enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,1125
EURO
37,4706
ALTIN
3.358,28
BIST
9.779,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Yağmurlu
3°C
Adıyaman
3°C
Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
8°C
Cuma Parçalı Bulutlu
8°C
Cumartesi Çok Bulutlu
9°C
Pazar Açık
10°C

TCMB: Parasal sıkılaştırma süreci ile dezenflasyona katkı sağlandı – Birlik Haber Ajansı

TCMB: Parasal sıkılaştırma süreci ile dezenflasyona katkı sağlandı – Birlik Haber Ajansı
REKLAM ALANI
10.02.2025
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal sıkılaştırma döngüsüne 2023 yılının Haziran ayında başlandığını duyurdu. Banka tarafından yayınlanan videoda, alınan tedbirlerle enflasyon artışının önüne geçildiği ve maliye politikası adımlarıyla dezenflasyona katkı sağlandığı belirtildi. Bu stratejinin sonuçlarıyla birlikte yıllık enflasyonun 2022 seviyesinde tutulduğu ifade edildi.

TCMB, Haziran 2024 itibarıyla dezenflasyon sürecinin sağlandığını belirterek, 2024 yılı sonu için enflasyonun yüzde 44,4’e gerileyeceğini öngördü. Videoda, tüketici ve firmaların enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin sürdüğü vurgulandı. Reel sektör ve hanehalkının enflasyon beklentilerinde düşüşlerin belirginleştiği, bu durumu güçlendiren politikaların piyasalara olumlu yansıdığı ifade edildi. Bunun sonucunda risk priminin azaldığı, kaynak girişinin arttığı ve faiz maliyetinin düştüğü kaydedildi. Ayrıca, önümüzdeki beş yıl içerisinde 35 milyar dolarlık faiz tasarrufunun sağlandığı açıklandı. Risk priminin düşmeye devam etmesi durumunda tasarrufun artacağı belirtiliyor.

Videoda, kur korumalı mevduat (KKM) bakiyesinin 114 milyar dolar azaldığı ve Türk lirası mevduatın payının yüzde 31,6’dan yüzde 59,4’e çıktığı bildirildi. KKM’nin azalmasının parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiği vurgulandı. TCMB, bu gelişmelerin yanı sıra dış dengede de belirgin bir toparlanma yaşandığını, cari açığın 12 aylık birikimli olarak 48 milyar dolar azaldığını ve gayrisafi yurt içi hasılaya oranının yüzde 5’ten yüzde 0,7’ye gerilediğini açıkladı.

Merkez Bankası, rezervlerinin tarihindeki en yüksek seviyelere ulaştığını ve brüt uluslararası rezervlerin 68 milyar dolar artışla 166 milyar doları aştığını bildirdi. Swap hariç net rezervdeki artışın ise 126 milyar dolar olduğu bilgisi paylaşıldı.

Sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla sürdürüldüğüne dikkat çeken TCMB, dezenflasyon sürecinin 2025 yılında belirginleşen kazanımlarla süreceğini açıkladı. Yıl sonunda enflasyon oranının yüzde 24’e gerilemesi hedefleniyor. Merkez Bankası, toplumsal refaha en büyük katkıyı fiyat istikrarını sağlayarak sunmayı amaçlıyor.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi