enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5004
EURO
36,1645
ALTIN
2.980,50
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
17°C
Adıyaman
17°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
6°C
Pazartesi Az Bulutlu
7°C
Salı Hafif Yağmurlu
7°C

Adıyaman Üniversitesi: Gözlem evimizin İlk TÜBİTAK 1001 Projesi Kabul Edildi

Adıyaman Üniversitesi: Gözlem evimizin İlk TÜBİTAK 1001 Projesi Kabul Edildi
REKLAM ALANI

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) “Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Desteklame Programı” kapsamında Üniversitemizin Akdeniz Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü “İkiz Çift Yıldızların Asas Sayımı” başlıklı 1001 projesi kabul edildi. Projeye Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan BARIŞ yürütürken Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda SONBAŞ araştırmacı olarak katılacak.

Proje Kapsaminda yapılacak Fotometrik gözlemler için TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde (TUG) bulunan 100-cm çaplı aynalı teleskop, Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı Gözlemevi’ndeki 60-cm çaplı aynalı teleskop (ADYU60) ve Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü’ndeki teleskoplar kullanılacağını belirten Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda SONBAŞ şöyle konuştu; “Projede ASAS kataloğu taranarak belirlenecek ikiz çift yıldızlar ülkemizdeki farklı gözlem olanakları kullanılarak fotometrik ve tayfsal olarak gözlenecektir. Fotometrik gözlemler bize sistemin tayf türü hakkında bilgi verirken, tayfsal gözlemler hem tayf türü hem de bileşenlerin tayf çizgilerinin daha ayrıntılı incelenmesini sağlayacaktır. Proje sonunda tüm gözlenen sistemler için temel yıldız parametreleri, yaş ve uzaklık gibi parametreler de literatüre kazandırılacaktır.”

Doç. Dr. SONBAŞ desteklerinden dolayı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ’ye teşekkür etti.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi