enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,9460
EURO
37,0451
ALTIN
3.261,45
BIST
9.774,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Az Bulutlu
12°C
Adıyaman
12°C
Az Bulutlu
Salı Karla Karışık Yağmurlu
6°C
Çarşamba Kar Yağışlı
5°C
Perşembe Az Bulutlu
8°C
Cuma Hafif Yağmurlu
9°C

Karan: Fındık için verilen gübre ve mazot desteği yetersiz – Birlik Haber Ajansı

Karan: Fındık için verilen gübre ve mazot desteği yetersiz – Birlik Haber Ajansı
REKLAM ALANI
03.02.2025
0
A+
A-

GİRESUN-BHA

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler tebliğine göre fındıkta destekleme oranının 1.5 ile çarpıldığını ve 2025-2027 yılları arasında fındık üreticisine dekar başına 366 lira (mazot, gübre ve alan bazlı) destek ödemesi yapılacağını hatırlatarak, bu oranın 2 ile çarpılarak en az 488 lira olması gerektiğini bildirdi.

Nurittin Karan, yeni bitkisel üretim ve tarımsal ürünleri destekleme tebliğine göre, 2025-2027 yılları için fındıkta dekar başına mazot ve gübre desteği miktarının 244 lira olduğunu, 1.5 ile çarpıldığında bu rakamın 366 liraya denk geldiğini ancak bunun yetersiz olduğunu kaydetti.

Nurittin Karan, fındıkta alan bazlı, mazot ve gübre desteği adı altında yapılacak olan destekleme oranının en az 2 ile çarpılması gerektiğini belirterek, fındık üreticileri adına bunu iktidar yetkilerinden, bölge milletvekilleri ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ’dan beklediklerini ifade etti.

Dekar başına fındık üreticisine yapılacak 366 liranın günümüz ekonomik şartlarında sembolik bir rakam haline geldiğine dikkat çeken Nurittin Karan, “Fındık küçümsenecek veya basite alınacak bir tarım ürünü değildir. Her tarımsal ürün değerli ve önemlidir. Üretilen her üründe çiftçinin, üreticinin altın teri vardır. Ama fındık ülkemiz ekonomisine yıllık 2.5 milyar döviz girdisi sağlayan, direk ve dolaylı yoldan milyonlarca insanın geçim kaynağı olan son derece stratejik bir üründür. O nedenle fındık üretimi gerçek manada destekleneli, üretici daha fazla üretime teşvik edilmelidir. Artan tarımsal maliyetler karşısında üretici bahçesinden vazgeçmeye, ‘olursa olur, olmazsa olmaz’ demeye başladı. Bu durum fındık üretiminin geleceği için büyük bir tehlikedir. Bu destek miktarları ile üretici üretimden uzaklaşır. Bahçesine, bağına bakmaz. Üretim düşer, ülkemizin fındıktan elde ettiği döviz girdisi azalır. Devlet üretici el ele fındık üretimini artırmalıyız. Buda ancak üreticilere sağlanacak ola desteklerle olur.” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticilerine buy ılın ilk çeyreğinde ödenmesi beklenen 2024 yılı alan bazlı, mazot ve gübre desteğinin ise dekar başına 310 lira olacağını sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi