enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5256
EURO
36,1606
ALTIN
2.963,54
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C

DOĞUM SONRASI KİLOLARINIZDAN EMZİREREK KURTULUN.

DOĞUM SONRASI KİLOLARINIZDAN EMZİREREK KURTULUN.
REKLAM ALANI
01.12.2015
0
A+
A-

Doğum Sonrası Kilolarınızdan Emzirerek Kurtulun
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, doğum sonrası kilolardan kurtulma yollarını anlattı.

Anne Sütünün Özellikleri, Önemi ve Bebek İçin Yararları

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Hakla İlişkiler Dairesi’ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu; Yeni doğan bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerekir. Anne sütü bebek için en sağlıklı, en doğal ve en uygun besindir. Anne sütü her bebek ve her dönem için özeldir. Anne göğsünde, bebeğin gelişimine özel, farklı yapıda bir süt oluşur. İlk 5 gün “kolostrum” adını verdiğimiz koyu sarı renkli süt, yeni doğan bebeğin ilk günlerdeki gereksinimi açısından büyük önem taşır. Kolostrum’un bebeği besleyici ve enfeksiyonlardan koruyucu özellikleri ön plandadır. Doğar doğmaz ilk olarak anne sütü alan bebeklerin vücutları, dış ortamdan gelecek olan zararlı mikroorganizmalara karşı korunur. Ayrıca sarılığın önlenmesine de yardımcı olur. Kolostrum 5­ ile 10. günler arasında geçiş sütü şeklini alarak, 3. haftadan sonra olgun süt özelliğini taşır. Olgun sütün protein içeriği kolostruma göre daha düşüktür. Anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyon hastalıkları, allerjik hastalıklar, ishal ve solunum yolu hastalıkları daha az görülür, beyin gelişimi daha iyi olur. Hatta ileri yaşlarda ateroskleroz, kanser ve multipl skleroz gibi hastalıklara daha az rastlanır.

Emzirmenin Anneye Faydaları

Emziren annelerde meme kanseri, yumurtalık kanseri, osteoporoz ve kansızlık daha az görülmektedir. Anne sütü bebeklere verilebilecek en güzel armağandır. Bebeğine süt verebilmek, onun göğsünden büyük bir hazla süt emdiğini görüp doyduğunu hissetmek de anne için en güzel armağandır. Ancak bebeğin, bazen annenin göğsünden doğrudan süt alması mümkün olamayabilir. Örnek olarak annenin çalışması, göğüs ile ilgili emzirmeye engel sağlık problemleri, bebeğin göğüs başını teknik nedenlerle tutamadığı damak yarığı gibi durumlar gösterilebilir. 

Anne Sütünün Saklanma Koşulları

Annenin bebeğini doğrudan göğsünden emzirememesinin sebebi ne olursa olsun, sağılan anne sütünün uygun şartlarda saklanması ve her türlü şartta bebeğe verilebilmesi büyük önem taşır. Bu amaçla uygun koşullarda sağılan sütü, oda ısısında (22-26 °C) 6 saat, buzdolabında (4°C) 24 saat ve derin dondurucuda (­18°C) 3 ay saklayabilirsiniz. Sakladığınız anne sütünü, kesinlikle ocağın üzerine veya mikrodalga fırına koymayınız, kaynatmayınız. Bu durum sütün proteinini bozar. Derin dondurucudan çıkardığınız sütü kullanana kadar (24 saat) buzdolabında saklayınız. Sütün benmari usulü çözülmesini sağlayınız ve sıcaklığını kontrol ederek bebeğinize veriniz. Bebeğinizi besledikten sonra sütün artan kısmını atınız.

Doğum Sonrası Kilolar

Doğum sonrası kilolar tüm annelerin korkulu rüyasıdır. Ancak bu kilolardan kurtulmak aslında hiç de düşünüldüğü kadar zor değildir. Çünkü doğum sonrası emzirme dönemi metabolizmanızın en hızlı çalıştığı dönemdir. Vücudunuz süt oluşumunu sağlamak için daha fazla enerji harcar. 1 mililitre süt salınımı için yaklaşık 7 kalori harcanmaktadır. Unutmayın, sütün artması için iyi beslenmeniz, stresden uzak durmanız, dinlenmiş olmanız ve bebeğinizi sık aralıklarla emzirmeniz çok önemlidir. Dengeli beslenerek hem sütünüzün kalitesini arttırabilir hem de kilo verme çabanıza katkı sağlayabilirsiniz.

Pratik Öneriler

Eski vücut ağırlığınıza geri dönmek için hemen acele etmeyin. Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız eski formunuza daha erken döneceksiniz. Gebelik sırasında önerilenden daha fazla kilo almışsanız her ay 2 kilo kaybetmek normaldir. Ayda 2 kilodan fazla ağırlık kaybını hedeflemeyin. Emzirme döneminde zayıflama diyeti uygulanmamalı, sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Unlu, yağlı ve aşırı şekerli gıdalardan uzak durun. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Güne kahvaltı ile başlayın. Gün içerisinde azar azar, sık sık beslenin ve kızartmalardan uzak durun. Yemeklerinizi iyi çiğneyerek, yavaş yavaş yiyin. Balığı haftada en az iki kez tüketin. B12 vitamini süt verimliliği için önemlidir. En iyi kaynağı ise, yağsız kırmızı etdir. Bu dönemde kalsiyumun yeterli alınması, kemik sağlığınız için önemlidir. Süt, protein, karbonhidrat ve kalsiyum açısından ideal dengeye sahiptir. Emzirme döneminde süt tüketmeye özen gösteriniz. Eğer gaz yaparsa, laktozsuz sütü tercih ediniz. Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar, emzirme döneminde de önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketiniz. Doğumdan sonra bebeğinizi emzirirken gebelik öncesi döneme göre daha fazla sıvı tüketmelisiniz. Vitaminlerden zengin sebze ve meyveleri her gün tüketin. Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren hazır besinlerden mümkün olduğunca uzak durun. Yeterli D Vitamini alımı için günde 15 dk güneşlenmeye özen gösterin. Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanın. Doğal besinlerle yeterince alınamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer. Kuru meyveler ve kuru yemişler demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Gün içerisinde bu besinlere de yer verin. Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içmeyin. Çayı yemeklerden 2 saat sonra açık olarak tüketin. Hazır meyve suları ve gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran ve limonatayı tercih edin. Pekmez kan yapıcıdır. Şeker boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez tüketin. Sigara ve alkol kesinlikle kullanmayın.

Emzirme Döneminde Günlük Örnek Beslenme Programı

Kahvaltı:

1 Su Bardağı Süt (200 ml) (Light)

2 Parmak Büyüklüğünde Peynir (30 g) (Light)

1 Adet Haşlanmış Yumurta

2 İnce Dilim Ekmek (Tam Buğday ya da Çavdar)

1 Yemek Kaşığı Pekmez

Domates­-Salatalık­-Yeşillik

 

1.Ara öğün:

2 Porsiyon Meyve – 2 Adet Ceviz ya da 6 Adet Badem

 

Öğle:

3 Köfte Büyüklüğünde Balık Eti (90 g)

4­-5 Yemek Kaşığı Sebze Yemeği (1 tatlı kaşığı yağlı)

3 İnce Dilim Ekmek (Tam Buğday ya da Çavdar)

Bol Salata

 

2.Ara öğün:

Rezene Çayı – 2 Porsiyon Meyve

 

Akşam:

1 Kase Çorba

2 Köfte Büyüklüğünde Kırmızı Et (60 g)

4­- 5 Yemek Kaşığı Sebze Yemeği (1 tatlı kaşığı yağlı)

4 Yemek Kaşığı Yoğurt (200 g) (Light)

2 İnce Dilim Ekmek (Tam Buğday ya da Çavdar)

Bol Salata

  

 3.Ara öğün:

1 Su Bardağı Süt (200 ml) (Light) – 1 Porsiyon Meyve

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi