enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5389
EURO
36,1694
ALTIN
2.965,51
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C

Balkanlar’ın Ekonomik, Stratejik ve Siyasal Açıdan Güçlenmesini İstiyoruz

Balkanlar’ın Ekonomik, Stratejik ve Siyasal Açıdan Güçlenmesini İstiyoruz
REKLAM ALANI
08.11.2023
0
A+
A-

Sait: Balkanlar’ın Ekonomik, Stratejik ve Siyasal Açıdan Güçlenmesini İstiyoruz

Tahsin KEMER – Furkan KARATAŞ/ANKARA – BHA

Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) ve Birlik Haber Ajansı’na (BHA) ziyarette bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir 24. Dönem Milletvekili Rıfat Sait, Balkanlar’ın Türkiye için önemini anlatan açıklamalarda bulundu.

“Balkanlar Türkiye’nin Avrupa’ya Açılan Kapısı”

Balkanlar’ın Türkiye açısından ne ifade ettiğini dile getiren Rıfat Sait, “Türkiye’nin Balkanlar üzerine stratejisi belli, bugüne kadar hep bir numara olmuştur. Bazen unutulmuştur, ihmal edilmiştir ama her zaman bir numara olmuştur. Balkanlar Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı. Türkiye’de 35 milyon civarında Balkan göçmeni yaşıyor. Bunu istatistiklerle biz belirliyoruz. Bunun dışında Balkan ülkelerine gittiğiniz zaman 10-12 milyon civarında Türk veya Türk akraba toplulukları dediğimiz Arnavut, Boşnak, Pomak, Torbeş kardeşlerimiz var. Dolayısıyla da böyle bir kan bağımız var. 600 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan bir bakiyedir Balkanlar. Baktığınız zaman Balkanlar Osmanlı’nın en önemli bölgesi. Osmanlı Balkan İmparatorluğu olarak biliniyor. Bugün hala Balkanlar’da çok sayıda Türk köyleri, kasabaları, şehirleri var, Türkler var veya Türk dostu, Türk akraba dediğimiz akraba toplulukları var, kız alıp vermişiz onlarla. Balkanlar bugün ekonomik olarak çok önemli, stratejik bir bölge” dedi.

“Amerika Bu Bölgeye Ayrı Bir İlgi Duyuyor”

Amerika’nın Balkanlar’a neden ilgi duyduğunu açıklayan Sait, “Kosova’da bugün kömür madenleri, altın gümüş madenleri var. Özellikle belirtmemiz lazım, kuzeyinde Avrupa’nın en büyük altın, gümüş madenleri bulunuyor. Bu yüzden aslında bu karışıklık, bu sıkıntılar. Çünkü özellikle Amerika bu bölgeye ayrı bir ilgi duyuyor ve özellikle Kosova’da belli bölgelerde ciddi uranyum yataklarının olduğu biliniyor. Bunun dışında da Amerika’yı cezbeden, orada Rusya’nın temellerini oluşturduğu eski ilgisi. Özellikle Sırbistan Slav bölgesinde, Slavizm dediğimiz Sırplar, Karadağlılar bunun yanında Hırvatlar’ın bir kısmı. Bunlar, Ruslarla çok eski bağları olan milletler. Amerika’nın bu bölgeye olan ilgisi içerisinde de Rusya’ya karşı birtakım ataklar yapması onlara karşı tepkiler alması var. Örneğin Bulgaristan eski bir Varşova Paktı ülkesi. Aynı şekilde Romanya da öyle. Oralarda bugün Amerikan askerlerini görüyoruz. Neden? Amerika yavaş yavaş artık Balkanlar’a giriyor. Özellikle de Rusya’yı bu şekilde sıkıştırmaya çalışıyorlar ama diğer taraftan da aslında diğer gizli rakibi Türkiye Amerika’nın. Hep bunu söylüyorlar, sosyal kaynaklarda da görüyoruz. Amerika, bir noktada Rusya’ya karşı birtakım eylemler içine giriyor” ifadelerini kullandı.

“TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Yurt Dışı Türkler Başkanlığı, Maarif Vakfı, Dışişleri Bakanlığı, Diyanet, TRT Önemli Hizmetler Veriyorlar”

Balkanlar’ın birçok kurum tarafından desteklendiğinin altını çizen Sait, “Avrupa’ya açılan bir köprü olduğu için Balkanlar, Türkiye açısından son derece önemli. Bu yüzden de bizim Türkiye’de olan bazı kurumlarımız var. Bu kurumlarla, onlar; TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Yurt Dışı Türkler Başkanlığı, Maarif Vakfı, Dışişleri Bakanlığı, Diyanet, TRT gibi kurumlar. Buralarda önemli hizmetler veriyorlar. Bunların hiçbirisi başı boş kurulmamış, gelişigüzel işler yapmayan bizzat hedefi olan ve bir davası olan kurumlar. Balkanlar’da bunlar Türkiye adına güzel işler yapıyorlar” açıklamasında bulundu.

“Türkiye’nin Balkanlardaki İlgisi Başta Fransa Olmak Üzere Almanya ve Amerika’yı Endişelendiriyor”

Türkiye’nin Balkanlar’a olan ilgisinin ve desteğinin Fransa, Almanya ve Amerika’yı endişelendirdiğini dile getiren Sait, “Türkiye’nin Balkanlardaki bu ilgisi ve orada olması başta Fransa olmak üzere Almanya ve Amerika’yı endişelendiriyor. Amerika, Kosova’da Avrupa’nın en büyük askeri üssünü kurdu. Uzaydan bile görüldüğü belirlenen bir yer. Amerika burayı yaparken ne kadar kalacaksanız diye soruyorlar. Türkler ne kadar kaldı diye soruyorlar. 600 yıl. ‘Bir gün daha ekleyin, 600 yıl bir gün kalacağız’ diyorlar. Çünkü bu bölge onlar için son derece önemli, bizim için daha da önemli. Bu yüzden de biz gerek kan bağımız, gerek ticari bağımız, gerek askeri birtakım önemden dolayı Balkanlar’a önem veriyoruz. Türkiye bunun farkında ve bu stratejileri belirlerken de buna göre hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Türkiye Oradaki Dostlarının, Kardeşlerinin Güçlenmesini İster”

Balkanlar’ın güçlenmesinin Türkiye için neden önemli olduğuna değinen Sait, şu ifadeleri kaydetti:

“Türkiye anahtar pozisyonda. Türkiye oranın güçlenmesini ister. Çünkü o bölge Türkiye’nin dostları, akrabaları, kardeşlik payı olan yer. Ama Amerika ya da Avrupa buranın güçlenmesini istemez. Çünkü buralar güçlendiği zaman Amerika’nın ve Avrupa’nın işine gelmez. Ama Türkiye oradaki dostlarının, kardeşlerinin güçlenmesini ister. Ekonomik olarak da, stratejik olarak da siyasal açıdan da güçlenmesini istiyoruz. Çünkü onlar ne kadar güçlenirse birlik beraberlik o kadar güçlü olur. Çünkü biliyoruz ki Balkanlar ne kadar güçlü olursa Türkiye o kadar güçlü olur. Biz ne kadar iyi olursak onlar iyi olur. Bunu Sayın Cumhurbaşkanı’mız söyledi. Hatta Kosova için söylemiştir. ‘Kosova ne kadar iyi olursa Türkiye de o kadar iyi olur’ Balkanlardaki en ufak bir sızı Türkiye’yi rahatsız eder.”

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi