ANKARA-BHA
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde etkili olan zirai don olayının 16 meyve türünü etkilediğini, ancak buğday, arpa gibi stratejik öneme sahip hububat ürünlerinin zarar görmediğini açıkladı. Ordu’nun Ulubey ilçesine bağlı Sayacabaşı mevkisinde incelemelerde bulunan Yumaklı, üreticilerden ve yetkililerden bilgi aldı.
Fındık bahçelerini ziyaret eden Yumaklı, bölge ve ülke ekonomisi için büyük önem taşıyan fındık üretiminin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2024 yılında 717 bin ton fındık üretildiğini, bunun 324 bin tonunun ihraç edilerek yaklaşık 2,7 milyar dolarlık gelir sağlandığını belirten Yumaklı, fındık üretiminin yüzde 28’inin Ordu’da gerçekleştiğini vurguladı.
Zirai donun etkili olduğu illerdeki incelemelerin sürdüğünü ifade eden Yumaklı, Malatya’nın ardından Giresun ve Ordu’daki üreticilerle de bir araya geldiklerini söyledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün erken uyarıları doğrultusunda sahaya çıkan Bakanlık ekiplerinin üreticilerle birlikte gerekli önlemleri almaya çalıştığını belirtti.
ETKİLENEN ÜRÜNLER AÇIKLANDI
Yumaklı, don olayından etkilenen 16 ürünü şöyle sıraladı: Armut, ayva, badem, ceviz, elma, erik, fındık, kayısı, kiraz, limon, mandalina, nektarin, portakal, şeftali, üzüm ve fıstık. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Bakan, sonuçların tamamlandıkça kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.
Bazı kesimlerden yapılan spekülatif açıklamalara da değinen Yumaklı, “Daha hasar tespitleri tamamlanmadan, bilgi sahibi olmadan yapılan felaket senaryoları doğru değil. Üreticilerimizi değil ama bazı sorumluluk sahibi kişi ve kurumların spekülatif yorumlarını dikkatle izliyoruz. Bakanlık açıklamalarını dikkate almalarını öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.
TARSİM ÇAĞRISI: SİGORTAYA İLGİ ARTMALI
İklim değişikliğinin etkilerinin artık doğrudan hissedildiğini belirten Yumaklı, tarımsal faaliyetlerin güvence altına alınmasının tek yolunun tarım sigortası olduğunu vurguladı. “TARSİM poliçe bedelinin yüzde 70’i devletimiz tarafından karşılanıyor. Ayrıca don riskine karşı kullanılan ekipmanların bedelinin yüzde 50’sini de biz karşılıyoruz. Bu ekipmanlara sahip üreticiler için TARSİM poliçelerinde yüzde 25-35 oranında indirim sağlanıyor.” dedi.
Zirai dondan zarar gören meyve ağaçlarına yönelik yapılacak müdahalelere de değinen Yumaklı, “Kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemeli. ‘Artık bu ağaçtan bir şey olmaz’ denilerek rastgele kesim yapılmamalı. İl müdürlüklerimizin yönlendirmeleri dikkate alınmalı.” uyarısında bulundu.
Bakan Yumaklı ayrıca, tarım zararlılarından kahverengi kokarca ile mücadelede bu yıl önemli bir adım attıklarını belirterek, “Bu sene 1 milyon samuray arısı üretimi tamamlanıp sahaya salınacak. Bugün itibarıyla 659 bin yapı ilaçlandı. Bu mücadelede üreticilerimizin desteğine ihtiyacımız var.” dedi.