MUĞLA-BHA
Ege Denizi’nde Santorini Adası ve çevresinde gözlemlenen sismik hareketliliği takip eden Bilim Kurulu, Ankara dışındaki ilk toplantısını Muğla’da gerçekleştirdi. Bölgesel bilgilendirme toplantısına akademisyenler, yerel yöneticiler ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.
Toplantıda, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde il ve ilçe ölçeğindeki afet yönetim süreçleri gözden geçirilirken, olası senaryolar ve alınması gereken önlemler değerlendirildi.
Bilim insanları, Santorini ve çevresindeki sismik hareketliliğin Türkiye kıyılarına olası etkilerine dair modelleme çalışmalarının sonuçlarını paylaştı. Yapılan analizlere göre, bölgede meydana gelebilecek olası bir depremin veya volkanik patlamanın Türkiye kıyılarında büyük bir yıkıma yol açması beklenmiyor.
Bilim Kurulu üyeleri, bir tsunami oluşması halinde dalgaların Türkiye kıyılarına en erken bir saat içinde ulaşabileceğini öngörüyor. Ancak mevcut verilere göre, kıyılarda ciddi bir yıkıcı etki beklenmiyor.
AFAD Bilim Kurulu, Muğla’daki toplantının ardından Aydın ve İzmir’de de bilgilendirme toplantıları düzenleyecek. Bodrum ve Didim gibi kıyı ilçelerinde alınan önlemler sahada incelenecek.