enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,1125
EURO
37,4706
ALTIN
3.358,28
BIST
9.779,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Yağmurlu
3°C
Adıyaman
3°C
Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
8°C
Cuma Parçalı Bulutlu
8°C
Cumartesi Çok Bulutlu
9°C
Pazar Açık
10°C

Yapay zekanın ticaret hayatına etkileri ATO’da konuşuldu – Birlik Haber Ajansı

Yapay zekanın ticaret hayatına etkileri ATO’da konuşuldu – Birlik Haber Ajansı
REKLAM ALANI
12.02.2025
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yapay zekâ teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin verimliliğin yanı sıra, sektörler, ekonomiler ve toplumsal yapılar üzerinde de köklü değişimler ortaya çıkardığını belirterek, “Dünya yapay zekâ devrimini yaşıyor ve bu devrim her yönüyle ticaret ve iş dünyasını da dönüştürüyor.” dedi.

Ankara Ticaret Odası’nın Dijital Teknolojiler Özel İhtisas Komisyonu ile Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu tarafından düzenlenen “Yapay Zekâ’da Ticari Zekâ” toplantısı, ATO Meclis Salonu’nda yapıldı. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ın açılış konuşması yaptığı programda, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Av. Dr. Duhan Kalkan, Yapay Zekâ Politikaları Derneği (AIPA) Kurucu Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, ATO Dijital Teknolojiler Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Mehmet Toprak ve ATO Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu Üyesi Efe Polat da birer konuşma gerçekleştirdi.

ATO Başkanı Gürsel Baran yaptığı konuşmada, yapay zekânın, son yıllarda bilim ve teknolojide yaşanan gelişmelerin en çok dikkat çeken kavramlarından biri olduğunu belirterek, yapay zekâ teknolojilerindeki gelişmelerin verimliliğin yanı sıra, sektörler, ekonomiler ve toplumsal yapılar üzerinde de köklü değişimler ortaya çıkardığını söyledi. “Yapay zekâ, sosyal ve ekonomik hayatın her alanına hızla giriyor ve etkisini her geçen gün daha fazla hissettiriyor. Artık sağlık, eğitim, üretim, ticaret ve birçok sektörde yapay zekânın gücüyle şekillenen süreçlere tanık oluyoruz. Bu gelişmeler, yalnızca verimlilik sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda sektörler, ekonomiler ve toplumsal yapılar üzerinde de köklü değişimler ortaya çıkarıyor. Özetle, dünya yapay zekâ devrimini yaşıyor ve bu devrim her yönüyle ticaret ve iş dünyasını dönüştürüyor” dedi.

Küresel rekabeti yapay zekâ şekillendiriyor

Bugüne kadar, Türkiye’nin de aralarında yer aldığı 60’tan fazla ülkenin yapay zekâ stratejisi hazırlayarak, bu alandaki rekabet için çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Baran, “Dev şirketler, markalar da yapay zekâ teknolojilerine yatırım yaparak, yeni dönem rekabet koşullarına hazırlanıyor ve pazar paylarını büyütmeye yönelik stratejiler geliştiriyor. Bu noktada biz de yapay zekânın hayatımıza getirdiği yeniliklere uyum sağlamak için çeşitli yollar arıyoruz. Ancak, yeniliklere uyum sağlamak için yalnızca teknolojiyi takip etmek yetmiyor, aynı zamanda iş süreçlerimizi ve ticaretimizi de bu yeni gerçeklik doğrultusunda şekillendirmemiz gerekiyor. Küresel ticarette rekabet gücümüzü korumak açısından da yapay zekâ teknolojilerinin etkilerini doğru bir şekilde okumak ve analiz etmek önemli. Ülkelerin yapay zekâ alanındaki gelişmişlik düzeyleri, küresel rekabetin de boyutunu belirleyen en önemli faktörlerden biri haline geldi.” dedi.

Türkiye’nin yapay zekâ alanında güçlü ve rekabetçi bir ekosistem oluşturmak adına önemli adımlar atıldığını kaydeden ATO Başkanı Baran, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, yapay zekâ teknoloji şirketlerine, bu alandaki proje ve girişimlere destek verildiğini ifade etti.

Yapay zekâ girişimlerinde gençlerimize öncelik

Hızla gelişen yapay zekâ teknolojilerinin, iş ve meslek hayatında da büyük dönüşüme yol açtığını kaydeden Baran, “Hep konuştuğumuz bazı mesleklerin sonu gelecek, iddiasına da artık daha yakınız. Sanal mahkemelerde robot avukatlar, robot hâkimlerden tutun da, yazarlık, moda tasarımı, mimarlık, reklam, tasarım gibi hemen her alanda kişilerin yerini yapay zekânın alabileceği görülüyor.” dedi.

Baran, bazı iş ve mesleklerin önümüzdeki yıllarda sadece yapay zekâ tarafından yapılacak olsa da, insan faktörünün her zaman önemini koruyacağına inandığını ifade ederek, “Bu noktada, iş dünyası olarak nitelikli insan kaynağımıza, gençlerimize önceliği vererek yapay zekâ teknolojileriyle katma değer ve verimliliğimizi artırmayı hedefleyeceğiz.” diye konuştu.

Proje ve çalışmalara kapımız açık

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Av. Dr. Duhan Kalkan da yaptığı konuşmada, yapay zekâ konusunun gündemlerinde yer aldığını ifade ederek, “Bizim sorumluluklarımızdan bir tanesi de, her alanda Ankara’yı kalkındırmak. Sadece kamu kurumları değil, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin de elini taşın altına koyduğu stratejilerin üretilmesi sonucu el birliğiyle çalışmamız gerek. Aslında yolun daha başındayız ve yapmamız gereken çok fazla proje, eğitim, teknik destek var. Kapımız her zaman bu proje ve çalışmalara açık.” dedi.

Türkiye’de iş dünyasının yapay zekâ kullanım oranı 17.5

Yapay Zekâ Politikaları Derneği (AIPA) Kurucu Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu da konuşmasında, yapay zekânın 2030 yılına kadar tüm dünya ekonomisinde 15.7 trilyon dolarlık bir hacim yaratacağını dile getirerek, “2030 yılına kadar yapay zekâ, tüm dünyada yaklaşık 85 milyon istihdam kaybına yol açarken, 97 milyon yeni istihdam da yaratacak.” dedi.

Türkiye’de iş dünyasının yapay zekâ kullanım oranlarını da aktaran Küçükşabanoğlu

“2023 yılında Türkiye’de iş dünyasının yapay zekâ kullanım oranı 15,2.  2024’te yaptığımız araştırmada bu oran sadece 2,3 artarak, 17,5 olmuş. Avrupa ülkelerine baktığımız zaman yapay zekâ kullanım oranı işletmelerde yüzde 50, o yüzden işletmelerimizin yapay zekâ kullanması bizim izin çok önemli.” diye konuştu.

İnsanlığın en büyük sınavlarından biri

ATO Dijital Teknolojiler Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Mehmet Toprak da, yapay zekânın insan hayatını geliştirmek kadar, kolaylaştırmak için de var olduğunu dile getirerek, “Yapay zekânın da aynı şekilde bir umut, hem de bir endişe tarafı var. Yapay zekâ, hayatımızda eğitimden sağlığa, adalete üst düzey meslek gruplarını etkileyerek çok şey değiştirecek. Aslında şöyle tarif edebiliriz, dünyanın artık bir çocuğu oldu. Bu çocuğu ya iyi yetiştireceğiz, ya da kötü bilgiler vererek olumsuz etkileneceğiz. Yapay zekânın insanlığın en büyük sınavlarından bir tanesi olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Ankara olarak dönüşüme öncülük etmeliyiz

ATO Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyon Üyesi Efe Polat da yaptığı konuşmada, dijital dönüşüm çağında yapay zekânın sadece bir teknoloji değil, iş dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.  Polat, “Yapay zekâyı kullanarak gerçek ticari değer yaratabilmek yalnızca teknik bilgilere sahip olmakta değil, aynı zamanda ticari zekâ ile stratejik kararlar alabilmeyi de gerektirir. Veri analizleri, otomasyon ve tahminleme gibi olanakları da entegre ederek, şirketlerimize rekabet avantajları kazandırmayı planlıyoruz. Küresel pazardaki rekabetin yoğunlaştığı bu dönemde Ankara iş dünyası olarak dönüşüme ayak uydurmak, öncülük etmek gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Program, ATO’nun 8 No’lu Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı İsmail İlker Tabak moderatörlüğünde, Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi Başkanı Gökhan Ertek’in “Yapay Zekâda İnsan Kaynakları”, Dijital Teknolojiler Özel İhtisas Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Kayaaslan’ın “Yapay Zekâda Dijital Varlık Yönetimi”, AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ata Gümüş’ün “Yapay Zekâda Hukuk” ve Sath Bilinç Okulu Öğretim Görevlisi Tuğçe Öztürk’ün “Yapay Zekâda Erdem” başlıklı sunumları ile gerçekleşen panelle devam etti.

Programda, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akça ile Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Berat Kuzu, Komisyon Üyeleri Caner Vural, Hayati Özbek, Kirami Yıldırım, Dijital Teknolojiler Özel İhtisas Komisyonu Başkan Yardımcısı Çiğdem Biçel, Komisyon Üyeleri Ebubekir Balıkçı, Özge Kuzu Küpeli, 1 No’lu Toptan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Recai Kesimal, 14 No’lu Medya Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı İsa Doğmuş, 15 No’lu Sıhhi Tesisat Malzemesi Satıcıları Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Rahmi Toy, Komite Üyesi Yavuz Albay, 56 No’lu Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Dr. Levent Uğurlu, 57 No’lu Seyahat Acentesi Motorlu Kara Taşıtları Kiralama, Şehirler Arası Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi Meclis Üyesi Faruk Elmalı, 61 No’lu Özel Eğitim-Öğretim Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Abidin Memili, 63 No’lu Proje Hizmetleri Komite Üyesi Sabahat Altınışık, 67 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Bülent Yük, Disiplin Kurulu Üyesi Belgin Sağdıç ve ATO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Nuh Acar da yer aldı.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi