Betül Yılmaz / Amasya-BHA
1101 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan komutasındaki Türk İslam ordusunun, Amasya, Konya ve Ereğli bölgesinde Haçlı ordularını 3 kez mağlup ettiği büyük zaferin izleri bilimsel çalışmalarla gün yüzüne çıkarılıyor. Bu tarihi zafer, Anadolu’nun Türk yurdu olarak şekillenmesinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle başlatılan yüzey araştırmalarında, Amasya ve Konya bölgelerinde savaş alanına dair kalıntılar araştırılıyor. Bu araştırmaların, şehit Selçuklu askerlerinin mezarlarının ve savaş aletlerinin bulunmasına yönelik olduğu belirtiliyor. Özellikle ok ve mızrak uçları gibi savaş materyallerinin yanı sıra şehit mezarlarının tespit edilmesi halinde savaşın geçtiği yerin kesin olarak belirlenmesi hedefleniyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aydın Usta, bu zaferin Haçlı Seferlerini sona erdiren en kritik nokta olduğunu ve 1. Kılıçarslan’ın kazandığı bu zaferlerle Orta Doğu’nun İslam kimliğinin korunmasında büyük bir rol oynadığını vurguluyor. Ayrıca, bu zaferin ardından Anadolu topraklarına ilk kez “Türkiye” denilmeye başlandığını da ifade ediyor.
Selçuk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sefer Solmaz ise Batı dünyasının bu önemli zaferi unutturmak istediğini belirterek, 1101 Haçlı Seferleri’nin zaferle sonuçlanması nedeniyle Batılıların bu savaşa dair çalışmalara fazla yer vermediğini söylüyor.
Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi de bu projede emeği geçen tüm akademisyenlere teşekkür ederek, bulunan eserlerle bölgenin turizm açısından önemli bir merkez haline geleceğine ve yeni müzelerle ziyaretçilerin ilgisini çekeceğine inanıyor.