enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4889
EURO
36,2166
ALTIN
2.951,99
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C

ASO’dan Nükleer Buluşma

ASO’dan Nükleer Buluşma
REKLAM ALANI
04.07.2024
0
A+
A-

ASO’dan Nükleer Buluşma

ANKARA-BHA

Ankara Sanayi Odası’nın Nükleer Sanayi Derneği ile birlikte düzenlediği Nükleer Santraller Zirvesi’nin (NPPES) 10’uncu İstanbul’da başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen NPPES’in açılışına ASO Başkanı Seyit Ardıç, Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Yusuf Ceylan, Şangay Nükleer Mühendislik Araştırma ve Tasarım Enstitüsü (SNERDI) Uluslararası Projeler Başkanı Min Fei, Yeni Nükleer İzleme Enstitüsü Başkanı Tim Yeo, Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, Nükleer Sanayi Derneği Başkanı Alikaan Çiftçi, ASO Genel Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Cabbar, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmet Dinçer ile nükleer santraller sektöründen ulusal ve uluslararası çok sayıda ziyaretçi katıldı.

NÜKLEER SANTRALLER ZİRVESİ DÜNYA ÇAPINDA İLGİ GÖRÜYOR

ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO’nun nükleer enerji alanındaki çalışmalarının 10 yıla yakın bir süredir sürdüğünü belirterek, ASO ve Nükleer Sanayi Derneği (NIATR) iş birliğiyle düzenlenen Nükleer Santraller Zirvesi’nin dünyanın sayılı nükleer etkinlikleri arasına girdiğini vurguladı.

Nükleer Sanayi Kümelenmesi ASONÜKSAK’ın Türkiye çapında 75 öncü sanayiciye hizmet verdiğini ve bu projenin ülkemize önemli tecrübeler kazandırdığını ifade eden Başkan Ardıç,” Türkiye’de ilk kez nükleer kalite paslanmaz çelik Ar-Ge çalışması, ürünlerin uluslararası sertifikasyonu ve kritik iş anlaşmaları NÜKSAK ile hayata geçirildi. Nükleer enerji alanında sanayicilerimizin tedarik zincirine dahil olması için mentörlük hizmeti veren ASONÜKSAK; bu alandaki girişimciler, start-up’lar ve teknoloji firmaları için de bir arayüz fonksiyonu görüyor. ASONÜKSAK Projesi, nükleer enerjiye yönelik yatırımların ve iş birliklerinin artmasına, ülkemizin bu sektörde daha güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde ilerlemesine katkı sağlayacaktır” dedi.

Türkiye’nin nükleer enerji alanındaki çalışmalarını ve bu alandaki küresel iş birliklerinin önemine vurgu yapan Başkan Ardıç, “Bunun örneklerini Vietnam ve Rusya’nın Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezi kurmak üzere imzaladığı iyi niyet anlaşması ile Fransa ve Güney Kore’nin Çekya’da kurulması planlanan nükleer güç santraline sundukları ortak teklif gibi birçok güncel gelişmede görüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE, NÜKLEER TEDARİK ZİNCİRİNDE SÖZ SAHİBİ OLMA HEDEFİNE İLERLİYOR”

Türkiye’nin Akkuyu sahasına ek olarak ikinci ve üçüncü nükleer güç santralleri için çalışmalarını hızla sürdürdüğünü ifade eden Başkan Ardıç, “Bu tür küresel gelişmeler kritik öneme sahip. Ülkemiz, Akkuyu sahasında kazandığı tecrübeler ışığında, özellikle sanayinin etkin katılımıyla, uluslararası nükleer tedarik zincirinde söz sahibi olma hedefinde ilerliyor” dedi.

NÜKLEER TEKNOLOJİ KARBONSUZ ELEKTRİK VE YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER SUNUYOR

Nükleer teknolojinin karbonsuz baz elektrik gücü sağlamasının yanında birçok yenilikçi teknolojinin gelişimine de öncülük ettiğini vurgulayan Ardıç, büyük ölçekli ve yine karbonsuz bir enerji kaynağı olan Füzyonu kanıtlamak üzere tasarlanmış olan ITER Projesi, bu öncü ve çığır açacak teknolojilerden biridir. Bir diğeri de, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nde seri üretimi konuşulmaya başlanan nükleer piller ve elektroliz için proton dönüştürücü membranlardır” dedi.

Ardıç, küresel iklim krizi sebebiyle temiz enerji kaynaklarının artırılmasına duyulan ihtiyacın tüm ülkeler için teknolojik gelişmelerin içinde yer almayı mecburi kıldığını belirterek, yeni nesil gelişmiş nükleer santrallerin ülkelerin kendi arz güvenliklerini sağlamaları için büyük bir fırsat oluşturduğunu ifade etti. ABD, Çin ve Avrupa’daki yeni nesil ve küçük modüler santral yatırımlarına ilişkin yapılan açıklamaların konunun hassasiyetini gösterdiğini söyledi.

“NÜKLEER ENERJİNİN NE KADAR STRATEJİK OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ”

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve küresel iklim krizinin olası ticari ve ekonomik etkilerine de değinen Ardıç, nükleer teknolojinin doğalgaz ve fosil yakıtlara kıyasla daha ucuz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olduğuna dikkat çekti. Nükleer enerjinin, enerji üretiminin çeşitlendirilmesi ve arz güvenliğine olumlu yansımalarının olduğunu ifade eden Ardıç, “Özellikle elektriği yoğun olarak kullanan biz sanayiciler de nükleer enerjinin ülkemiz için ne kadar stratejik olduğunun farkındayız. Ülkemizin çevresel sürdürebilirlik ve karbon azaltma hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak önemli bir araç olarak görmekteyiz” dedi.

CEYLAN: YERLİLEŞTİRMEYİ ARTIRMAYI BAŞARDIK, İNSAN KAYNAĞIMIZ GELİŞİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Yusuf Ceylan, NPPES’te şu konulara dikkat çekti: “Akkuyu NGS’nin 4 ünitesi devreye girdiğinde yıllık 35 milyar kWh elektrik üretilecek. Bu rakam ülkemizin mevcut yıllık elektrik talebinin yaklaşık yüzde 10’una, İstanbul’un talebinin ise yüzde 90’ına denk geliyor. Ayrıca nükleer enerjiden elde edilecek bu elektrik üretimi sayesinde, yılda 35 milyon ton karbon-dioksit emisyonu ile 7 milyar metre küp doğalgaz ithalatının da önüne geçilmiş olacak.”

Ceylan, Akkuyu Projesi kapsamında Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından harcanan paranın yaklaşık 5,87 milyar dolarlık kısmı yani yüzde 51’i Türk firmalarından alınan ekipman, malzeme ve hizmetlere ödendiğini belirterek, “Bu oran halihazırda bizim gibi ilk defa nükleer santral kuran BAE, Bangladeş, Belarus, Mısır gibi ülkelerle kıyaslandığında önemli bir başarıya ulaştığımızı söyleyebilirim. Diğer nükleer santral projelerimizde yerli katkı oranını kademeli olarak artırmayı ve nihayetinde nükleer alanda mal ve hizmet ihraç eden bir ülke haline gelmeyi, nükleer santral işletme ve bakımında öz yeterlilik kazanmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından ASO Başkanı Seyit Ardıç, NPPES’e katılan ASO ve NÜKSAK üyesi firmaların standlarını ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi aldı.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi