Girne Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyetleri Ortak Kararı ile Kıbrıs Türk Tarihine Işık Tutacak Milli Tarih Müzesi Oluşturuluyor…
Girne Üniversitesi ile Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyetleri ortak kararları doğrultusunda Kıbrıs Türk tarihine ışık tutacak Milli Tarih Müzesi oluşturuluyor. Yakın Doğu Üniversitesi ile Girne Üniversitesi üstlendiği bilimsel misyonlara tarihi bir sorumluluk daha ekleyerek sosyal ve beşeri bilimlerde çalışmalar yapan 35 bilim insanı ve deneyimli devlet adamı Cemil Çiçek’in teşvik ve katkılarıyla Kıbrıs Türk Halkının tarihsel süreçte varoluşuna ve geleceğine ışık tutacak Milli Tarih Müzesi’ni oluşturma kararı aldı.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Yakın Doğu Üniversitesi ile Girne Üniversitesi’nden sosyal ve beşeri bilimler konularında akademik çalışmalar yapan 35 bilim insanı ve Türkiye’nin deneyimli devlet adamı Cemil Çiçek’in katkı ve teşvikleriyle bir ilk olarak 445 yıllık Kıbrıs Türk Tarihi konusunda en kapsamlı verilerin de toplanacağı, ağırlıklı olarak Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs’da varoluş tarihine ışık tutacak, Kıbrıs’ın en büyük ve kapsamlı tarih müzesi olacak Milli Tarih Müzesi’ni oluşturma çalışmalarına başladı. Milli Tarih Müzesi oluşturma çalışmalarının yürütücülüğünü Yakın Doğu Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul yapacak.
Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel; “Bir ulusun geçmiş tarihinin hikayesi, o ulusun gelecekteki ulusal tarihinin dönüm noktalarının da kaçınılmaz şekilde belirleyicisidir”…
Milli Tarih Müzesi’nin oluşturulmasıyla ilgili açıklama yapan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, “Her halkın, her ulusun bir hikayesi, bir ulusal tarihi vardır. Ulusların varoluş ve uluslaşma sürecinde yaşadıkları mücadelelerin bir benzerini yaşamıştır Kıbrıs Türkü. Ancak ataları 445 yıl önce bu topraklara ayak basan, bu topraklarda kökleşen Kıbrıslı Türklerin ulusal tarihini, özgün tarih hikayesini benzerlerinden ayırt eden çok önemli farklar da vardır. Kıbrıslı Türkler anavatan Anadolu’dan Kıbrıs’a geldikleri tarihten beri yüzlerce asır boyunca köklerini, kültürel değerlerini, bir halkı halk, ulusu ulus yapan tüm maddi ve manevi değerlerini koruyarak, sahiplenerek, bu uğurda ağır bedeller ödeyerek, tarihe mal olmuş mücadeleler vererek, mücadele mirasını nesilden nesile aktararak bugünlere kadar gelmiştir. Yakın Doğu Üniversitesi ile Girne Üniversitesi de bu mücadele mirasının bir eseridir. Yakın Doğu Üniversitesi ile Girne Üniversitesi’nin bugün çalışanıyla, öğrencisiyle onbinlere ulaşan Yakın Doğu Ailesinin, tıpkı tüm Kıbrıslı Türkler gibi, kendisine bu tarifsiz değerdeki mücadele mirasını bırakanlara sonsuz bir vefa borcu vardır” dedi. Doç. Dr. İrfan Günsel “Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi olarak kuruluşumuzdan bu yana attığımız her adımı, üstüste koyduğumuz her taşı anlatırken hep kökleşmekten bahsettik. Özellikle kurucu Rektörümüz Dr. Suat Günsel bizlere yön verirken ‘hergün daha da kökleşin, adamıza öyle bir kök salın ki bizleri buralardan söküp atmak imkansız olsun, toplum kendini daha güvende hissetsin, gençler köklerinin gücünden güç alsın’ diye öğütler vermiştir.
Yakın Doğu Üniversitesi olarak hem bilime, hem sağlığa hem de sanata yaptığımız her yatırımın altında işte bu temel felsefe yer alıyor. Bugün bu yumağın bir başka ilmeğini daha hayata geçirmek üzere adım attık. Hem gençlere hem de gelecek kuşaklara kendimizi daha iyi anlatabilmek, onların kendilerini daha iyi tanımlayabilmeleri için Milli Tarih Müzesinin kurulması için karar ve yol aldık. Müzenin ana teması Kıbrıs Türkünün verdiği varoluş mücadelesini günümüzün en modern görsel ve işitsel olanaklarıyla anlatmak olacak. Ana temada Milli Mücadelemiz anlatılırken dönemin araç, gereç, kıyafet ve sosyal ortamları da sergilenecek” dedi.
Doç. Dr. İrfan S. Günsel: “Müze görsel işitsel bir şölen olacak”…
Doç. Dr. Günsel “Ne denli kök salmaya çalışırsanız çalışın eğer geçmişinizden kopmuşsanız, bilginiz yetersizse kökleriniz yeterince güçlenmez, tutunamaz. Müzede Kıbrıs Türkü’nün tarihi 1571 Kıbrısın fethiyle başlıyor. İngiliz sömürge dönemi, Kıbrıs Cumhuriyetine geçiş ve ana tema olan 1955’den günümüze Milli Mücadele yılları yer alıyor. Kıbrıs Türkü’nün adaya gelişinden bugüne görsel ve işitsel malzemelerin yer alacağı müzede o döneme ait giysi, silah, taşıt gibi malzeme yanında yine döneme ait önemli tarihsel belgeler de yer alacak. 2000 metrekare alanda kurulacak olan müzede tüm anlatımlar elektronik olarak hem Türkçe hem de İngilizce dillerinde yapılacak. Müzeyi gezenlerin özellikle de gençlerin atalarının bu adada kökleşmek için verdiği zorlu mücadeleyi özellikle yakın geçmişi daha iyi anlamalarını sağlayacak bir ortamda ilgiyle ve heyecanla gezecekleri bir ortam yaratmayı hedefliyoruz” dedi.
35 Kişilik Bilim Kadrosu
Doç. Dr. Günsel ayrıca Milli Tarih Müzesi kurulumu için 35 kişilik bir bilim kurulu oluşturulduğunu ve kurulun başına da Prof. Dr. Ali Efdal Özkul’un atandığını açıkladı. 20 Temmuz 2016’da açılması için yoğun bir çalışma temposuna girildiğini ve bilim kuruluna Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültelerinin de destek vereceğini ayrıca gerekirse yurt dışından teknik destek alınacağını da açıkladı.
Prof. Dr. Ali Efdal Özkul: “Proje çok heyecan verici ve her türlü katkıya açığız”…
Milli Tarih müzesi bilim kurulu başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul ise yaptığı açıklamada müzenin adada bir ilk olacağını ve böylesi bir müzenin eksikliğinin hep hissedildiğini ifade etti. Projenin tüm Kıbrıslı Türkler için çok heyecan verici olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkul özellikle katkı konusunda herkese açık olduklarını vurguladı. “Milli Tarih Müzesi hepimizin müzesi olacak. Bu nedenle elinde herhangi bir eski belge, her türlü eski dönemlere ait malzeme olan kişilerin bu malzemeleri sergilemek üzere bizlere başvurabilirler. Müzemiz 1955 yılından bu güne daha ağırlıklı olsa da müzemiz 1571’e dek dayanıyor olacak. O dönemleri de anlatacağımız için her şeye açığız. Bir fotoğraf bile geleceğe bırakacağımız daha bilimsel ve daha güzel bir miras olacaktır. Başvurmak isteyen kişiler aliefdal.ozkul@neu.edu.tr adresinden e-postayla veya 0392 223 6464/ dahili 516 telefon numarasından bize ulaşabilirler” dedi.