NİSA NUR BACAK/ ANKARA–BHA
Teknolojist Gülhan Ertürk Akgül, Türkiye’nin akıllı şehirler konusunda attığı adımları değerlendirerek, akıllı şehirlerin sadece otomatize edilmiş sistemlerden ibaret olmadığını belirtti. Akgül, akıllı şehirlerin, özellikle kentsel dayanıklılık, sürdürülebilirlik ve yaşam verimi gibi önemli konularda kapsamlı bir konseptin gerekliliğini vurguladı ve şunları söyledi: “Akıllı şehirlerde aslında Türkiye adım atmaya çalışıyor. Birçok şehir, birçok büyükşehir belediyesi veya belediye bunlarla ilgili biz neyi nasıl daha iyi yönetebiliriz şeklinde çalışmalar yapıyor. Ama akıllı şehir demek, özellikle kentsel dayanıklılık, sürdürülebilirlik ve yaşam verimi konusunda sürdürülebilirliği sağlayabilecek bir konsept kurması gerekiyor.”
Akgül, akıllı şehirlerin sadece teknolojik altyapılardan değil, aynı zamanda bu altyapıların bütünlüklü bir şekilde uyum içinde çalışmasından ibaret olduğunu vurgulayarak, “Her bir konunun ayrı ayrı otomatize olması demek akıllı şehir demek değil. Otomatize etmeye çalışılan ve iyi hizmet verilmeye çalışılan sistemler var. Bu sistemlerde gayet iyi kurulan da var, hiç kurulmamış henüz başında olunan sistemler de var” dedi. Türkiye’de şu anda “tam anlamıyla akıllı şehir” tanımına uyan bir şehir olmadığını belirten Akgül, “Ama şehir adayları var, bununla ilgili çalışmalar yaparak bu yolda olan” diyerek, önemli adımlar atıldığını ifade etti.
İstanbul ve Ankara özelinde de önemli açıklamalarda bulunan Akgül, bu şehirlerin akıllı şehir olma yolunda adım attığını ancak sürecin hala başlarında olduğunu söyledi. “İstanbul ve Ankara yoldalar diyebilirim,” diyen Akgül, bu şehirlerdeki çalışmaların belirli bir ivme kazandığını ancak nihai sonuca ulaşmak için daha fazla adım atılması gerektiğini ifade etti.
Ankara’da teknoloji ve yapay zekanın yeterince kullanılıp kullanılmadığı sorusuna yanıt veren Akgül, “Ankara’da birçok proje var. Çalışılıyor ama şunu söyleyebilirim; gördüğüm, okuduğum, izlediğim ve duyduğum kadarıyla parça parça birçok proje aynı anda yapılıyor” diyerek, başkentteki projelerin birbirinden bağımsız ve sınırlı bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çekti. Akgül, bu projelerin başarısı için gençlerin teknolojik alandaki potansiyelinden faydalanılması gerektiğini belirterek, “Birçok üniversitemiz var, birçok gencimiz var, yapay zeka ve teknolojilerini kullanabilir, bu teknolojilerden verim elde edebilir daha sonra da uygulayabilir hale getirmemiz gerekiyor” dedi.
Akgül, projelere başlarken genellikle kısa vadeli hedeflerle ilerlediğimizi belirterek, “Projeler konu olarak başlıyoruz, nereye gider bu yolun sonu, basit bir çıktı elde edelim diye başlıyoruz ama istenildiği kadar büyük maliyetler ayrılmadığı için ve oradaki insan kaynağı da verimli kullanılmadığı için henüz büyük çıktılar elde edemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Sonuç olarak Gülhan Ertürk Akgül, Türkiye’deki akıllı şehir uygulamalarının hızla geliştiğini ancak bu sürecin daha verimli ve sürdürülebilir hale gelmesi için daha fazla iş birliği ve strateji geliştirilmesi gerektiğini belirtti.