enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7297
EURO
36,5521
ALTIN
2.958,29
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
11°C
Adıyaman
11°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
11°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARA BIRAKMA GÜNÜ

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARA BIRAKMA GÜNÜ
REKLAM ALANI
09.02.2016
0
A+
A-

  
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Sigara Bıraktırma Merkezi Sorumlusu Uzman Klinik Psikolog Tuğçe Denizgil, 9 Şubat’ın “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” Olarak Kabul Edilmesi Dolayısıyla, Bir Bağımlılık Türü ve Sağlık Sorunu Olan Sigara Kullanımının, İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri, Sigara Alışkanlığından Kurtulmada Uygulanan Tedavi Kapsamı ve Sigarayı Bırakan Kişilerin Yaşamında Meydana Gelen Olumlu Değişimler Konusunda Açıklamalarda Bulundu.

Sigara, tütün ve tütün ürünleri tüketimi tüm dünyada en yaygın kullanılan ve bağımlılık yapan maddeler olarak bilinmekte ve diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de tütün kullanımı önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Sigara ve tütün ürünleri tüketimi, sadece içen kişileri etkileyen bireysel bir sorun olmaktan çok, tüm toplumu etkileyen ciddi psikososyal bir sorun halini almıştır.

En Önemli Adım Kişinin Sigarayı Bırakma Konusundaki Kararlılığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında, 1987 yılından bu yana, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. 9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adımın ise, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığı olduğunu da bu vesile ile bir kez daha hatırlatalım. Bizler; Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi SİGARA BIRAKTIRMA MERKEZİ olarak, değerli halkımızın sağlığına verdiğimiz önemle, her türlü hastalığın başlangıcı sayılabilecek ve ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu kanıtlanmış sigara bağımlılığına karşı ciddi mücadele vermekteyiz. Merkezimizde, kişiye özel destek, takip ve özel danışmanlık hizmeti içeren, güvenilir bir tedavi şekli ile 35 ülkede hizmet veren ve uluslararası bir sigara bıraktırma programı olan IQS yöntemi uygulanmakta olup, tamamen doğal ve acısız bir yöntemle sigarayı bırakmak isteyenlerin yanındayız. Sigara içenlerin büyük bir kısmı mutlaka yaşamlarının en az bir döneminde sigarayı bırakmayı ciddi ciddi düşünürler ancak ya nasıl bırakacakları ile ilgili doğru yöntemleri bilemezler ya da sigarasız bir yaşamdan korkarlar. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde bir panik havası yaşayabilirsiniz. Çünkü yıllardır alıştığımız koltuk değneklerinizi atmışsınızdır. Bundan böyle kendi olanaklarınızla yürümeniz gerekecektir. Bu panik havası sizi korkutmasın, çabuk geçer.

Sigarayı Bırakarak Çocuğunuza İyi Örnek Olun
Sigara içenlerin hemen hemen tamamı, sorulduğu zaman çocuklarının sigara içmesini istemezler. Fakat sigara içen çoğu ailenin çocukları, kendi kendilerine sigaraya başlarlar. Dolayısıyla siz şimdi sigarayı bırakırsanız onlar için iyi bir örnek olabilirsiniz. Tütün alışkanlığından kurtulmakla, yemeklerin tadını daha iyi alma, koku duyunuzun normale dönmesi, normal günlük aktivitelerinizdeki yorgunluğun azalması ve nefes darlığının (merdiven çıkma, hafif ev işleri vb.) düzelmesi gibi iyileşmeler, sizin de fark edeceğiniz bir hızla, günden güne yaşamınızda yer alacaktır.

Nikotin, Kokain ve Eroin Kadar Bağımlılık Yapan Bir Maddedir
Nikotin, doğal olarak tütün bitkisinde bulunan, kokain ve eroin kadar bağımlılık yapan çok kuvvetli narkotik bir maddedir. Vücut zamanla fiziksel ve psikolojik olarak nikotine bağımlı hale gelmektedir. Yapılan araştırmalar, tiryakilerin sigarayı bırakma ve ondan tamamen vazgeçebilme başarısını, bu iki durumla mücadele etmede olduğunu gösteriyor. Sağlığın korunmasında liste başını sigarasız yaşam çektiği halde, genelde herkes sigaranın sadece akciğer kanserine neden olduğunu düşünmektedir. Fakat küçük bir grup, sigaranın aynı zamanda ağız, gırtlak, mesane (idrar kesesi), böbrek, pankreas, serviks (rahim) ve mide kanseri ile bazı lösemilere (kan kanseri) de sebebiyet verdiğinin farkındadır. Sigara tiryakileri bu alışkanlıklarını bıraktıkları zaman kaç hastalık riskinden kurtulacaklarının farkında değildirler. Bunun yanı sıra, insan vücudunda her gün 1 trilyon civarında hücre ölürken 1 trilyon hücre doğar. Yani insan vücudundaki hücreler 100 günde yenilenir. Ancak yenilenmeyen bazı bölgeler ve organlar vardır. Beyin hücreleri, sinir hücreleri, kalp kası, akciğer, böbrek ve kadınlarda yumurtalıklar insan vücudunun yenilenmeyen organlarıdır. Sigaranın bu organlarımıza zararı oldukça fazladır. Nikotin bağımlılığı tedavisinde kullanılan yöntemlerle, nikotinin kesilmesinin neden olduğu psikolojik ve fizyolojik yoksunluk semptomları düzeltilebilmektedir. Ayrıca sigarayı bıraktıktan sonra oluşabilecek sinirlilik, ağızda kuruluk, kabızlık, depresyon, unutkanlık, konsantrasyon azalması ve kilo alma gibi durumlar da kontrol altına alınabilmektedir.

Sigara Alışkanlığı Tedavi Gerektiren Bir Hastalıktır
Sigara alışkanlığı, tedavi gerektiren bir hastalıktır. Belki de birçok kere sigarayı bıraktınız. Ancak hedef onu tamamen terk edebilmek ve en önemlisi, bunun devamlı olmasını sağlayabilmek olmalıdır. Artık nikotin eksikliği semptomlarından kurtulmak çok kolaydır. Hangi yaşta olduğunuzun ya da ne kadar süre sigara içtiğinizin önemi yoktur. Sigarayı bırakmanız, daha uzun ve daha sağlıklı yaşamanıza yardım edecektir.  

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi