enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5389
EURO
36,1694
ALTIN
2.965,51
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ DOÇ.DR.İ.ORGUN DEREN LİPOSUCTİON (YAĞ EMME)VÜCUT ŞEKİLLENDİRMEYİ ANLATTI

Doç.Dr. İ.Orgun Deren, Adım Adım Liposuction (Yağ Emme)- Vücut Şekillendirmeyi Anlattı

– Doğru hastaya doğru uygulanan liposuction hastanın beklentisini karşılayabilmektedir.

Yaz mevsiminde daha formda görünmek isteyenler egzersizlerini daha disiplinli bir şekilde yapmaya başladılar.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Anabilim Dalından Doç.Dr. İ.Orgun Deren, Tüm diyet ve egzersiz çabalarına rağmen bazı bölgelerimizdeki yağların bir türlü gitmediğini belirtti.

Doç.Dr. İ. Orgun Deren, bu inatçı, bir türlü gitmeyen yağ kitlelerinin giderilmesi için en yaygın ve etkin şekilde uygulanan liposuction işleminden söz ederek, liposuctionla ilgili merak edilenleri anlattı.

Liposuction nedir, ne değildir?

Liposuction, lipoplasti ve body contouring olarak da bilinir. deri altındaki yağın negatif basınçla vücuttan uzaklaştırılması yöntemidir. Liposuction vücudun belirli bölgelerini inceltir ve yeniden şekil verir. Vücut kontur ve oranlarını iyileştirir. Bu da kişinin vücut algısını olumlu olarak etkiler. En sık kullanıldığı bölgeler; kalça, uyluk, karın, bel bölgesi, diz içleri, sırt ve çene altı olarak sayılabilir. Uygun hastalarda başka anatomik bölgelerde de kullanılabilir. Tek başına uygulanabildiği gibi, başka Plastik Cerrahi işlemleriyle birlikte de kullanılabilir. Örneğin karın germe ameliyatıyla birlikte sıklıkla uygulanmaktadır.

Liposuction ile ilgili bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri bu ameliyatın bir zayıflama ameliyatı olmadığıdır. Vücut kitle indeksi normal veya normal sınırlara yakın olup, belli bölgelerde toplanmış olan derialtı yağlarından rahatsız olan, deri elastikiyetini çok kaybetmemiş olan kişiler, bu işlem için iyi adaylardır. Hastalar genellikle, bu lokalize deri altı yağlarının egzersiz ve diyete rağmen giderilememesinden şikayet etmektedirler.

Liposuction öncesi genel sağlık durumu!

Bu işlem kozmetik amaçlı olsa da, cerrahi bir işlem olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, liposuctiondan önce hasta genel sağlık durumu açısından Plastik Cerrahi Uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Sistemik hastalığı olan kişiler genellikle ilgili branş doktorları tarafından değerlendirilir ve operasyona buna göre karar verilir. Örneğin tiroit bezi hastalığı olan bir hasta, ameliyat öncesi ilgili branş uzman tarafından değerlendirilir, tiroit hormon seviyeleri normal sınırlara getirilir ve daha sonra opere edilir. Bir diğer önemli konu da hastanın sigara alışkanlığının olup olmadığıdır. Sigara kullanımı yara iyileşmesini geciktirip enfeksiyona eğilimi artırabilir, iyileşme sürecinin daha yavaş ilerlemesine neden olabilir. Eğer genel anestezi uygulanacaksa, anestezi ile ilgili komplikasyonlar da sigara içenlerde daha sık görülmektedir. Bu nedenlerden dolayı, liposuction yaptırmayı planlayan bir kişi ameliyattan önce, mümkün olduğu en uzun süre sigarayı bırakmalı ve ameliyattan sonra da bunu devam ettirmeye çalışmalıdır.

Bölgesel değerlendirme!

Liposuction yaptırmayı planlayan kişi genel sağlık durumu açısından değerlendirildikten sonra liposuctiondan önce kişinin stabil bir kiloya sahip olup olmadığına bakılmalıdır. İşlem öncesi kilo almaya veya vermeye devam eden hastaların sabit bir kiloya gelmeleri beklenir.

Daha sonra hastanın bölgesel özellikleri değerlendirilir. Deri sıkılığı, elastikiyeti ve hastanın beklentileri değerlendirilir. Eğer kişi bu yönlerden liposuction için uygun aday olarak kabul edildiyse, işlemin nasıl yapılacağı planlanmaktadır.

Anestezi!

Liposuction genel veya lokal anestezi ve sedoanaljezi altında yapılabilir. Çok geniş alanlara işlem yapılmayacaksa, ve başka Plastik Cerrahi işlemleriyle birleştirilmeyecekse, genellikle lokal anestezi altında ve sedoanaljezi desteğiyle rahatlıkla yapılabilir. Lokal anestezi ve sedoanaljezi altında yapıldığında hastaya lokal anestezi uygulanmakta ve anestezi uzmanı tarafından rahatlatıcı, ağrı giderici ilaçlar verilmektedir. Hasta için konforlu olan bu yöntemde hasta işlem sırasında verilen komutlara uyabilmekte, sorulara cevap verebilmektedir. İşlem sırasında kendisi pozisyon değiştirebilmekte, işlemin daha hızlı ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, işlem sonrası hızlı bir şekilde derlenmekte ve erken hastaneden çıkabilmektedir. Hasta bu yöntemin seçilmesini istemiyorsa veya işlem sırasında uyum gösteremiyorsa, rahatlıkla genel anestezi altında da liposuction yapılabilmektedir.

Liposuction İşlemi!

Liposuction işlemine 2 mm. Uzunluğundaki minik kesiler ile başlanır. Bu kesiler yapılmadan önce o bölge derisi az miktarda lokal anestetik ile uyuşturulur. Liposuction yapılacak her bölgeye bir veya iki adet kesi yapılması yeterlidir. Kesiler yapıldıktan sonra, içinde lokal anestetik, ve kanamayı azaltacak ilaçlar içeren bir serum, ince kanüller (ince içi boş tüpler) aracılığı ile liposuction yapılacak bölgeye verilir (tumescent teknik). Böylece, işlem yapılan bölgede lokal anestezi sağlanması yanında, kanama miktarı da minimuma indirilmiş olur. Böylece, daha geniş alanlar sorunsuz bir şekilde şekillendirilebilir. Bu yöntemin bir diğer avantajı lokal anestezinin süresinin uzun olmasıdır.

Sıvı verildikten sonra yapılan işlem, önceden cerrahi işaretleme kalemiyle yapılan çizimlere uygun olarak yağ dokusunun uzaklaştırılmasına başlanmasıdır. Bu işlem için ucu künt mikrokanüller kullanılmaktadır. 2-3 Milimetre çaplı olan bu, içi boş tüpler minimum travmaya neden olacak şekilde tasarlanmışlardır. Liposuction işleminde kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış bir vakum cihazına bağlı olan kanüller, ileri geri yavaş bir şekilde hareket ettirilirler. Böylece, yağ dokusu kansız bir şekilde kanülden toplama kabına doğru çekilir. Plastik Cerrah bu sırada aldığı yağın, ne kadar saf olduğunu ve miktarını görebilir. Bu sayede, ne kadar daha almasına kolayca karar verebilir. Eğer gerek görülürse başka bir noktadan, aynı bölgeye çapraz olarak liposuction yapılır. İşlem sonlandırılmadan önce simetri, ve çöküntülerle, kabarık alanlar kontrol edilir. Yüzey düzensizlikleri mikrokanül kullanımı ve tumescent yöntemle minimum seviyede tutulabilmektedir. Son şekil verildikten sonra başka bir bölgeye geçilir veya işleme son verilir. İşlem öncesi yapılan minik kesilere sütür (dikiş) konmasına genellikle gerek yoktur. Bu kesiler rahatlıkla sorunsuz iyileşir. Sütür konmamasının bir avantajı da içerde kalan sıvıların kolayca dışarıya boşalmasıdır. Bu da şişlik ve morlukların daha az olmasına yardımcı olur. İşlemden sonra pansumanla minik insizyonların üstü kapatılır. Ardından, liposuction bölgelerine belli bir basınç sağlayacak korse giydirilir ve hastanın istrahat etmesi için yatağına alınır. Kullanılan lokal anestezi yöntemi sayesinde genellikle işlem sonrası ağrı kesiciye ihtiyaç olmaz ya da çok az olur. Genel anestezi almayan hastalar genellikle aynı gün evlerine gidebilirler. Liposuction işlemi çoğunlukla kolay bir işlem olsa da, diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi, kanama, enfeksiyon v.s. gibi komplikasyonu olabileceğini unutmamalıyız. Ancak bu komplikasyonlar nadiren görülmektedir.

Liposuction Sonrası!

Liposuction sonrası en erken zamanda hastaların ayağa kalkmaları istenir ve kısa yürüyüş yapmalarına izin verilir. 48 Saat sonra genellikle duş alabilirler. İlk iki hafta işlem yapılmış bölgenin aktivitesinin minimal seviyede tutulması önerilir ve sportif egzersizlere dört haftadan önce başlanması önerilmez. Korse 4-6 hafta kadar kullanılır. Bu süre, hastadan hastaya ve liposuction yapılan bölgeye göre değişebilir. İşlem sonrası erken dönemde vücut son halini almayacaktır. Şişlikler haftalar içinde inmeye devam edecek ve yağ hücrelerinin işlem bölgesinden vücudun savunma mekanizmaları tarafından uzaklaştırılmaya devam etmesiyle vücut şekillenmeye devam edecektir. Genellikle 4-6 haftadan sonra az miktarda değişiklik meydana gelecektir. İşlem sonrası Güneş’ten korunmak önemlidir. Bu amaçla hastalara Güneş koruyucuları düzenli kullanmaları önerilir.

Hastaların liposuction sonrası sordukları en sık soruların başında, kurtuldukları yağların aynı bölgede yeniden birikip birikmeyeceğidir.

Bu Soruyu Şöyle Yanıtlayabiliriz:

Vücudumuzda yağ, adiposit denilen yağ hücreleri içinde depolanmaktadır. Aşırı kilolu kişiler haricindeki insanlarda ergenlik dönemi sonrası bu hücrelerinin sayısının artmayacağı kabul edilmektedir. Liposuction yapıldığı zaman, vücuttan sadece yağ değil, adipositler yağla birlikte uzaklaştırılmaktadır. Bu nedenle vücudun yağ depolayacak hücre sayısında bir azalma olmaktadır. Fazla kilo alımları olmadığı sürece vücut konturundaki düzelme kalıcı olacaktır. Unutulmaması gereken konu, aşırı kalori alımlarında vücut fazla yağı adiposit hücrelerinin hacmini artırarak depolar. Morbid obezlerde (aşırı kilolu) ise yeni adipositler oluşabilir.

Yukarıda yazılanlardan anlaşılacağı üzere liposuction öncesi kilosuna yakın ağırlıkta kalan hastalarda liposuctionla elde edilen sonucun kalıcı olacağını beklemekteyiz.

Sonuç olarak, doğru hastaya doğru uygulanan liposuction hastanın beklentisini karşılayabilmektedir.YAKIN

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi