enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,2041
EURO
36,6516
ALTIN
2.956,49
BIST
9.626,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
9°C
Adıyaman
9°C
Çok Bulutlu
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Yağmurlu
9°C
Perşembe Yağmurlu
8°C
Cuma Az Bulutlu
10°C

Ankara Kalesi surlarındaki çatlak tarih oluyor!

Ankara Kalesi surlarındaki çatlak tarih oluyor!
REKLAM ALANI
21.12.2024
0
A+
A-

RABİA ŞAHİN / ANKARA-BHA

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalesi surlarında tarihi bir çalışma başlattı.

Bu çalışmalarla ilgili olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş ve çalışmayı yürüten Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Ferit Çakır önemli açıklamalarda bulundu.


(Ankara Kales’ndeki süreci BHA Genel Yayın Yönetmeni Orhan Kemal Erkılıç değerlendirdi)

Terasa atılan beton sorunu büyüttü!

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, Ankara Kalesi’nin özellikle sur duvarlarına ilişkin uzun süredir ciddi sıkıntılar olduğunu belirterek, “Geçmiş dönemde Kale Meydanı’ndaki yapılan düzenlemelerde Kale’nin topuğu dediğimiz kaya kısmında ağır kırıcı makineler çalışıldığı için tahribat daha da artmış. Daha sonra sur terasına atılan beton da aynı şekilde sıkıntı vermiş. Sonra da nemlenme ve içerisindeki harç dolgu malzemelerinin erimesi ve dezenformasyonla çatlak giderek büyümüştü” dedi.

Kale 2 yıl ABB’de…

Ankara Kalesi’nin önemli bir simge yapı olduğunu, kamuoyunda da buna karşı duyarlılık olduğunu ifade eden Ödemiş, “Fakat Ankara Kalesi’nin mülkiyeti ve sorumluluğu Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bizde değildi. Sayın Başkanımızın bu konudaki girişimleri neticesinde 2023 yılında Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden belediyemize 2 yıllığına tahsisini aldık. Daha sonra da Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yapmış olduğumuz bir protokolle de kalenin onarım çalışmalarını da Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak üstlendik. Bu proje Ankara Anıtlar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluyla birlikte çalışma sürdürüyoruz” diye konuştu.


Ankara Kalesi’nin tüm surlarına bakım…

Ödemiş, Ankara Kalesi’ndeki restorasyon çalışmalarının 2025 yılı Mart ayında tamamlamayı planladıklarını dile getirerek, “Çok titiz bir çalışma yapılıyor burada; ama sırf sur duvarlarındaki çatlaklar değil, gördüğünüz gibi kalenin batı yüzü de dediğimiz kısımdaki surlarda da çok ciddi bilimsel restorasyon çalışmalarını yaptık. Arka planda belki gözüküyordur. Yine çatlak olmayan kalenin diğer surlarının da onarımlarını yapıyoruz. Yine tarihi saat kulesi var biliyorsunuz. Onun da aslına uygun restorasyon çalışmalarını yapıyoruz. Amacımız şu; Ankara’daki kültür turizmin, tarihi kent merkezinin en önemli yapısı diyebileceğimiz Ankara Kalesi’ndeki uzun süredir devam eden sorunlara bilimsel teknik çözüm üreterek hem kaleyi geleceğe aktarabilmek hem de Ankara’nın kültür turizmdeki değerini yaşatabilmek” dedi.

Çalışmanın başında yer alan Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Ferit Çakır da yürüttükleri çalışmalarla ilgili teknik bilgi verdi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi