Kâhta İlçe Merkezine 22 km. mesafede bulunan Çakıreşme köyü (KOSA) toplam 30 haneli yaklaşık 70 nüfusludur. Yerleşim bayır şeklindedir. Atatürk Barajı göl sahasına 400 m mesafede yerleşmiştir. Köyün güney, kuzey ve doğusu Atatürk barajı ile çevrilidir. Batısında Belören köyü yer almaktadır.
Eski adı KOSA olan köyde; KUTLU, KARTAL,ELMAS, PATLAK, KOLDAŞ aileleri bulunmaktadır. Köyün başlıca geçim kaynağı hayvancılıktır. Köy halkının bir kısmı mevsimlik işçi olarak il dışına çalışmaya gitmektedir. Atatürk barajı ile çevrili köyde balıkçılık sadece kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılmaktadır.
1996 Atatürk Barajının oluşmasıyla, arazilerin bir kısmı baraj suyu altında kalan köylülerin bir kısmı başka illere göç etmiştir. Köyün ileri gelenleri olan MOLLA BEKİRLER ; KUTLU, KARTAL, ELMAS soy adını taşıyan ailelerinin bir kısmı Adıyaman – Kahta ilçesine, bir kısmı İstanbul, Şanlıurfa ve Aydın Didim ilçesine göç etmişlerdir.
Kosa’nın Tarihi…
Çakıreşme Köyünün tarihi Osmanlı dönemine kadar gitmektedir. Köye bağlı Alaköprü mezrası mevcuttur. Alaköprü mezrası köye 10 km mesafededir (Not; baraj gölü dolayısıyla karayolu mesafesi uzamıştır) Alaköprü mezrasının ilçe merkezine uzaklığı 22 km mesafededir.
Çakıreşme Köyünde ve Alaköprü Mezrasında Okul bulunmamaktadır. Taşımalı eğitim kapsamında öğrenciler Belören Köyüne taşınmaktadır. Lise öğrencileri de Kâhta merkezine taşınmaktadır.
Köy yolu asfalta hazır haldedir. İçme suyu; baraj gölünden sağlanmaktadır. Daha önceleri kullanılmakta olan kaynak suyu kuruduğu için barajdan alınmaya başlanmıştır. Dinamo kullanılarak depoya barajdan alınan su köy şebekesine dahil edilmektedir.
Kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır.
Köyde Sağlık tesisi bulunmamaktadır. Sağlık hizmetleri Hacıyusuf Köyündeki Sağlık kuruluşlarından sağlanmaktadır.
Köyde özel ağaçlandırma bulunmamakta, köylülerin kendi imkânlarıyla oluşturdukları ağaçlandırma çalışmaları bulunmaktadır.
Kutlu Haber – Kemal KUTLU