaydeden Konuşlu, “İSKİ kanununda da yeri olmayan bazı iş tanımları özel hükümlerde yer alıyor. İSKİ kanununa uygun olarak yapabileceğimiz tüm yatırım çalışmalarına başladık. Ancak kanunen yapamayacağımız işlere başlamadık ve yapmadık” şeklinde konuştu.

Karaaslan: Düzce’deki yatırımlardan İSKİ sorumlu

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yakup Karaaslan da, hem 2560 sayılı İSKİ Kanunu hem de ‘Melen Barajı Havzası Özel Hükümleri ve Koruma Planı’nın 4.15 bendi uyarınca İSKİ’nin Düzce’deki tüm atıksu altyapı yatırımlarından sorumlu olduğunu kaydetti. “Büyükşehir belediyeleri kendi il sınırları dışından su alsa bile, oranın altyapısı ile ilgili su kaynaklarının korunması ile ilgili gerekli yatırım ve denetimleri yapmakla görevlidir” diyen Karaaslan, hem kanun, hem özel hükümlerin İSKİ’ye sorumluluk yüklediğini önemle vurguladı. İçme suyu havzalarına ilişkin koruma yönetmeliği hazırlama görevinin Su ve Kanalizasyon İdareleri’ne verildiğini de hatırlatan Karaaslan, “Yönetmelikler Büyükşehir Belediyeleri tarafından hazırlanarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayı ile yürürlüğe girer. Yani Melen Havzası Özel Hükümlerini hazırlayan bakanlık değil, İSKİ. İSKİ de bunu TÜBİTAK’a hazırlattı, bize sundu ve bu maddelerin hepsini biz İSKİ ile beraber çalıştık. Ben bir havzadan içme suyu alacağım ve bundan para kazanacağım. Oradaki tüm yerleşimlerle ve faaliyetlere kısıtlama getireceğim. Ama oranın korunması ile ilgili bir şey yapmayacağım. Bu doğru bir yaklaşım değil. 2560 sayılı kanun bunu güzelce düzenlemiş. Su ve Kanalizasyon İdarelerini de su havzasında koruma ile ilgili tüm tedbirleri almakla görevlendirmiş. Yani bir yerden faydalanıyorsa ve oradan para kazanıyorsa orayı korumakla yükümlü. Yatırımların yapılmamış olması, sürelerinin bitmiş olması yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Suyun korunması açısından bir an önce İSKİ’nin bunları yapması gerekiyor” dedi.

İSKİ’nin yükümlülükleri bir kez daha hatırlatıldı

Konunun taraflarının bir araya geldiği toplantıda, İSKİ tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayı ile 2020 yılında yürürlüğe giren ‘Melen Barajı Havzası Özel Hükümleri ve Koruma Planı’ ele alındı. Özellikle, İSKİ’nin yönetmelikle hüküm altına alınan sorumlulukları ve yapması gereken yatırımlar hatırlatılarak, bir an önce tamamlanması talepleri iletildi. Düzce il alanının yüzde 65,1’ini, nüfusun ise 89,5’ini kapsayan Melen Havzası Koruma Planı’nda İSKİ’nin Düzce’yi kısıtlayıcı yaptırımları ile ilgili maddelerinde düzenlemeler yapmak üzere girişimlerin başlatılmasına karar verildi. Bu kapsamda, Düzce’deki tüm belediyelerin ve müdürlüklerin görüşleri alınarak hazırlanan ve revize edilmesi istenen maddeleri içeren dosya, Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilecek.

Duzce Iski 2

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi