<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
ANKARA-BHA
Başkent Ankara’nın kültür sanat konusunda hak ettiği yeri bulması ve Cumhuriyet’in 101. yılında Ankara’nın kültür ve sanat aksına yeni bir vizyon kazandırmak, şehrin kültürel kimliğini daha da güçlendirmek amacıyla düzenlediği “AKS 101 Çalıştayı” ikinci gününde yerel yönetimler başlığıyla devam etti. İlk oturumda; AKK Başkanvekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin moderatörlüğünde “AKS 101 Yerel Yerel Yönetimlerde Kültür Sanat Oturumu-1” yapıldı.
Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Duhan Kalkan, Ankara Kalkınma Ajansı ile ilgili bilgilendirme yaparak başladığı konuşmasında, “Türkiye’nin 26 kalkınma ajansından bir tanesidir Ankara Kalkınma Ajansı. Ankara’yı konuşup Ankara’yı tartışıyoruz. Milyarlarca lirayı hibe desteği olarak Ankara için yapılacak projelere ayırdık. Biz uygulayıcı bir kurum değiliz müzede bizi göremezsiniz, müzenin oluşum aşamasına katkı sağlıyoruz. Binin üzerinde projenin hayta geçirilmesini sağladık. Geçmişten geleceğe kültür elçisiyiz derler biz de sanat ve kültür noktasında geçmişi geleceğe nasıl taşırızı düşünen bir kurumuz. Sanat ve kültür alanında da ciddi desteklerde bulunduk, çok güzel projelere imza attık. Belediye başkanlarımızın her biri birbirinden kıymetli. Her ilçemize destek sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.
Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu, Ankara’nın en geri kalmış ilçelerinden biriyiz. Maalesef bunu kabul etmek gerekiyor. Birçok tarihi eserimiz var ancak gerekli özen gösterilmedi. Ankara’da müze olmayan tek ilçe sanırım Ayaş. Katkı sağlanmalı Ayaş da hak ettiği yeri bulmalı.” şeklinde konuşarak Ayaş’ın gelişimi için gerekli faaliyetleri yapacaklarını vurguladı.
“Son kale Haymana”
Haymana Belediye Başkanı Levent Koç da Haymana’nın kaplıcalarından ve en eski ilçelerinden olduğuna değinerek, dünyanın en kaliteli şifa kaynağı suyunun Haymana’da bulunmasından söz etti. Her ilçenin kendine has dinamikler olduğunu vurgulayan Levent Koç, “Haymana’nın kaplıcaları, tarih-kültür turizmi, tarım ve hayvancılığı en önemli nimetleridir. Hititlerin tek kalıcı eseri Gavur Kalesi’dir burası da Haymana’dadır. Bunu maalesef çok az kişi biliyor. Bunları duyurmakla bizler ve Başkentliler görevliyiz. Son kale Haymana’dır.” ifadelerini kullandı ve şehirlerin dinamiklerinin oluşturulması için belediyeler ile Ankaralıların üzerine düşeni yapması gerektiğini anlattı.
Nallıhan Belediye Başkanı Ertunç Güngör “Gözden uzak gönülden ırak olmak bizim gibi 30 bin nüfusa sahip olan uç ilçelerden biridir. İpeğin oyaya döndüğü yapılan oyaların mutlaka bir hikayesinin olduğu önemli bir ilçedir. Tiftik üretimi sadece Ankara’dadır. İşlenmesi de sadece Nallıhan’dadır. İlçemize kent müzesi kazandırılması için, maden rezervi kazandırarak madenci müzesi açmak için tüm gayretimizle çalışıyoruz. Biz uzak bir ilçeyiz. 160 km’yiz. 84 mahallemiz var. Biz festivaller yaptığımızda nüfusun 50-60 bine çıktığını ilçe merkezinde görüyoruz. Yaptığımız festivallerle beraber ilçe halkında rahatlama oluyor. En büyük projelerimizden biri öğrencilerimizi Çanakkale’ye götürmek. Her çocuğun buraları görmesi gerekiyor. Tarihi ipek yolunun önemli güzergahlarından biriyiz. Kültür yolu oluşturmayı planlıyoruz. Uzak ilçeyiz ama insanları bozulmamış tarihine çok fazla dokunulmamış kendi kabuğunda yaşayan bir ilçeyiz. Kültürüne ve sanatına değer vererek ilçemizin bu önemli unsurlarına değer katacağız.” dedi.
“Elmadağ Ankara’nın doğu giriş kapısı”
Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın da “Elmadağ Ankara’nın doğu giriş kapısı. 42 vilayeti Ankara’ya bağlayan bir konumda. Bu yol üzerine hiçbir yatırım yapmamışız. Biz bu işe buna yönelik olarak başladık. Burada bulunan belediye başkanlarımız biz genelde Ankara’nın dış ilçesi olarak geçiyoruz. Belediye aslında yol yapar, altyapı yapar, tesisler yapar zaten ama bunların zorundayız. Biz insanlarımızın yüzünü güldürmek zorundayız, mutlu etmek zorundayız. Bunu sağlamanın en önemli yolu da kültür ve sanata önem vermek diye düşünüyorum. Yeşil Köy Projemiz de böyle başladı. Benim eski evlerim, konaklarım, kalem yok ama elimizdeki kaynaklardan böyle bir proje oluşturdık. Buraya da daha çok kadınlarımızı koyduk; atölyeler kurduk. Biz Ankara’nın beş beyazına sahip çıkmak istiyoruz dedi Mansur Başkan bana; tavşanı biz sahiplendik. Üzülerek öğrendim ki Ankara tavşanının Anadoluda nesli tükenmiş. Ankara tavşanını Hollanda’da bulduk. Belki hata yaptık ama kaçak getirdik. Bursa’ya getirdik. Yüksek köy enstitüleri var. İsmail Hakkı Tonguç’un, Yaşar Kemal’in izleri var orada. Burayı açık hava müzesi halime getirelim dedik ve ABB’ye gittik, MEB’e yazı yazdık. Mansur Başkanla Hasanoğlan Köy Enstitülerini ziyaret ettik. Bu restorasyonu yapamadık; MEB biz yapacağız dedi. 3 yıldır yapılmıyor…” ifadelerini kullandı.
“İç Anadolunun ilk; Ankara’nın tek sakin kasabası Güdül”
Güdül Belediye Başkanı Mehmet Doğanay, “İç Anadolunun ilk; Ankara’nın tek sakin kasabası Güdül. Ankara tiftik keçisinin anavatanı Güdül diyeyim. Belki bilmiyorsunuz bizim de Güdül fıstığımız var. Cumhuriyet Bayramı’nın iki gün kutlandığı tek yer Güdül’dür. Cumhuriyet Ateşimiz var, 2 gün sönmez. Cumhuriyet Anıtı yapacağız.” açıklamasında bulundu.
“Bizim tarihimiz, turizmimiz ülkemizin ekonomisine de çok büyük bir katkı sağlıyor”
Kalecik Belediye Başkanı Satılmış Karakoç,”Kalecik karası gurur duyduğumuz bir ürünümüz. Pekmezi, kurusu, pestiliyle sağlık konusunda da önemli. Doğusunda Kızılırmağı gerçekten gezilip görülecek yerlerden biri Kalecik. Kaleciği yaşanılır tarihe uygun bir memleket haline getireceğiz. Bizim tarihimiz, turizmimiz ülkemizin ekonomisine de çok büyük bir katkı sağlıyor.” diyerek katkıların ülke bağlamında katkılarına vurgu yaptı.
Ayrıca programda Kafkas ve Gürcü dans gösterileri de izleyiciyle buluştu. Program izleyicinin yoğun ilgisiyle buluştu.