enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5237
EURO
36,1715
ALTIN
2.971,24
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Çok Bulutlu
15°C
Adıyaman
15°C
Çok Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Yağmurlu
10°C
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C

Çanakkale’de Hanımeli Projesi başarıyla sonuçlandı

Çanakkale’de Hanımeli Projesi başarıyla sonuçlandı
REKLAM ALANI
24.08.2024
0
A+
A-

Çanakkale’de Hanımeli Projesi başarıyla sonuçlandı

BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE – BHA

Çanakkale’nin tarımsal potansiyelini artırmayı hedefleyen “İhracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması” projesi, ilk meyvelerini vermeye başladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), bölgenin tarımsal potansiyelini artırmak ve süs bitkileri ihracatını teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği “İhracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması” projesinde ilk hasadı gerçekleştirdi.

Proje, ÇOMÜ, Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçılar Birliği, Çanakkale Ziraat Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi iş birliğiyle imzalanan protokol çerçevesinde hayata geçirildi.

Çanakkale’nin ilk süs bitkileri girişimi olan “Hanımeli Projesi”, kadın çiftçiler tarafından başlatıldı. Proje kapsamında Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçılar Birliği tarafından sağlanan Solidago, cipsofilla ve statis bitki materyalleri, Dünya Çiftçiler Günü’nde Halileli köyünde 3 dekar alanda toprakla buluşturuldu. Aynı etkinlikte, ÇOMÜ Sürekli Eğitim Merkezi tarafından sağlanan eğitim modülü de tanıtıldı.

Proje kapsamında yetiştirilen bitkilerin ilk hasadı gerçekleştirildi. Aynı gün, ihracatçılar birliği tarafından hibe edilen 10 bin kasımpatı fidesinin dikimi de aynı alanda yapıldı. Bu önemli etkinlikle, projenin ilk hedefi başarıyla tamamlanmış oldu.

Proje, Çanakkale’nin tarımsal üretimine ve süs bitkileri ihracatına önemli bir katkı sağlayacak.

20.02.2024’te imzalanan protokol ile başlayan projede, kadın çiftçilerin öncülüğünde süs bitkileri üretimi için önemli adımlar atıldı. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçılar Birliği’nin desteğiyle solidago, cipsofilla ve statis gibi bitki çeşitleri üretilmeye başlandı.

14 Mayıs 2024’te Dünya Çiftçiler Günü’nde fideler toprağa ekildi ve üreticilere ÇOMÜ Sürekli Eğitim Merkezi tarafından eğitim verildi. Haziran ayında düzenlenen teknik gezilerle üreticiler, farklı bölgelerdeki üretim sistemlerini yakından inceleme fırsatı buldu.

Etkinliğe Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R.Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkaslan, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Onur Sinan Türkmen, bölgedeki çiftçiler ve ulusal medya temsilcileri katıldı.

ÇOMÜ Rektörü R. Cüneyt Erenoğlu yaptığı açıklamada ; “ÇOMÜ olarak, tarımsal projelere ve yerel ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceğiz. “Hanımeli” projesi, kadın çiftçilerimizin emeklerini uluslararası pazarlara taşıyarak hem Çanakkale’yi hem de Türkiye’yi daha güçlü kılacaktır” dedi.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan: “Bu proje yalnızca bölgedeki kadınların güçlenmesine değil, aynı zamanda Çanakkale’nin tarımsal ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacaktır. Süs bitkileri üretimi, hem iç pazarda hem de ihracatta yüksek talep gören bir sektördür. Bu proje sayesinde Çanakkale, bu potansiyeli değerlendirerek tarımsal üretim çeşitliliğini artıracak ve yeni gelir kaynakları oluşturacaktır.

“Projenin Geleceği”

Bu projenin başarılı olması, Çanakkale’nin tarımsal potansiyelini daha da ortaya çıkaracak ve diğer bölgeler için de örnek teşkil edecektir. Projenin uzun vadeli hedefleri arasında, Çanakkale, bu proje ile Türkiye’de süs bitkileri üretiminde söz sahibi bir il olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.​

Sonuç olarak, Çanakkale’de başlatılan süs bitkileri üretimi projesi, bölgenin ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak bir girişimdir. Bu projenin başarılı olması, hem bölgedeki çiftçiler hem de ülke ekonomisi için büyük önem taşımaktadır” dedi.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi