enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2329
EURO
37,0153
ALTIN
3.021,53
BIST
8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Parçalı Bulutlu
18°C
Adıyaman
18°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
20°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
22°C

“Büyük deprem felaketi sonrasında insanların güvenli limanı Ankara oldu”

“Büyük deprem felaketi sonrasında insanların güvenli limanı Ankara oldu”
REKLAM ALANI
22.10.2024
0
A+
A-

ANKARA-BHA

Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara’da yaşanan ulaşım sorununun temel nedenlerinden birinin, ‘kentin 6 Şubat depremleri sonrası aldığı yaklaşık bir milyon göç alması’ olduğunu ifade etti. Bugün Ankara’da 6 milyona doğru giden bir nüfus ve 400 bin üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen Halil İbrahim Yılmaz, “6 Şubat’ta yaşadığımız büyük deprem felaketi sonrasında insanların güvenli limanı Ankara oldu. Başkent, yaklaşık bir milyon göç aldı. Konut ve trafik sorunu haliyle kaçınılmaz oluyor. Ankara’nın kısa sürede yaşadığı ani nüfus artışı, her kentin ulaşımını kilitler” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Başkent Ankara’nın tartışılan, zaman zaman da özellikle metro çalışmaları açısından İstanbul’la kıyaslandığı ulaşım sorunu konusunda, ”İçinde bulunduğumuz küresel ekonomik boyut ise ‘dar bütçeler zamanı’ olarak adlandırılıyor. Yani şehirlerde sorunlar büyüyor, ancak sorunları çözebilecek ekonomik kaynaklar daralıyor” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ankara’da otomobil sayısının 1 milyon 870 bin civarında olduğunu ve yaklaşık her 3 kişiye bir otomobil düştüğünü belirten Yılmaz, ”Otomobil açısından Ankara’nın, Türkiye ortalamasının iki katı üstünde olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki tablo bu. Yani başkentin ve kabul ettiğimiz trafik sorununun temeli, gerçeği bu. Eğer bir evden anne, baba ve çocuğun sahip olduğu iki-üç araç her gün kent trafiğine çıkarsa ki öyle, böyle bir kentte hiçbir güç toplu taşımayı bir kültür haline getiremez. Çünkü trafik bir kültür konusudur. Yani toplu taşıma bir kentlilik kültürüdür ve gerçek kentli olmak gereğidir” dedi.

”Ulaşım sorunu miras kaldı’’

“Ankara’nın trafik sorunu maalesef miras olarak kaldı. Ve yerel yönetim değişikliklerinde ‘mirasın reddi’ olmuyor” şeklinde konuşan Halil İbrahim Yılmaz, “Önceki yönetimin bıraktığı borcu ödemek, bıraktığı sorunu önce çekmek sonra çözmek, en azından çözüm aramak zorundasınız. Gönül isterdi ki bir ‘Ulaşım Ana (Master) Planı’ miras olarak kalsın, ama kalmadı. Çünkü çeyrek asırda bunu da yapmadık. Çünkü Ankara’da maalesef yıllarca aklı değil rantı önceliğe koyduk, başkenti ranta kurban ettik. Hal böyle olunca ulaşım planına göre şehirleşme yerine, şehirleşmeye göre ulaşım götürmeyi zorladık” dedi.

“Ankara’da kaldırımda yürümek bile maharet istiyor”

”Ankara’da trafik sorununu halen neden konuşuyoruz” sorusunu soran Yılmaz, şunları söyledi:

“Öncelikle geçen yıl 6 Şubat’ta yaşadığımız büyük deprem felaketi sonrasında insanların güvenli limanı Ankara oldu. Başkent, yaklaşık bir milyon göç aldı. Bugün 6 milyona doğru giden bir nüfus, 400 bin üniversite öğrencisi var bu kentte. Konut ve trafik sorunu haliyle kaçınılmaz oluyor. Bu kentte trafik sorunu yapısal tedbirlerden ziyada toplu taşıma kültürünün gelişmesi, yoğunluğa göre mesai saatlerinin belirlenmesi gibi önceliklerle çözülebilir. Ankara’da, 1950’li yıllarda kaldırımlar daha genişti. Ancak biz araçlara öncelik verip, yayaları unuttuk. Kaldırımları diyete soktuk, ip gibi oldu. Haliyle yaya öncelikli bir kent olmaktan çıkıp, araç öncelikli bir kent haline geldik. Ankara’da kaldırımda yürümek bile maharet istiyor. Şimdi bu gibi yapısal sorunların bir anda çözülmesi imkansız. Kentliler bu tartışmaya girmeli ama yoldan çok kaldırım talep etmeli. Bunu yapan bir kent olmak zorundayız.

“İlimden, bilimden uzak bir şekilde imara açılan bölgeler. Monoray, tramvay sistemine imkan vermeyen alt geçitler…”

Ankara’da imarın ve rantın hızına yetişemeyen, ‘Ulaşım Ana (Master) Planı’ olmayan ulaşım ağı, karşımızda ulaşımsızlık dağı gibi duruyor. İlimden, bilimden uzak bir şekilde imara açılan bölgeler. Monoray, tramvay sistemine imkan vermeyen alt geçitler. Geriye sadece en büyük bütçeyi isteyen metro kalıyor. İstanbul’un avantajı, daha önce yapılan metro projelerinin olması. Ankara’da ise projesi yapılmış tek bir metro hattı yok. Mamak Metrosu için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gayretli bir çalışma içinde olduğunu görüyoruz. Mamak Metrosu ve akabinde birkaç metro hattı daha devreye girmiş bile olsa, ‘Ben yaptım oldu’ şeklindeki imar planları Ankara’yı ulaşım konusunda zora sokuyor. Çünkü 18 milyon nüfusa yetecek şekilde imar verilmiş durumda. 2025’te öngörülen Ankara nüfusu ise 8 milyon. Şimdi uzak yere müteahhit ev yapıyor, vatandaş da haliyle altyapı ve ulaşım istiyor.”

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi