enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5311
EURO
36,1705
ALTIN
2.982,41
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
11°C
Pazar Çok Bulutlu
6°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C

Bu virüse ilaç fayda etmeyecek!

Bu virüse ilaç fayda etmeyecek!
REKLAM ALANI
17.09.2024
0
A+
A-

Antibiyotiğe dirençli bakterilerin hızla yayılmasıyla dünya, süper bakteri krizinin eşiğinde. Uzmanlar, 2050 yılına kadar yaklaşık 40 milyon insanın, hiçbir ilacın fayda etmemesi nedeniyle hayatını kaybedeceğini öngörüyor.

Dünyanın dört bir yanından mikrobiyoloji uzmanları, onlarca ülkeden 30 yıllık hasta kayıtlarını inceledi. Sonuçlar, özellikle yaşlı nüfus üzerinde etkisi ağır olan bu krizle ilgili karanlık bir tablo çiziyor.

YÜZDE 80 ARTIŞ!

Antibiyotiğe dirençli bakterilerin yol açtığı ölümlerin, özellikle 70 yaş üstü hastalarda yüzde 80 oranında arttığı tespit edildi. Lancet dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 2050 yılına kadar bu tür enfeksiyonların yüzde 70 oranında artması bekleniyor.

ÖLÜMLER KATLANARAK ARTIYOR

Bilinen tüm antibiyotiklere direnç geliştiren bakterilerin neden olduğu ölümler, 1990-2021 yılları arasında iki kattan fazla artarak 130 bini geçti. Araştırmalar, 2050 yılına kadar 39 milyon insanın bu kriz nedeniyle yaşamını yitireceğini gösteriyor.

KORKUTAN DİRENÇ

MRSA adıyla bilinen Stafilokokus Aureus, antibiyotiğe karşı en yüksek direnci geliştiren bakteri olarak dikkat çekiyor. Yoğun bakım hastalarında “kan zehirlenmesi” gibi ölümcül komplikasyonlara yol açabilen bu bakteri, mevcut en güçlü antibiyotiklerle bile zor yok ediliyor.

Bilim insanları, gereksiz antibiyotik kullanımının bakterilerin direnç kazanmasını hızlandırdığını ve gelecekte en basit enfeksiyonların bile ölümcül olabileceği uyarısında bulunuyor. Küresel ısınmanın da bu süreci hızlandırdığı ve donmuş mikropların yeniden canlanabileceği belirtiliyor.

Küresel ısınma ile kutup buzlarının içinde binlerce yıldır donmuş halde bulunan mikropların da yayılabileceği belirtilirken, dirençli bakteri krizinin daha da ciddileşmesinden endişe ediliyor.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi