enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4774
EURO
36,2370
ALTIN
2.956,49
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C

BAHATTİN DEMİR: “ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK ŞİDDETİ DURDURABİLİRİZ.”

BAHATTİN DEMİR: “ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK ŞİDDETİ DURDURABİLİRİZ.”
REKLAM ALANI
10.01.2018
0
A+
A-

Son 5 yılda gazetelere engellilere yönelik 392 şiddet olayı yansıdı. Şiddetin son bulması için eğitimin büyük önem taşıdığını aktaran Engelsiz Siniz Vakfı Kurucu Başkanı Bahattin Demir, ‘Bu konu hakkında vakıf olarak çalışmalarımız mevcut lakin en önemlisi ilk başta ailenin eğitilmesi gerekiyor. Mahalle baskısını kaldırmanın en temel yollarından biri de budur. Çünkü engelli çocuklarımız bize yüce Allahın birer emanetidir.’dedi.

ŞİDDETİ DURMANIN İLK YOLU AİLE İÇİ EĞİTİMDEN GEÇİYOR

Engelli bireyler hayatın pek çok alanında şiddetle karşı karşıya kalıyor. Şiddetin başladığı yerlerin ilk başında ise çoğu zaman aile oluyor. Bahattin Demir, şiddetin özel alandan kamusal alana bir sarmal şeklinde ilerlediğini ve şiddetin yönünün sosyal ortama göre değiştiğini belirtiyor: ” Toplumda halen sınıf ayrımları ne yazık ki devam etmektedir. 1. sınıf ultra lüx, 2. zengin olanlar, 3. orta halli olanlar, 4.sınıf fakir olanlar, 5. Sınıf ise toplumda dışlanan, hor görülen, hırpalananlar, dayak yiyenler, eziyet çekenler, işkence çekenler, göz altından bakılan, itilen kakılan özel çocuklarımız.. Hepimizin gözleri var görüyoruz, onlar görmüyor. Kulaklarımız var işitiyoruz, onlar işitmiyor. Ellerimiz var kullanıyoruz onlar kullanamıyor. Ayaklarımız var yürüyoruz, onlar yürüyemiyor. Hal böyleyken hem sosyal hayatta hem de iş hayatında engelli bireylerin yaşadığı psikolojik ve fiziksel şiddetin devam etmesi gerçekten utanç verici. Engellilik sadece bedenle ilgili bir tıbbi mesele olarak ele alınamayacağı gibi sosyal boyutları görülmeden de çözülemez. Biz bütüncül ve hak temelli bir yaklaşımın esas alınması gerekliliğini savunuyoruz.”dedi.

ENGELLİ HAKLARINA SUİSTİMAL OLMAMALI

Herkesin vicdan muhakemesi yapması gerektiğini belirten Demir, “Bizim yatlarımız katlarımız arabalarımız paralarımız tatilimiz keyfimiz gezimiz saymakla bitmeyecek kadar birçok sahip olduğumuz şey var. Bu özel çocuklarımızın ise sevgiye şefkate ve ilgiye muhtaç hiç mi hiç kirlenmeyen tertemiz kocaman bir yürekleri var. Bizlerin hırsları, hesapları, planları hedefleri var, onlarınsa sadece sevgiye ve anlaşılmaya ihtiyacı var. Engellilerin haklarını suistimal eden, onlar üzerinden rant sağlayarak para yiyenlere soruyorum. Şimdi siz söyleyin yatlar katlar mal mülk araba ev para mı sizleri kurtaracak. “diye konuştu.

HEM AİLENİN HEM BİREYİN EĞİTİLMESİ ŞART!

Engelliler toplumun vicdani imtihanıdır diyen Demir, Toplumun bilmediği göremediği çok ciddi bir sorun var. Engelli sorunları denince akla erişim, sağlık, ekonomik sorunlar geliyor ama en temel yaşama ve vücut bütünlüğünün korunması yönünde ciddi ihlaller var. Engellilere yönelik şiddeti inceleyen bir araştırmaya göre 2012-2016 yılları arasında basına yansıyan vaka sayısı 392 olup mağdur engellilerin yüzde 60’ı ise zihinsel engelli. Devlet bu duruma iki aşamalı bir çözüm getirebilir. İlki koruma önleme ikincisi ise açığa çıkarma. Koruma önleme için engellinin bu konuda eğitilmesi önemli. Ayrıca ailerde eğitilmeli ki risklerin farkında olabilsinler.” Dedi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi