Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çağrısına çıkılan “Gelecek Gençlerin” Kültür Endüstrileri Destek Programı” kapsamında İnternet Medya ve Bilişim Federasyonunun yürütücüsü olduğu Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesinin paydaş olduğu “Gençler Dijital Kültür Endüstrisine Giriyor” adlı projesinin sonuç lansmanı yapıldı. Ankara’nın 100 değerinin NFT’sinin yapılması ve dijital dünyaya sunulmasını amaçlayan projede 100 genç eğitimlerini tamamlayarak NFT üretimini gerçekleştirdi
Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayiciler Odası başta olmak üzere kıymetli oda ve kuruluşlar programa ilgi gösterdi.
Ankara Kent Konseyinde gerçekleştirilen programa gerek gençlerin yoğun ilgisi gerek ise de dijital dönüşüm alanında uzman pek çok kişinin katılımı ihtiyaç odaklı proje gereksinimini bir kez daha ortaya koydu. Ankara’nın somut ve somut olmayan kültürel miras değerlerinin dijital dünya ile kalıcı hale gelmesinin Ankara için uzun vadede büyük anlamlar taşıdığını dile getiren Proje Koordinatörü Halil ECER, block chain ile yeni bir tarihin şafağında olduğumuzu ve bu büyük dönüşümü bütün dünya ile eş zamanlı olarak yaşamamız gerektiğini vurguladı.
Gençlere anladıkları dilden sanatı anlatmalıyız.
İMEF Başkanı Süleyman Basa, dijitalleşmenin çağın gerekliliği haline geldiğini ve İMEF olarak ülkeye bu hizmeti vermenin gururunu yaşadığını dile getirdi. Önümüzdeki süreçlerde daha fazla gencin bu fırsata erişmesini sağlamak için daha büyük bir çabanın içerisinde olacaklarını dile getirdi.
Nallıhan Oya’sının dijitalleşmesi…
Proje kapsamında Ankara’nın kültürel değerlerinin NFT’si yapılırken tarihe tanıklık etmiş Nallıhan oya’sından Hamamönü evlerine, kuruluşun simgesi olan yapılardan millet kütüphanesine kadar birçok alanda dijitalleşme başladı.
Programda konuşma gerçekleştiren Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar, çağa ayak uydurmanın gerekliliğinin yaşamın her alanında önemine vurgu yaparken son dönemde kendi fakültelerinde ders müfredatlarına Dijital kültür ve telif konularına özel önem verdiklerini vurguladı. Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları el ele vererek yarınlar için hizmeti bu günden başlatmaları gerekliliği üzerinde duruldu.
Ankara Sanayi Odasından Proje Tam Destek
Gençler Dijital Kültür Endüstrisine Giriyor Projesinin sonuç lansmanına katılan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, dönüşen dünyada gençlerin ve önceki kuşakların el ele verip deneyim ve yeniliği beraber inşa etmelerine vurgu yaptı. Ankara Sanayi Odası’nın dijital dönüşüm alanında gösterdiği performans ve İMEF tarafından uygulanan bu projenin aynı kutsi amaca hizmet ettiğini dile getirdi.
Kültür Turizm Bakanlığından ihtiyaç odaklı proje çağrısı
Gelecek Gençlerin Dijital Kültür Endüstrileri proje çağrısına çıkan Kültür ve Turizm Bakanlığının çağın ruhuna uygun çağrılarla gençlerin önünü açtı. Sonuç lansmanında Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent ve Proje ve Eğitim Daire Başkanı Emire Çete, yüzlerce proje başvurusu arasından 60’ı aşkın proje desteklenmeye değer bulundu. Bu projelerin hepsi dijital dünyada Türkiye’yi ileriye taşıyacaklar projeler olmuştur. Ankara’nın 100 değerinin NFT’si yapılarak kalıcı hale getirilmesi bizim için çok önemlidir.
Geleceğin inşası bu günden başlamalı
Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleşen sonuç lansmanında konuşma yapan Ankara Kent Konseyi Başkan Vekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, gençlerin gelişim süreçlerinde yer alarak topluma önderlik etmesi her zaman olumlu sonuçlar doğurduğunu dile getirdi. Ankara’nın 100 değerinin dijital ortamda ölümsüz hale getirilmesi kıymetli ve ufuk açıcı bir proje olarak misyonunu yerine getirmiştir.
Programa katılan gençlerin yoğun ilgisi eşliğinde gösterime açılan dijital sergi, gençlerin hayal dünyalarının gelişimine ve bu alanda katma değer üretmeleri için cesaretlendirdi.