enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,9579
EURO
36,7703
ALTIN
2.981,01
BIST
9.997,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adıyaman
Açık
9°C
Adıyaman
9°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C
Cuma Açık
11°C

Çay TV’de heyelan faciası ve risk azaltma yöntemleri tartışıldı

Çay TV’de heyelan faciası ve risk azaltma yöntemleri tartışıldı
REKLAM ALANI
10.12.2024
0
A+
A-

RABİA ŞAHİN/ANKARA-BHA

Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Gazeteci Muhammet Kaçar’ın Çay TV ekranlarında Ankara’dan gerçekleştirdiği ‘’Başkent’ten Karadeniz Gündemi’’ adlı programda Artvin’de yaşanan heyelan faciası konuşuldu.

Programda Afet ve Acil Durum (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ile Jeofizik Yüksek Mühendisi Dr. Süleyman Basa değerlendirmelerde bulundu.

Artvin’in Arhavi ilçesi Karadeniz Sahil Yolu’nda hayatını kaybeden Giresunlu 4 gencin cansız bedenine ulaşıldı, yaşanan facia sonrasında otomobil arama kurtarma çalışmaları sonlandırıldı.

AFAD’ın kurtarma çalışmaları

Programa telefon bağlantısı ile katılan Afet ve Acil Durum (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, başsağlığı dilekleri ile konuşmasına başladı.

Afet ve Acil Durum (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, ‘’Heyelan sonrası Jandarma, Valilik ve AFAD’ın proaktif yaklaşımı ile tünele giren çıkan araçlarla ilgili araştırmalar yapıldı.

Burada ilk beklenti yolun açılması ile birlikte heyelan malzemesi kaldırıldığı zaman otomobilin hat üzerinden çıkabileceği düşünülüyordu. Buruk bir sevinç yaşıyoruz, keşke vatandaşlarımız hayatlarını kaybetmese idi… Bilimi kullanarak kısa sürede tespit yapabildik.’’

Hayatını kaybeden vatandaşlarla ilgili kurtarma çalışmalarının nasıl gerçekleştiğinden bahseden Tatar, çalışmalara katkıda bulunan tüm kurumlara teşekkürlerini iletti.

Tatar, ’’Vatandaşlarımıza burada çok büyük görev düşüyor. Heyelanlar olmadan önce bazı belirtiler gösteriyor; yüzeyde çatlamalar, ağaçların eğilip bükülmesi gibi durumlarda ihbarda bulunmaları önem taşıyor.

Türkiye’de risk azaltmayı önceliklendirmemiz gerekiyor. Karadeniz’in kendisine özel bir yapısı var. Sel, taşkın ve çığ konusunda farkında olmamız gerekiyor. Tehlikenin farkındaysanız önlem alabilirsiniz.’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

‘’Doğa kendisine uymayanı affetmez’’

Arama çalışmalarında kullanılan manyetik arama yönteminden bahseden Jeofizik Yüksek Mühendisi Dr. Süleyman Basa, ‘’Karadeniz’de böyle bir doğanın içinde yaşıyoruz. Doğa olması gereken yere galeriler açıyoruz. Doğa kendi seyrinde gidiyor ancak onun önüne engeller koyarsak bunları yaşayabiliriz. Kayma yüzeyleri yağmura doyduğu zaman riski artırıyor. Kökü tutan ağaçlar ile destekleyici önlemler almak mümkün.’’ değerlendirmesinde bulundu.

REKLAM ALANI
timbir - birlik haber ajansi