enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Yağmurlu
11°C
Adıyaman
11°C
Yağmurlu
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C
Salı Açık
9°C
Çarşamba Çok Bulutlu
10°C

Afetlere Dirençli, Afetlerde Bilinçli Gençler projesi tanıtıldı

Afetlere Dirençli, Afetlerde Bilinçli Gençler projesi tanıtıldı
REKLAM ALANI
04.12.2023
0
A+
A-

Projenin İlk Toplantısı Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği öncülüğünde, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ve Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ortaklığında hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı’nın ‘Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje Desteği’ kapsamında kabul edilen ‘Afetlere Dirençli, Afetlerde Bilinçli Gençler’ başlıklı projenin ilk toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Dernek Başkanı Hasan Kansızoğlu, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, SUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Boz, Proje Koordinatörü ve SUBÜ Proje Geliştirme Müdürü Arzu Saygıner Çil, SUBÜ Arama-Kurtarma Ekibi’nden Öğretim Görevlisi Hasip Cana, Ebru Özyol ve Ahmet Bilgiç ile BTÜ Afet Yönetimi Koordinatörü Prof. Dr. Burak Arıcak ve BTÜ Afet Yönetimi Koordinatör Yardımcısı Araştırma Görevlisi Ömer Faruk Karan da yer aldı.

Engelli bireylere özel önem

Toplantının açılış konuşmasını SUBÜ Proje Geliştirme Şube Müdürü Arzu Saygıner Çil gerçekleştirildi. Programda konuşan Çil, engelli bireylerin afet bilinci kazanması, arama kurtarma ekiplerinin farkındalık düzeylerinin artırılması projemizin amaçları arasındadır, dedi. Bu doğrultuda işitme ve görme engelli 250 bireyi afet bilinci ve arama-kurtarma çalışmaları konusunda bilgilendirmek, afet müdahale ekipmanları alarak afetlere hazırlıklı olmak, işitme ve görme engelli bireylere sesli betimleme ve işaret dili tercümanı eşliğinde kısa eğitim videoları hazırlamak, 1.000 üniversite öğrencisine afetler konusunda eğitici eğitimleri vermek, toplam 100 idari ve akademik üniversite personeline arama-kurtarma konusunda uygulamalı bilinçlendirme eğitimleri vermek, sivil toplum kuruluşları ve üniversite iş birliğini geliştirmek arzusundayız” diye konuştu

Lojistik ve destek kısmı da önemli

SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Ekibimiz AFAD tarafından verilen eğitimlerin önemli bir kısmını aldı ve almaya devam ediyor. Şu anda ilgili öğrenci topluluğumuz da eğitimlere başladı. Ekibimiz son yıllardaki birçok afette gönüllü olarak yer aldı. Ayrıca bulundukları alanlarda gelişen olaylara da müdahalede bulundu. Burada esas olan şeyin gönüllülük olduğuna ve zorlamayla bu işlerin yapılamayacağına inanıyorum. Proje kapsamında da bu tür işlere gönüllü olarak katılacak bireylere yönelmek gerekiyor. Aksi takdirde afet bölgesinde gönüllü ve eğitimli olmayan insanlar ayrı bir yük olabiliyor. Enkazda ya da olayın içinde görev yapacak insanlara olduğu kadar işin lojistik ve destek kısmında görev yapacak insanlara da fazlasıyla iş düşüyor. Bu anlamda bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetlerinin çerçevesinin belirlenmesi gerekiyor. İnşallah projemiz tüm bu noktalara katkı sağlayacaktır.”

Odak noktalar iyi tespit edildi

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, “Türkiye’de AFAD’ın oluşturduğu en kapsamlı Afet Eğitim Merkezi şu anda Bursa’da bulunuyor. Projemiz kapsamında burası da fayda sağlayabilir. Bununla birlikte Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi ile iş birliği içerisinde 6,5 dönümlük arazide 800 metrekare kapalı alana sahip bir afet eğitim alanı oluşturulması için anlaştık. Gerekli tüm teçhizatlar da burada yer alacak. Üniversitelerimizin projesi kapsamında ulaşılması gereken odak noktaların çok iyi tespit edildiği kanaatindeyim. İnşallah bu proje farkındalık anlamında bir başlangıç olacaktır ve yeni projelerle afet alanındaki donanım, şuur ve yetkinlik daha da artacaktır. Emek veren herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Afetlerde STK’lara da büyük iş düşüyor

Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği Başkanı Hasan Kansızoğlu “Afetlerde STK olarak üzerimize düşeni yaptık, yapacağız” diye konuştu.

Projenin yürütücülüğünü yapan Anadolu Kültür, Eğitim, Spor ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hasan Kansızoğlu, “Daha önce Hendek Kaymakamı olarak görev yapan ve sonrasında Hakkâri Valisi olarak atanan Sayın İdris Akbıyık ile birlikte Hakkâri’de güzel projeleri hayata geçirmiştik. Türkiye’de kuvvetli deprem beklenen illerden birisi de Hakkâri. Bu anlamda afet farkındalığı konusunda deneyimli bir derneğiz. Sivil toplum kuruluşlarının afet süreçlerinde aktif yer alması oldukça önemli. Asrın felaketi olarak adlandırdığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerde bunu gördük. 11 ili büyük ölçüde etkileyen afette sivil toplum kuruluşlarına da arama-kurtarma ve sahadaki çalışmalarda büyük iş düştü. Bu anlamda üniversitelerle iş birliği içerisinde olmayı önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi