Her yeni binaya uygulanmaya başlayan Bina Kimlik Sertifikalarının tasarımı çip teknolojisi ile geliştirildi. Her bir binanın tekil kimlik bilgisi ile eşleşen ruhsat, yapı teknik, beton kalitesi, projeleri, yapı sahibi, müteahhitti, şantiye şefi ve benzeri birçok farklı bilgi e-devlet üzerinden vatandaşın görebileceği şekilde kayıt altına alınıyor. Oturduğunuz binada bulunan Bina Kimlik Sertifikasındaki karekodu okutarak bina ile ilgili verilere ulaşabiliyor.
Ayrıca her 3 yılda bir mevcut binaların denetimi yine BKS üzerinden kayıt edilmiş verilerin fiziki tespitler ile karşılaştırılması sonucunda yapılacak. Deprem, sel ve benzeri afet durumlarında arama-kurtarma ekiplerinin bina ile ilgili verilere hızlı erişimi arama-kurtarma başarı oranını arttıracağı öngörülüyor.
Bina Kimlik Sistemi projesinin sistem altyapısının kurulumunu ve sahada Bina Kimlik Sertifikalarının uygulanmasını, inşaat denetim teknolojilerinde birçok farklı çalışmalar gerçekleştiren ASELSANNET yürütüyor.
Erdoğan: Projemiz yapıların standartlara uygunluğunu tespit edilebilir hale getirdi
ASELSANNET Genel Müdürü Recep Ali Erdoğan yapıların kontroller ile denetlenmesi ve standartlara uygunluğunu tespit edilebilir hale getiren proje sayesinde vatandaşların telefonlarından QR kodları okutarak bina hakkında genel bilgiye sahip olabileceğini söyledi. ASELSANNET olarak 32 ilde 42 bayisiyle ülkeye katma değer sağlayacak her tür proje ile saha faaliyetlerini yürütmeye devam ettiklerini vurgulayan Erdoğan, ulusal çapta geliştirdikleri yerli ve milli projeler ile Türkiye Yüzyılı’nda da ülke güvenliğini önde tutarak büyümeye ve ülkeye katma değer sağlamaya devam edeceklerini vurguladı.