enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Yağmurlu
11°C
Adıyaman
11°C
Yağmurlu
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Az Bulutlu
7°C
Salı Açık
9°C
Çarşamba Çok Bulutlu
9°C

BAĞDAT YÖNETİMİ: BÜTÜN ASKERLERİ ÇEKİLSİN

BAĞDAT YÖNETİMİ: BÜTÜN ASKERLERİ ÇEKİLSİN
REKLAM ALANI
15.12.2015
0
A+
A-

Irak’ın Başika bölgesindeki Türk askerlerinin bir kısmının dün Zelikan Kampı’ndan ayrılması Bağdat yönetimine yeterli gelmedi. Bugün açıklama yayımlayan Irak Başbakanlığı, Türk askerlerinin tamamının topraklarından çekilmesini talep etti.

Açıklamada “komşu Türkiye’nin Irak’ın ulusal egemenliğine saygı duyarak Irak topraklarından tamamen çekilmesinin gerekliliği”nin hâlâ geçerli olduğu belirtildi.

irak besika

[Fotoğraf: DHA]

Davutoğlu isim vermeden İran’ı suçlamıştı

Dün Türk askerinin bir kısmının Zelikan Kampı’ndan çekilmesinin ardından konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Askeri gereklilik neyse onu yaptık” demiş; Türk askerinin Musul’da bulunmaya devam edeceğini söylemişti. Davutoğlu, 11 Aralık’ta yaptığı açıklamada da Bağdat ve Ankara arasındaki krizin üçüncü taraflardan kaynaklandığını söyleyerek isim vermeden İran’ı işaret etmiş ve “Kendi müdahalelerini, askeri varlıklarını unutturarak Türkiye’yi hedefe alıyorlar” demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Bazen güvenlik tehdidi olur. Bu arttırılabilir ki son zamanlarda oradaki eğitim veren askerlerimize yönelik tehdit artmıştı. Onların güvenliğini biz sağlamak durumundayız. Çünkü Irak’ın oradaki askerlere eğitim veren askerlerimizin güvenliğini sağlayacak bir kapasitesi yok” ifadelerini kullanmıştı.

Krizin kronolojisi

2,5 yıldır Musul’da olan Türk birliğinde 4 Aralık’ta nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde Zelikan Kampı’na gönderilmişti.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türk askerlerinin Musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. İbadi, askerler çekilmezse BM Güvenlik Konseyi’ne başvuracaklarını söylemişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı İbadi’ye bir mektup göndererek, Musul’un Başika kasabasındaki Türk askerleriyle ilgili bilgi vermiş, “Irak Hükümeti’nin hassasiyetleri giderilinceye kadar askeri intikâlin gerçekleştirilmeyeceğini” belirtmişti.

Türk Dışişleri Bakanlığı, Irak ve Türkiye savunma bakanları arasında sağlanacak mutabakata göre, Başika’daki personel sayısında düzenleme yapılabileceğini açıklamıştı.

9 Aralık Çarşamba günü de Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesut Barzani Ankara’daydı; MİT, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşmüştü. Başbakan Davutoğlu, Barzani’yi tartışmalı bir dönemde ağırlamanın herkes için bir mesaj niteliğinde olduğunu söylemiş, ertesi günü MİT ve Dışişleri Bakanlığı müsteşarlarının Bağdat’a gideceğini açıklamıştı.

Bağdat’ta İbadi ile görüşme

Irak’ın başkenti Bağdat’a giden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan İbadi ve Dışişleri Bakanı Caferi ile bir araya gelmişti.

İbadi’nin Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Irak Başbakanı, Türk heyetine, Türkiye’nin Musul’daki askeri varlığından dolayı yaşanan “krizin” çözülmesinin, “Türk güçlerinin tamamen Irak topraklarından çekilmesine” bağlı olacağını iletmişti.

Türk güçlerinin Irak’tan çekilmesinin iki komşu ülke arasında olumlu ilişkilerin gelişmesi, çeşitli alanlarda işbirliği ve koordinasyon sağlayacağı ifade edilmişti.

Mesut Barzani Ankara ziyaretinden önce ise Erbil’de, Musul’daki Başika bölgesine sevk edilen Türk askerleriyle ilgili konuşmuş, “Bizim bilgilerimiz, Türkiye ve Irak’ın daha önce anlaştığı yönünde. Mesele çok büyütüldü” demişti.

Konu, Barzani ile Irak Başbakanı Haydar İbadi arasındaki telefon görüşmesinde de gündeme gelmişti. Barzani, İbadi’ye, Musul’daki Türk askerleri nedeniyle yaşanan krizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söylemişti.

Irak BM’ye başvurdu

Başbakan Davutoğlu 11 Aralık Cuma günü ise, Bağdat ve Ankara arasındaki krizin üçüncü taraflardan kaynaklandığını söyleyerek isim vermeden İran’ı işaret etmiş ve “Kendi müdahalelerini, askeri varlıklarını unutturarak Türkiye’yi hedefe alıyorlar” demişti.

Bağdat yönetimi son olarak BM Güvelik Konseyi’ne mektupla başvurarak, Türk askerlerinin Irak’tan “bir an önce, koşulsuz” çekilmesini talep etmişti.

Kaynak: Al Jazeera, AFP ve AA

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi