enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
14°C
Adıyaman
14°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
11°C
Pazartesi Açık
10°C
Salı Çok Bulutlu
9°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
10°C

Bakan Bayraktar: Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde birinci reaktörün yüzde 90’ı tamamlandı – Birlik Haber Ajansı

Bakan Bayraktar: Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde birinci reaktörün yüzde 90’ı tamamlandı – Birlik Haber Ajansı
REKLAM ALANI
19.01.2025
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki birinci reaktörün tamamlanma oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu açıkladı. Bayraktar, Sinop’ta nükleer enerji mühendisliği öğrencileriyle bir araya geldiği etkinlikte, Türkiye’nin nükleer santral projeleri ve insan kaynağı yetiştirme çabaları hakkında bilgi verdi.

Sinop Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü öğrencileriyle buluşan Bakan Bayraktar, Türkiye’nin 2050 yılına kadar 20 gigavatlık nükleer kurulu gücü devreye almayı hedeflediğini vurguladı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yanı sıra, Sinop ve Trakya’da da iki yeni nükleer santral inşa edilmesi planlandığını belirtti. Ayrıca, küçük modüler reaktörlerin de sisteme dahil edileceğini aktardı.

Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde bu yıl içinde deneme üretimi kapsamında ilk elektrik üretiminin yapılacağını kaydetti. Nükleer enerjinin geniş bir yelpazede, tıptan malzeme bilimine kadar kullanıldığını ifade eden Bayraktar, Türkiye’nin 1950’li yıllardan bu yana uluslararası nükleer organizasyonlarda yer aldığını hatırlattı. “Bu geçen 70 yılda birçok nükleer enerji mühendisliği mezununun farklı mesleklerde çalıştı. Çoğu bir tane bile nükleer santral görmeden emekli oldular. Bu işin eğitimini alan kişiler olarak şunu biliyorsunuzdur: Nükleer aslında dünyada standartların en üst düzeyde uygulandığı bir alan” dedi.

Nükleer enerjiye karşı çevresel gerekçelerle itiraz edenlere yanıt veren Bayraktar, “Tam tersi çevre için nükleere ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı’nda 25 ülke, ‘Dünya, iklim değişikliği mücadele edecekse 2050’de nükleer gücünü 3 katına çıkarması lazım.’ diye bir deklarasyona imza attı” ifadelerini kullandı.

Bakan Bayraktar, nükleerde yerli ekipman üretimi ve insan kaynağının önemine de dikkat çekerek, “Akkuyu için 300 öğrenciyi yurt dışında eğitime gönderdik. Mezun olanlar gelip çalışmaya başladılar. İnşallah sizler mezun olduğunuzda o projede veya Sinop’taki veya Trakya’daki projede çalışırsınız. Sayılarınızın artması lazım. Çünkü bizim çok güçlü bir insan kaynağına ihtiyacımız var” dedi. Ayrıca, nükleer enerji santralleri için araştırma reaktörü şartı koyduklarını belirterek, “Araştırma reaktörü mutlaka olması lazım” şeklinde konuştu.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin Akkuyu, Sinop ve Trakya’da toplam 12 reaktör ile önemli bir nükleer kapasiteye sahip olacağını da sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi