ANKARA – BHA
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, pandeminin ardından yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle dünyada dengelerin hala yerine oturmadığını belirterek, yüksek enflasyon nedeniyle ortaya çıkan sıkıntıları tüm kesimlerle birlikte iş dünyası olarak yaşadıklarını söyledi.
Enflasyon ile mücadele sürecinde hükümetin ortaya koyduğu politikaların sonuçlarının yılın ikinci yarısından itibaren daha net görüleceğine inandıklarını kaydeden Baran, “Enflasyonla mücadelede başarıya ulaşacağız. Başka yolu yok. Sürecin geçici olduğunu biliyoruz” dedi.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal’in yönettiği Ankara Ticaret Odası’nın Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Meclis üyelerine hitaben yaptığı konuşmada ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. ATO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Baran, yüksek enflasyonun ortaya çıkardığı sorunların devam ettiğini belirterek, enflasyonun sıkıntılarını tüm kesimlerle birlikte iş dünyası olarak yaşadıklarını söyledi. Pandemiden sonra küresel ekonomide dengelerin yerine oturmadığını ifade eden Baran, dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmelerin de etkisiyle yaşanan enflasyon ortamının işletmelerin gelir gider dengesini bozduğunu kaydetti.
Baran, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mart ayı başında açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 4,5 oranında büyüdüğünü hatırlatarak, “Depreme rağmen büyümek çok kıymetli ve Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu gösteriyor. Enflasyonla mücadele sürecinde geçen hafta Merkez Bankası politika faiz oranını 500 baz puan yükseltti. Bu hamleyle faiz oranı yüzde 50 oldu. Enflasyon ve faiz maalesef bir sarmal. Bu faiz oranı yatırım ve üretim için koşulları elverişsiz hale getiriyor. Ancak bu sürecin geçici olduğunu biliyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonomi yönetiminin ortaya koyduğu politikaların olumlu sonuçlarını yılın ikinci yarısından itibaren daha net göreceğimize inanıyoruz. Enflasyonla mücadelede başarıya ulaşacağız. Başka yolu yok” dedi.
Enflasyon ile toplumun tüm kesimlerini içine alan topyekûn mücadelenin önemine dikkat çeken Baran,
“Enflasyon adeta bir canavar gibi hem bireysel hem de toplumsal ciddi zararlar veriyor. Bir yandan alım gücünü düşürürken diğer yandan işletmelerin ticaretini, karını, gelirini, üretim kabiliyetini olumsuz etkiliyor. İş dünyası olarak enflasyon ile mücadele sürecinde üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bu süreçte yerli-milli üretim ve ihracat gücümüzü korumamız mücadelenin temel taşı. Ticaret Bakanlığımız bir yandan Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’ni güncelleme konusunda çalışmalar yürütüyor. Diğer yandan, Türkiye’nin önemli ihracat pazarlarından biri olan İngiltere ile ekonomi ve ticaret alanında ilişkileri daha ileriye taşımak için kapsamlı ve modern bir serbest ticaret anlaşması hayata geçirmek üzere müzakerelerini sürdürüyor. Her iki çalışmanın da sonuçlarını çok zaman geçmeden hep birlikte göreceğiz” dedi.
Toplantıda, Köln’deki “Internationale Eisenwarenmesse” ve Berlin’deki “ITB Berlin” fuarları nedeniyle Almanya’ya gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin izlenimlerini de paylaşan Baran, Meclis üyelerine bir sunum yaptı.
Avrupa Birliği’nin bel kemiğini oluşturan ülkelerden bir sanayi devi olan Almanya’nın da dünyadaki gelişmelerden etkilendiğini belirten Baran, “Tüm dünyayı derinden etkileyen pandemi ve ardından gelişen Rusya-Ukrayna savaşı, Almanya’da da dengeleri yerinden oynatmış durumda” dedi. Baran, ziyareti sırasında çektiği fotoğraflar eşliğinde yaptığı sunumda, eleman bulamama başta olmak üzere Almanya’nın yaşadığı ulaşım, altyapı ve temizlik hizmetlerine yansıyan sorunlarını örneklerle anlattı.